Laura Codruţa Kovesi a fost aleasă, joi, şi în Consiliul Uniunii Europene pentru a deveni procuror-şef european. Odată ce va fi numită în funcţie, Laura Codruţa Kovesi se va ocupa de combaterea fraudei cu bani europeni. Parchetul pe care îl va conduce va avea competenţa de a investiga şi a urmări penal infracţiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.
Parchetul European este un proiect comun al 22 state membre ale Uniunii Europene, format pentru ca ele să colaboreze mai strâns pentru a combate mai bine frauda împotriva UE. Când va deveni funcţional, Parchetul European va avea competenţa de a investiga şi urmări penal infracţiuni care afectează bugetul UE, cum ar fi: frauda, corupţia, spălarea de bani sau frauda transfrontalieră în materie de TVA.
Statele membre ale UE care participă la Parchetul European sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Croaţia, Cipru, Cehia, Estonia, Finlanda, Franţa, Germania, Grecia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Italia, Malta, Portugalia, România, Slovenia, Slovacia, Spania şi Olanda.
Conform datelor UE, statele membre pierd cel puţin 50 de miliarde de euro în venituri din TVA în fiecare an din cauza fraudei transnaţionale. Statele membre au raportat că aproximativ 638 de milioane de euro din fondurile structurale au fost utilizate abuziv.
Parchetul European va efectua investigaţii transfrontaliere în cazuri de fraudă în care sunt implicate fonduri ale UE de peste 10 000 de euro sau în cazuri de fraudă în materie de TVA la nivel transfrontalier care implică daune de peste 10 milioane de euro.
Parchetul European ar trebui să îşi preia atribuţiile până la finalul anului 2020, etapa de instituire furând de la doi până la trei ani.