Preşedintele francez Emmanuel Macron a estimat că ar trebui să „regândim relaţia noastră cu Rusia" după războiul din Ucraina şi a pledat pentru „o nouă ordine internaţională", duminică, la Paris, în cadrul „Întâlnirii pentru pace" organizată de comunitatea religioasă Sant'Egidio, notează AFP, preluată de Agerpres.
„Va trebui să ne gândim la o nouă formă de organizare a Europei şi să regândim relaţia noastră cu Rusia după" războiul din Ucraina, a declarat Macron în deschiderea întâlnirilor acestei comunităţi catolice apropiate Vaticanului.
Pe tema relaţiilor cu Moscova, Emmanuel Macron a fost foarte criticat pentru că a declarat în mai 2022, la mai bine de două luni după ce Moscova îşi lansase trupele împotriva Ucrainei, că Rusia nu trebuie „umilită". Iar doi ani mai târziu, el şi-a atras critici occidentale pentru că a refuzat să excludă trimiterea de trupe pe pământul ucrainean.
„Să ne gândim la o pace în Europa sub o nouă formă”
„Trebuie să fim suficient de imaginativi pentru a ne gândi la pacea de mâine, la o pace în Europa sub o nouă formă", a declarat el în cadrul acestor întâlniri care au reunit clerici, politicieni şi experţi. Va fi necesar să se ţină seama de "reconcilierea cu Balcanii şi de realitatea unei Europe în forma sa geografică, care nu este nici Uniunea Europeană, şi hotărât nici NATO", a adăugat el.
Macron a îndemnat la „edificarea unei noi ordini internaţionale", pentru că „ordinea noastră de astăzi este incompletă şi nedreaptă" deoarece „multe dintre cele mai populate ţări nu existau atunci când au fost distribuite locurile".
Avem nevoie de „o ordine în care unul sau altul să nu poată bloca pe ceilalţi şi în care ţările sunt reprezentate demn şi, prin urmare, să facem asta cu organisme mult mai corecte, fie că este vorba de Naţiunile Unite, Banca Mondială sau Fondul Monetar Internaţional", a spus şeful statului francez.
„Voi reveni săptămâna aceasta la ONU", a declarat Emmanuel Macron care va fi prezent marţi şi miercuri la Adunarea Generală a Naţiunilor Unite.
„Pacea este posibilă numai în convieţuire" şi „va exista un loc, un pământ, un stat, o convieţuire, recunoaşterea existenţei tuturor, recunoaşterea dreptului de a trăi în pace al fiecăruia", a mai spus el, subliniind că, „pentru ceea ce este în joc astăzi în Orientul Mijlociu, aceasta este cheia".
Editor : M.C