„Încercăm să organizăm cu sprijin și cu încurajarea Guvernului de la Chișinău o conferință a donatorilor internaționali pentru Republica Moldova, pentru ca în această perioadă, pe lângă cuvinte frumoase și declarații importante și pe lângă vizite - la Washington, la Berlin, vine și Barroso la Chișinău în luna iunie – să putem să arătăm întregii populații a Republicii Moldova, inclusiv celor din Transnistria, că este o pâine de mâncat în Europa”, a declarat Mircea Geoană.
Prin semnarea, prevăzută în iunie, a Acordului de liber-schimb cu Moldova, Ucraina și Georgia, granița comercială a Europei merge mult mai la răsărit, cu sute de kilometri – cu amenințări ca atare, dar și cu oportunități, a arătat Mircea Geoană. „E o veste bună pentru România, care nu o să mai fie la periferia Europei, ci o să aibă un număr de state – cu asalt rusesc, cu o presiune economică, cu potențial embargo economic, cu tăiatul gazului, totul se poate întâmpla și probabil că se va întâmpla. Dar din punct de vedere economic, este prima deplasare a granițelor Europei și Occidentului dincolo de granițele de nord și răsărit ale României”, a arătat fostul șef al diplomației. El a sublinia că din punct de vedere comercial, România devine o punte între Est și Vest.
În relația cu Republica Moldova, trebuie să arătăm – din punct de vedere concret, economic, în viața de zi cu zi - că nu obligăm la o dilemă sfâșietoare între Rusia și UE, nu-i obligăm să aleagă în mod dramatic și că proiectul european nu e un proiect politic care se referă exclusiv la comunitatea românească din R. Moldova, a mai declarat Mircea Geoană la Digi24.