Laura Codruța Kovesi, procuror-șef european: încă o etapă procedurală a fost depășită. Ce pași mai urmează

Data actualizării: Data publicării:
laura codruta kovesi
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Echipele de negociere ale Parlamentului și Consiliului au ajuns la un acord în privința numirii Laurei Codruța Kövesi în fruntea noului Parchet European, o etapă care consfințește practic numirea fostei șefe a DNA în importanta funcție la nivel european. Acum urmează mai mulți pași procedurali, urmând ca Parchetul European să-și intre în atribuții la sfârșitul anului 2020.

A fost vorba, practic, de o formalitate. Săptămâna trecută, s-a constatat că există o majoritate în Consiliu pentru Laura Codruța Kovesi, iar acum s-a confirmat acordul pentru această candidatură și cu reprezentanții PE.

Acordul asupra numirii Laurei Codruța Kovesi ca procuror-șef trebuie formalizat acum de către Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene (la nivel de miniștri). Săptămâna trecută, Consiliul Uniunii Europene a votat la nivel de ambasadori (COREPER) pentru numirea Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror șef european. Au fost 17 voturi pentru și numai 5 împotrivă.

Laura Codruța Kovesi este prima persoană care va ocupa această funcție, de procuror-șef european, o funcție apărute o dată cu înființarea Parchetului European.

Președintele Parlamentului European așteaptă o scrisoare de la Președinția finlandeză a Consiliului Uniunii Europene care să anunțe că acum s-au întrunit condițiile necesare pentru o numire „de comun acord”, așa cum prevede procedura. De îndată ce președintele Parlamentului European, David Sassoli, primește scrisoarea, el are două opțiuni:

- să lanseze o procedură scrisă către toți liderii de grupuri europarlamentare și să ceară acordul grupurilor pentru a consfinți un „acord comun”

- să pună acest „acord comun” pe agenda Conferinței Președinților (care reunește liderii grupurilor europarlamentare), ședință care este prevăzută pentru 17 octombrie.

Anunțul că s-a căzut la un acord comun pentru numirea Laurei Codruța Kovesi ca procuror-șef european se va face în sesiunea plenară a Parlamentului European din 21 octombrie.

„În această seară s-a mai îndeplinit o formalitate pentru numirea doamnei Kovesi în funcția de procuror șef european. Negociatorii Parlamentului European și ai Consiliului Uniunii European s-au întâlnit în această seară și au constatat formal că cele două instituții au aceeași poziție în privința numirii procurorului șef european, adică aceea că doamna Kovesi este candidatul ambelor instituții. Decizia trebuie ratificată acum separat la nivel politic în Consiliu și în Parlament. Acest lucru se va face rapid și se va face cu largă majoritate. În Parlament se poate da un vot în plen sau poate fi o decizie a Conferinței Liderilor Grupurilor Parlamentare. Ședința din această seară a durat doar 20 de minute și a fost o pură formalitate. Toți pașii de acum încolo sunt pure formalități”, a scris europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan, pe Facebook.

Negocierile între Parlamentul European și Consiliu asupra noului procuror-șef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Echipa de negociere a Parlamentului a susținut-o pe Laura Codruța Kovesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opoziției - până de curând - a miniștrilor UE.

Reacții după ce s-a căzut de acord asupra numirii Laurei Codruța Kovesi ca procuror-șef european

În urma acordului cu Consiliul de marți, președintele Comisiei pentru libertăți civile (LIBE) Juan Fernando López Aguilar (S&D, ES) ) a declarat: „Doamna Kövesi este alegerea perfectă pentru funcția de procuror-șef european. Are competențe profesionale desăvârșite. Mai mult, România nu deține pentru moment niciun post cheie la nivel european, iar doamna Kövesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii”.

„Suntem foarte bucuroși de faptul că doamna Kövesi va conduce noul Parchet European. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o instituție puternică și credibilă. Doamna Kövesi este deosebit de competentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupției cu o flexibilitate remarcabilă și mult curaj”, a adăugat președintele Comisiei pentru control bugetar (CONT), Monika Hohlmeier (PPE, DE), citată de un comunicat al Parlamentului European.

Vicepreședintele Comisiei pentru libertăți civile Maite Pagazaurtundúa (Renew, ES) a declarat: „Prin alegerea doamnei Kövesi în funcția de procuror-șef european, Parchetul European își va putea începe acum activitatea pentru a asigura mai multă siguranță și protecție cetățenilor. Noua instituție va avea un rol cheie în pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale UE - numai infractorii vor fi neliniștiți în urma acestui acord”.

Cu ce se va ocupa Parchetul European

Parchetul European (EPPO), care se așteaptă să fie operațional la sfârșitul anului 2020, va fi o instituție independentă însărcinată cu investigarea, urmărirea penală și aducerea în fața justiției a infracțiunilor împotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, corupția sau frauda transfrontalieră cu TVA de peste 10 milioane de euro.

Lista infracțiunilor se va putea extinde în viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Până în acest moment, 22 de state membre s-au alăturat Parchetului European. Cele cinci state care nu participă încă (Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda și Danemarca) se vor putea alătura în orice moment.

Parchetul European va avea sediul central în Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-șef și un colegiu de procurori din toate țările participante. Aceștia vor coordona investigațiile curente desfășurate de către procurorii delegați în fiecare stat participant.

Citiți și: Cu ce se va ocupa Laura Codruţa Kovesi ca procuror-şef european

Redactor: Luana Păvălucă

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri