Germania are o problemă cu extrema dreaptă în forțele sale speciale. Dar amenințarea infiltrării neo-naziste în instituțiile statului este mult mai răspândită. Un grup format din rezerviști militari, polițiști și un avocat se pregăteau pentru sfârșitul ordinii sociale în Germania, cumpărând saci de cadavre și întocmind liste cu cei care apără migranți și refugiați, pentru a-i ucide, potrivit New York Times.
Planul era concret. Grupul urma să adune dușmani politici și pe cei care apără migranții și refugiații, să-i urce în camioane și să-i conducă într-o locație secretă. Atunci i-ar fi ucis.
Un membru cumpărase deja 30 de saci de cadavre. Mai mulți saci erau trecuți pe o listă de comenzi, potrivit anchetatorilor, împreună cu var nestins, care poate fi folosit pentru a masca mirosul cadavrelor îngropate.
Cei care plănuiau acestea păreau că sunt onorabili. Unul era avocat și politician local, dar cu o ură aparte față de imigranți. Doi erau rezerviști activi în armată. Alți doi erau ofițeri de poliție, inclusiv Marko Gross, lunetist în poliție și fost parașutist care acționa ca lider neoficial.
Grupul a luat naștere dintr-o rețea națională de discuții între soldați și alții cu simpatii de extremă dreaptă, înființată de un membru al forțelor speciale de elită din Germania, KSK. De-a lungul timpului, sub supravegherea lui Gross, au format un grup propriu paralel. Membrii includeau un medic, un inginer, un decorator, un proprietar de sală de sport, chiar și un pescar local.
Ei s-au numit Nordkreuz sau Crucea de Nord.
Gross a descris în interviuri pentru New York Times modul în care grupul s-a reunit și a început să-și facă planuri.
Membrii grupării au negat că au complotat să ucidă pe cineva. Dar investigatorii și procurorii, precum și o relatare a unuia dintre ei pentru poliție arată că planificarea a luat o turnură mai sinistră.
Extremismul de dreapta s-a extins în Germania
Germania a început tardiv să se ocupe de rețelele de extremă dreaptă despre care oficialii spun că sunt mult mai extinse decât au înțeles vreodată. Extinderea extremiștilor de dreapta în forțele armate germane este deosebit de alarmantă într-o țară care a lucrat pentru a se curăța de trecutul său nazist și de ororile Holocaustului. În iulie, guvernul a desființat o întreagă companie infiltrată de extremiști în forțele speciale ale națiunii.
Însă, cazul Nordkreuz, care a fost judecat recent după ce a fost descoperit în urmă cu mai bine de trei ani, arată că problema infiltrării extremei dreaptă nu este nici nouă, nici limitată la KSK, sau la armată.
Extremismul de dreapta a pătruns în mai multe straturi ale societății germane în anii în care autoritățile au subestimat amenințarea sau au fost reticenți în a o conștientiza pe deplin, recunosc oficialii și parlamentarii. Acum statul se chinuie să dezrădăcineze mișcarea.
Ziua X – sfârșitul ordinii sociale în viziunea extremiștilor
O motivație importantă a extremiștilor a părut atât de absurdă și fantastică, încât de mult timp autoritățile și anchetatorii nu au luat-o în serios, chiar și când căpăta amploare în cercurile de extremă dreaptă.
Grupurile de neonaziști și alți extremiști o numesc Ziua X - un moment mitic în care ordinea socială a Germaniei se prăbușește, iar extremiștii de dreapta, potrivit spuselor lor, se salvează și încercă să salveze și națiunea.
Cei care se pregătesc de Ziua X atrag oameni serioși, cu abilități și ambiții serioase. Autoritățile germane consideră scenariul din ce în ce mai mult un pretext pentru terorism intern sau chiar pentru preluarea guvernării.
