„Toată lumea stă și se uită înspre Putin. Aproape că ne transformăm toți în ceea ce erau, mai demult, trei sferturi din profesorii americani, kremlinologi. Stăteau să ghicească ce o fi în mintea lui Brejnev și a lui Gromîko, mai ales, care era un mare diplomat. Era șeful diplomației sovietice care nu spunea decât Niet. În spatele Niet-ului lui Gromîko s-au ascuns epopei, în interpretările kremlinologilor”, a spus Emil Hurezeanu.
„Să nu intrăm într-o astfel de logică acum. Există pericolul să intrăm într-o astfel de logică”, a adăugat jurnalistul.
În opinia sa, atitudinea Rusiei în privința Ucrainei s-a coagulat și pe fondul ezitărilor Occidentului privind viitorul acestei țări. „ Au fost multe echivocuri, au fost multe slăbiciuni, nu neapărat în dezvoltarea relațiilor cu Rusia. Dincolo de Rusia, a fost soarta aceste țări, Ucraina. Interesul pentru Ucraina trebuia să fie susținut și de la început. De asemenea, poziția SUA în Europa de Răsărit trebuia să fie subliniată tot timpul”, a explicat Emil Hurezeanu.
„Această suprapunere de stări, de politici mai puțin atente, mai puțin solidare, au dus la atitudinea Rusiei”, a adăugat acesta.
Flota rusă din Sevastopol a dat un ultimatum forţelor militare ucrainene din Crimeea să se predea până mâine dimineaţă, la ora 5.00, ora României. Informaţia a fost furnizată de agenţia ucraineană Interfax, care citează surse din Ministerul Apărării de la Kiev.