Parchetul European face percheziții la CNAIR privind posibile fraude la lucrările pentru Centura Zalău. Reacția companiei

Data actualizării: Data publicării:
EPPO
Foto: Site-ul DGA
Din articol

Polițiștii Anticorupție, sub coordonarea Parchetului European, biroul EPPO din Cluj-Napoca, desfășoară 31 de percheziții în mai multe locuri din București, Timișoara și din județele Cluj și Sălaj, la domiciliile și sediile unor companii, inclusiv la Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale (CNAIR), responsabilă de administrarea rețelei de autostrăzi, drumuri expres și drumuri de interes național din România. Investigația vizează posibile fraude legate de lucrările la centura ocolitoare a municipiului Zalău, finanțate cu 37 de milioane de euro din fonduri europene.

„Cazul vizează un proiect de proiectare și execuție a unei centuri ocolitoare în Zalău, finanțat prin Fondul European de Dezvoltare Regională și Fondul de Coeziune, în valoare de 37 de milioane de euro. Beneficiarul fondurilor este CNAIR. Contractul pentru execuția lucrărilor a fost atribuit filialei românești a unei companii chineze, care a angajat mai mulți subcontractori”, arată comunicatul de presă al Direcției Generală Anticorupție (DGA).

Există suspiciuni că subcontractorii au colaborat cu contractantul principal pentru a prezenta documente false care să certifice finalizarea cu succes a lucrărilor, mai spune sursa citată.

Conform investigației, lucrările nu au respectat cerințele de calitate. De asemenea, există suspiciuni că reprezentanții beneficiarului (CNAIR) nu au efectuat verificări adecvate.

Investigația și perchezițiile au beneficiat și de sprijinul Structurii de sprijin a procurorilor europeni delegați în România – Biroul Teritorial Cluj-Napoca, și al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate (DCCO).

Investigația este în desfășurare, pentru a stabili amploarea activităților infracționale suspectate și daunele financiare totale cauzate bugetului UE.

DGA mai precizează că punerea în mișcare a acțiunii penale reprezintă o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

Reacția CNAIR

CNAIR precizează, pe Facebook, că oferă tot sprijinul necesar organelor judiciare.

„Orice informație pe acest subiect va putea fi furnizată, conform legii, doar de instituțiile abilitate. Conducerea CNAIR reafirmă determinarea de a nu accepta nicio abatere de la legalitate și va întreprinde întotdeauna măsuri corespunzătoare dispozițiilor organelor judiciare”, arată sursa citată.

 

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
De ce să oprești Wi-Fi-ul întotdeauna pe timp de noapte…
Digi FM
Imagini şocante în noaptea de Revelion. Un şofer a fost filmat în timp ce se învârte cu maşina într-un sens...
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
A divorțat, iar acum iubește din nou. Fratele lui Ben Affleck, surprins alături de partenera lui mai tânără...
Adevarul
Daniel David îi răspunde lui Călin Georgescu: „Sunt surprins că un om al păcii caută, de fapt, războiul”
Newsweek
Pensia pe ianuarie intră pe card cu întârziere. Casa de pensii anunță care e motivul
Digi FM
România, inclusă de CNN printre cele mai bune locuri de vizitat în 2025. Cum este descrisă destinaţia...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025