FOTO: Gulliver/GettyImages
„Îi recunosc meritul pentru că a reușit să întoarcă asta în favoarea sa. Unii spun că a fost o înscenare, știți. Eu nu cred asta”, a spus Donald Trump.
El a evitat să îi ceară lui Recep Erdogan să respecte statul de drept și standardele occidentale în domeniul judiciar, remarcă jurnaliștii americani. „Când oamenii văd cât de rea este situația în SUA și noi începem să vorbim despre libertăți civile...nu cred că suntem un mesager foarte bun. Nu cred că avem dreptul de a face morală. Priviți ce se întâmplă în țara noastră. Cum să facem morală când oamenii se împușcă polițiști cu sânge rece?”, a adăugat Donald Trump.
Într-o declaraţie făcută miercuri seara la Ankara, preşedintele turc a anunţat instaurarea stării de urgenţă. Măsura ar fi luată pentru combaterea efectelor loviturii de stat „care nu s-a încheiat". Starea de urgenţă a fost declarată pentru 3 luni. În acelaşi discurs, preşedintele Turciei a reclamat şi că ţări străine ar putea fi implicate în puciul eşuat de la sfârşitul săptămânii trecute.
Conform unui nou bilanţ oficial, 312 oameni au murit în timpul loviturii de stat eşuate. 208 sunt cei pe care preşedintele turc îi numeşte eroi: 145 de civili, 60 de poliţişti şi 3 soldaţi. A crescut spectaculos, în câteva zile, numărul puciştilor care şi-ar fi pierdut viaţa vineri seara - de la 24 la 104.
Miercuri, 99 de militari care au avut funcţii la vârful armantei turce au fost puşi oficial sub acuzare pentru participare la lovitura de stat eşuată. Conform presei din Turcia, mai mult de 50.000 de oameni - de la militari, poliţişti şi judecători până la profesori şi funcţionari - au fost până acum arestaţi, concediaţi sau suspendaţi din funcţii.