Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Bruxelles că validarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european este o reuşită evidentă pentru ea şi pentru România.
"Un procuror din România este şef peste noua instituţie europeană. Avem o persoană care conduce o instituţie europeană", a spus şeful statului.
Klaus Iohannis a precizat că nu s-a întâlnit cu Codruţa Kovesi.
Totodată, şeful statului a precizat că i-a mulţumit preşedintelui francez Emmanuel Macron pentru "implicarea deosebită și de succes" în procedura de desemnare și alegere a Codruţei Kovesi.
Cu Președintele Macron am avut o discuție foarte bună. În primul rând, am ținut să-i mulțumesc pentru implicarea deosebită și de succes în procedura de desemnare și alegere a procurorului european, doamna Kövesi,
Biroul Procurorului Public European (EPPO) va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.
Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.
Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca - se vor putea alătura în orice moment.
EPPO va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.
Prioritatea Consiliului este ca EPPO să fie operaţional în noiembrie 2020. Laura Codruţa Kovesi, în calitate de primul procuror-şef european, va avea un mandat de şapte ani care va consta în special în construirea structurii operaţionale şi administrative a EPPO şi în stabilirea de bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale.
Redactare G.M.