Numirea Laurei Codruța Kovesi în fruntea Parchetului UE este oficializată și în acte. Președintele Parlamentului European, David Sassoli, și ministrul finlandez pentru afaceri europene, Tytti Tuppurainen, ca reprezentantă a Președinției rotative a Consiliului UE, au semnat miercuri, într-o ceremonie care a avut loc la Parlamentul European din Strasbourg, decizia de numire a procurorului-șef european în persoana Laurei Codruța Kovesi.
Parchetul European va fi un organism independent al Uniunii Europene, responsabil cu investigarea, urmărirea penală și trimiterea în judecată a autorilor infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene
Parlamentul European a aprobat la 17 octombrie numirea Laurei Codruța Kovesi în fruntea nou înființatului Parchet European. Decizia Parlamentului European a fost luată la nivelul Conferinței Președinților, organism care îi reunește pe liderii grupurilor politice din PE și pe președintele Parlamentului European. În septembrie, negociatorii din partea Parlamentului European și a Consiliului European căzuseră de acord pentru a o numi pe Laura Codruța Kovesi în această funcție.
Negocierile între Parlamentul European și Consiliu asupra noului procuror-șef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Echipa de negociere a Parlamentului a susținut-o pe Laura Codruța Kovesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opoziției - până de curând - a miniștrilor UE.
Biroul Procurorului Public European (EPPO), care se aşteaptă să fie operaţional la sfârşitul anului 2020, va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.
Laura Codruța Kovesi este prima persoană care va ocupa această funcție, de procuror-șef european, o funcție apărute o dată cu înființarea Parchetului European.
Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca - se vor putea alătura în orice moment.
Citiți și: Klaus Iohannis: Validarea Codruţei Kovesi, o reuşită. I-am mulţumit lui Macron pentru "implicarea deosebită și de succes"
Comisarul european pentru Justiţie, mesaj după validarea Codruţei Kovesi: Va face o muncă excelentă
Kovesi a devenit oficial procuror șef european. Cioloș: Felicitări, ai șansa de a construi de la zero Parchetul European
Editor: Luana Păvălucă