„Mă tem că am văzut doar vârful aisbergului. Nu este doar KSK. Adevărata îngrijorare este: Aceste celule sunt peste tot. În armată, în poliție, în unitățile rezerviștilor”, a spus Dirk Friedriszik, un parlamentar în landul de nord-est Mecklenburg-Pomerania de Vest, unde a fost fondată Nordkreuz.
Nordkreuz a fost unul dintre acele grupuri care se pregăteau în mod elaborat pentru Ziua X. Serviciul intern de informații a primit un pont la sfârșitul anului 2016, iar procurorii au început să investigheze în vara lui 2017. Dar au trecut ani înainte ca rețeaua, sau o mică parte a acesteia, să se prezinte în fața unei instanțe.
Răspunsul autorităților germane la fenomenul extremist este limitat
Un singur membru al grupului, Gross, a fost pus sub acuzare - pentru deținerea ilegală de arme, și nu pentru o conspirație mai mare.
În instanță, procurorii au avut nevoie de aproape 45 de minute să citească lista de cartușe, arme, explozibili și cuțite pe care le-au găsit.
În ancheta în curs privin acuzația de terorism, el este doar martor, nu suspect.
Procurorii au depistat sursa muniției ilegale din casa lui Gross la mai multe depozite ale poliției și armatei din toată țara, indicând posibili colaboratori.
La sfârșitul anului trecut, Gross a primit o pedeapsă de 21 de luni cu suspendare. Verdictul a fost atât de blând încât, anul acesta, procurorii au făcut recurs, trimițând cazul într-o altă rundă prelungită de deliberări.
Din aproximativ 30 de membri ai Crucii de Nord, doar alți doi, un avocat și un alt ofițer de poliție, sunt în prezent anchetați de procurorul federal cu privire la suspiciunea de complot terorist.
Rezultatul este tipic modului în care autoritățile tratează cazurile de extremă dreaptă, spun specialiștii în extremism. Acuzele aduse sunt adesea înguste având în vedere planurile elaborate pe care trebuie să le oprească și să le pedepsească. Aproape întotdeauna autoritățile se concentrează pe indivizi, și nu pe rețele.
Pentru a scăpa de migranți, un extremist s-a mutat în Germania de Est rurală: Oamenii încă se numesc Schmidt, Schneider și Müller
Într-o discuție cu un jurnalist New York Times, Gross spune că locul Angelei Merkel este "în boxă" iar orașele multiculturale din vestul Germaniei sunt „califatul”. Cea mai bună metodă de a scăpa de extinderea migrației a fost de a se muta în mediul rural est-german, „unde oamenii sunt încă numiți Schmidt, Schneider și Müller”, potrivit acestuia.
O copie a Compact, o revistă proeminentă de extremă dreaptă, cu chipul președintelui SUA Donald Trump pe copertă, se află pe un raft. O selecție a discursurilor președintelui a fost tradusă în limba germană în acel număr. „Îmi place Trump”, a spus Gross.
Lunetistul a insistat că „nu există niciun pericol în ce privește extrema dreaptă”. „Nu știu niciun neonazist”.
Soldații și ofițerii de poliție sunt „frustrați”, a spus acesta, fiind nemulțumit cu privire la migranți, crimă și mass-media. El aseamănă știrile despre coronavirus cu difuziunea de stat cenzurată în timpul comunismului. În schimb, spune el, are un abonament YouTube la RT, canalul rusesc controlat de stat, și la alte canale alternative.
Prin acele canale acuzate de dezinformare el află că guvernul aduce noaptea cu avionul, în secret, refugiați, că coronavirusul este un complot pentru a priva cetățenii de drepturile lor, că Angela Merkel lucrează pentru ceea ce el numește „statul paralel”.
„Statul paralel este global. Este capitalul mare, marile bănci, Bill Gates”, a spus Gross.
El încă așteaptă Ziua X, mai devreme sau mai târziu, în urma unor revolte legate de o criză economică sau colapsul sistemului energetic din cauză că guvernul german închide centralele de cărbune.
Redactor: Alexandru Costea