Lansarea de luna trecută a rachetei rusești cu rază medie de acțiune Oreșnik împotriva Ucrainei a trimis un semnal puternic despre intenția președintelui rus Vladimir Putin de a slăbi NATO și de a schimba arhitectura de securitate a Europei după voința Rusiei, scrie The Washington Post. Experții în securitate spun că Europa se află în pragul „unei noi ere a rachetelor” și o cursă a înarmării care va accelera și mai mult în următorii 20 de ani.
După lansarea rachetei Oreșnik, postul rusesc de propagandă RT a difuzat un videoclip în care se vedea cât de repede poate racheta să lovească marile capitale europene: 20 de minute până la Londra și Paris, 15 minute până la Berlin și 12 minute până la Varșovia.
Putin a ridicat în slăvi noua rachetă în mai multe declarații publice, susținând că NATO nu are capacitatea de a o intercepta și a avertizat că Moscova ar putea să o folosească împotriva centrelor de decizie ale Kievului.
Racheta poate fi înarmată cu focoase nucleare, dar, cel puțin pentru moment, va rămâne doar o armă convențională, potrivit lui Putin.
„Credem că avem dreptul să folosim armele noastre împotriva instalațiilor acestor țări care permit ca armele lor să fie folosite împotriva instalațiilor noastre”, a avertizat Putin într-un discurs susținut pe 21 noiembrie în care a anunțat lovirea unei uzine din Dnipro care produce muniție și rachete.
Putin a spus că nu va accepta niciun compromis pentru încheierea războiului
Amenințarea lui Putin, îndreptată înspre Europa, vine într-un moment critic când SUA se află într-o perioadă de tranziție politică, iar Europa așteaptă cu îngrijorare revenirea lui Donald Trump la Casa Albă.
În același timp, Rusia își continuă ofensiva în Ucraina, punând și mai mare presiune pe forțele Kievului, după ce Putin a declarat că Moscova nu va accepta niciun compromis pentru încheierea războiului.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Folosirea noii rachete balistice trimite și un semnal despre determinarea lui Putin de a câștiga în Ucraina, în timp ce caută să slăbească NATO, să rupă Europa de SUA, să descurajeze sprijinul european pentru Ucraina și să transforme arhitectura de securitate a Europei după voința Rusiei.
Racheta Oreșnik („Alun”, în rusă) prezintă o amenințare directă și potențial devastatoare pentru Europa, chiar și dacă este înarmată doar cu focoase convenționale, potrivit analiștilor.
Oreșnik, lovitura de deschidere în noua cursă a înarmării în Europa
Momentul poate fi văzut drept lovitura de deschidere într-o nouă cursă a înarmării în Europa care ar putea dura zeci de ani și ar putea consuma miliarde de dolari din visteria țărilor NATO și a Rusiei. Moscova a alocat deja 40% din bugetul țării pentru armată și forțele de securitate.
Pentagonul și experții occidentali din domeniul apărării cred că Oreșnik nu este o rachetă nouă, ci probabil este bazată pe modelul rachetei RS-26 Rubej, care a fost testată de mai multe ori acum mai bine de un deceniu.
Producția acestui model de rachete a fost înghețată în 2018, fondurile fiind redirecționate înspre dezvoltarea și producția rachetelor hipersonice cu planare Avangard. De curând, racheta a fost scoasă din nou din depozite și modificată.
Comandatul rus al forțelor de rachete strategice, Serghei Karakaiev, a spus într-o întâlnire cu Putin că Oreșnik „poate lovi ținte din toată Europa” și că un atac în masă „ar fi comparabil cu folosirea armelor nucleare”.
Rusia poate provoca distruge imense în Europa chiar și cu focoase convenționale
Decker Eveleth, un analist al institutului de cercetare CNA din Arlington, Virginia, a spus că Rusia ar putea distruge baze aeriene și ținte militare dintr-o zonă largă a Europei cu doar câteva rachete Oreșnik cu focoase convenționale.
„Oreșnik probabil că are capacitatea de a căra șase focoase nucleare în Europa în aproximativ 15-20 de minute și din cauza vitezei și a traiectoriei pe care ar zbura racheta, ar fi extrem de greu de interceptat”, a spus Eveleth.
Prezentatorul rus Vladimir Soloviov, unul dintre principalii propagandiști ai Kremlinului, s-a lăudat că Rusia și-a atins obiectivul prin lansarea acestei rachete: „panică, neînțelegeri, apeluri la negociere și pace”.
Rusia ar putea lovi „acele baze NATO care furnizează armele pe care americanii le lansează de pe teritoriul Ucrainei țintind teritoriul rus – în Polonia, România, Marea Britanie și de oriunde altundeva”, a mai spus Soloviov.
Propagandiștii lui Putin: Rusia trebuie să bage groaza în Europa
Editorul-șef al RT, Margarita Simonian, a spus și ea că Rusia trebuie să bage groaza în Europa cu adevăratul impact al războiului. „Până nu văd pumnul cum zboară spre botul lor, nu se vor opri”, a spus Simonian.
Europa se află în pragul „unei noi ere a rachetelor”, este de părere și Alexander Graef de la Institutul pentru Cercetare în Pace și Politică de Securitate din Hamburg. „Suntem într-o cursă a înarmării care se va dezvolta în următorii 20 de ani.”
„Ceea ce cred că se va întâmpla este că toate aceste părți diferite – Rusia, țările din Europa, SUA – își măresc arsenalele pentru că nu au destule arme ca să le folosească eficient și să distrugă multele ținte ce ar putea exista.”
Boris Bondarev, un fost diplomat rus și expert în controlul armelor și în securitate globală, crede că liderii NATO au tremurat mereu în fața amenințărilor nucleare ale lui Putin, care a reușit prin această strategie să întârzie livrarea la timp a armelor de care Kievul avea nevoie, ceea ce i-a permis președintelui rus să evite înfrângerea.
„Nu cred că Moscova plănuiește cu adevărat un război nuclear. Arma rămâne frica. Este în primul și în primul rând un război psihologic și cred că este destul de reușit. Această propagandă funcționează”, a spus Bondarev. „Este în esență doar o înțelegere greșită a modului în care Vladimir Putin trebuie abordat.”
Putin „nu vrea să împartă Ucraina. El vrea să dividă lumea”
Putin nu va bate palma cu Trump pentru încheierea războiului din Ucraina decât dacă acest lucru i-ar oferi o victorie asupra Kievului, ar închide calea Ucrainei spre NATO și ar lăsa teritoriile ucrainene ocupate în mâinile rușilor, potrivit lui Bondarev.
Acest scenariu i-ar oferi liderului rus condițiile necesare pentru a înfrunta pe viitor Europa, eventual chiar prin invadarea uneia dintre țările baltice.
„El nu vrea să împartă Ucraina. El vrea să dividă lumea. El vrea propria lui sferă de influență unde nimeni, nici măcar SUA, nu poate să intre fără permisiunea lui. Nu știu de ce americanii nu văd asta, pentru că dacă se vor înțelege cu Putin îi vor înmâna această victorie”, a spus Bondarev.
Cu toate că Europa a realizat că trebuie să își sporească apărarea și să descurajeze Rusia, nu poate să îi facă față lui Putin, care a direcționat cea mai mare parte a economiei ruse înspre război și producția de arme, a spus și Francois Diaz-Maurin, editor asociat al revistei Bulletin of the Atomic Scientists.
„Această nouă rachetă este de fapt confirmarea motivului pentru care Europa ar trebui să preia conducerea propriei sale securități”, a spus Diaz-Maurin.