Comisarul european pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Vera Jourova, a salutat joi validarea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de procuror-şef european şi şi-a exprimat speranţa că aceasta va face o muncă excelentă pentru protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene.
"Aş dori să o felicit călduros pe Laura Kovesi pentru că a devenit primul procuror-şef european. Această numire este un pas către operaţionalizarea #EPPO (Biroul Procurorului Public European - n.r.). Ea va face o muncă excelentă protejând interesele financiare ale UE. Dorim să trimitem infractorilor semnalul puternic că suntem serioşi în combaterea infracţiunilor financiare şi în protejarea banilor contribuabililor. UE pierde anual cel puţin 50 de miliarde euro din cauza fraudelor cu TVA, pe care #EPPO le va ancheta'', a scris Jourova pe contul său de Twitter, unde a postat fotografii de la întâlnirea avută joi cu Laura Codruţa Kovesi.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ce rol va avea Parchetul European
Biroul Procurorului Public European (EPPO) va fi o instituţie independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală şi aducerea în faţa justiţiei a infracţiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupţia sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.
Lista infracţiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.
Până în prezent, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participă încă - Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda şi Danemarca - se vor putea alătura în orice moment.
EPPO va avea sediul central în Luxemburg şi va fi compus dintr-un procuror-şef şi un colegiu de procurori din toate ţările participante. Aceştia vor coordona investigaţiile curente desfăşurate de către procurorii delegaţi în fiecare stat participant.
Prioritatea Consiliului este ca EPPO să fie operaţional în noiembrie 2020. Laura Codruţa Kovesi, în calitate de primul procuror-şef european, va avea un mandat de şapte ani care va consta în special în construirea structurii operaţionale şi administrative a EPPO şi în stabilirea de bune relaţii de lucru cu autorităţile judiciare naţionale.
Redactare: G.M.
Sursa: Agerpres