Unul dintre contracandidaţii lui Marine Le Pen bifează o nouă problemă cu legea. Francois Fillon ar fi primit în dar costume de aproape 50.000 de euro, iar procurorii vor să vadă dacă nu cumva acolo e vorba de trafic de influenţă. Este a doua tinichea legată de coada prezidenţiabilului. Fillon a fost deja inculpat pentru că şi-a angajat fictiv soţia şi doi copii la biroul parlamentar. Aceştia ar fi primit mai bine de jumătate de milion de euro bani publici pentru joburi la care de fapt nu prestau nimic. Scandalurile însă taie nu doar ambiţiile lui Fillon, ci şi pe cele ale lui Vladimir Putin. Primul tur al alegerilor prezidențiale din Franța este programat pe 23 aprilie.
Din trei candidaţi la prezidenţialele Franţei, doi sunt pro-ruşi, iar unul dintre ei e Francois Fillon. Să pariezi totul pe un singur candidat e un mod primitiv de a privi politica, le-a explicat un senator rus celor de la Bloomberg. Dacă Marine le Pen şi-a croit discursul în jurul referendumului de ieşire din UE, Fillon dă bine şi-n cărţile Europei, dar şi-n cele ale lui Putin.
Pe probleme economice, fostul prim-ministru e aliatul Germaniei; pe probleme politice însă, Rusia pare să fie marele beneficiar. Francois Fillon pledează pentru renunţarea la sancţiunile impuse Moscovei în urma anexării peninsulei Crimeea. Deşi tonul e mai dulce, mesajul în esenţă nu diferă de cel transmis de Marine le Pen - sancţiunile sunt complet stupide, spune aceasta. Fillon spune că afectează interesele economice ale Franţei.
Nici Putin nu s-a sfiit să-şi arate susţinerea pentru republican. A descris relaţia sa cu Fillon ca fiind una „foarte bună”, iar cum sentimentele sunt reciproce, Rusia are oportunitatea de a influenţa politica franceză fără a se baza exclusiv pe partidele extremiste.
Partidul lui Le Pen a primit 9 milioane de dolari credit de la o bancă din Rusia, dar concentrarea pe ea ar fi fost o greşeală câtă vreme ideile Frontului Naţional sunt greu de înghiţit pentru o mare parte din electorat. Parţial strategia funcţionează. Chiar în această săptămână un grup de parlamentari francezi au mers la Moscova pentru a discuta despre ameliorarea relaţiilor dintre cele două ţări. Liderul delegaţiei - un om din partidul lui Fillon care a vizitat Crimeea de două ori în ciuda avertismentelor venite de la Paris.
Putinismul intră în normalitate. Doar că ambii susţinători ai lui Putin au deja probleme mari de imagine. Iar pentru moment, marele critic al Rusiei pare să câştige popularitate, însă la limită.
Emmanuel Macron, fostul ministru de Economie al lui Hollande, e pe locul doi în sondaje în primul tur, în urma lui le Pen, dar apare ca învingător în al doilea tur. Avansul său, început luna trecută, a coincis cu o campanie de denigrare purtată de media rusă împotriva sa. A fost numit agent al americanilor şi marionetă a unor milionari ce vor mai multe drepturi pentru comunitatea gay.
Macron nu e doar ţinta propagandei ruse, ci şi a hackerilor. Siteul partidului său este frecvent atacat cibernetic. Pe fundal, autorităţile anunţă că aceleaşi grupări care au atacat Partidul Democrat în alegerile americane încearcă acum să influenţeze electoratul francez.