Urmaşa Imperiului Otoman este o ţară aşezată pe două continente – 97 la sută din teritoriu în Asia, iar 3 la sută în Europa. Cu o populaţie de peste 76 de milioane, majoritar musulmană, ţara a adoptat o formă laică de guvernare imediat după înfiinţarea Republicii, în 1923, de către Kemal Ataturk. Şi graţie acestei alegeri, şase decenii mai târziu, Turcia a făcut demersuri pentru aderarea la Uniunea Europeană, însă abia în 1999 i s-a recunoscut statutul de ţară candidată la aderare.
„Aderarea la Uniunea Europeană este cel mai mare proiect de politică externă al Turciei şi cel mai mare proiect civil de la înfiinţarea Republicii Turcia”, spune Mevlut Cavusoglu, ministrul pentru afaceri europene al Turciei.
Chiar dacă discuţiile s-au întrerupt în 2006, oficialii turci rămân optimişti, conştienţi de atuurile ţării lor.
Situată la porţile de est ale Europei, Turcia controlează strâmtorile care leagă Mediterana de Marea Neagră, şi are o poziţie excelentă pentru a ţine sub observaţie situaţia din Orientul Mijlociu. Tocmai de aceea şi NATO are un comandament la Izmir, în timp ce americanii deţin o bază militară extrem de importantă, la Incirlik. Mai mult, radarul din cadrul scutului antirachetă, care va fi pus în legătură cu baza de rachete interceptoare de la Deveslu, va fi amplasat tot în Turcia.
Pe lângă cei 76 de milioane de turci din ţară, în diaspora mai trăiesc alte câteva milioane. Cea mai importantă comunitate este în Germania, unde anul acesta turcii au putut vota fără să se deplaseze în ţara de origine, cum era până acum.
„Am spus că am două ţări: Germania şi Turcia. Iar Germania este la fel de importantă pentru mine ca şi Turcia. Deşi îmi petrec majoritatea timpului aici, în Germania, mă simt foarte apropiată de Turcia, familia mea este din Turcia şi eu merg acolo în fiecare an, astfel încât este foarte important ceea ce se întâmplă acolo”, spune Nalan Ozturk, o germană de origine turcă.
Etichetată drept bolnavul Europei, în perioada Imperiului Otoman, Turcia modernă s-a transformat în una dintre cele mai sănătoase economii din Europa şi Orientul Apropiat. În ultimii ani, în special când Europa era zguduită de criza economică, economia turcă a reuşit să se dezvolte, mai ales după ce Turcia s-a orientat şi spre pieţele asiatice, în special China şi Iran. În urmă cu zece ani, inflaţia era de 120%, dar Turcia era atractivă pentru investitorii străini datorită industriei turistice dezvoltate sau celei a construcţiei de maşini.