Premierul ungar Viktor Orban nu a primit nimic în schimbul votului său pentru ajutorul de 50 de miliarde acordat de Uniunea Europeană pentru susținerea efortului de război al Ucrainei împotriva invaziei ruse, scriu Politico și The Guardian, citând surse politice de la Bruxelles. Orban a cedat pur și simplu în fața presiunii celorlalți 26 de lideri europeni, mai arată sursele citate. Singurele concesii făcute sunt minore și îi permit liderului de la Budapesta să-și prezinte acasă înfrângerea drept victorie.
Ajutorul financiar de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina a fost adoptat în unanimitate, după cum a anunțat președintele Consiliului European, Charles Michel, la finalul unei ședințe de numai 10 minute.
„Toți cei 27 de lideri au convenit asupra unui pachet suplimentar de sprijin de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina în cadrul bugetului UE.”
Asta înseamnă că toți liderii europeni au votat „pentru”, inclusiv premierul maghiar Viktor Orban, și că nu a mai fost nevoie ca acesta să fie rugat să părăsească sala și să se voteze în lipsa lui, cum s-a întâmplat la votul pentru începerea negocierilor de aderare la UE cu Ucraina și Republica Moldova.
Surse politice citate de The Guardian au declarat că Viktor Orban nu a primit nimic în schimbul votului său.
„Nu a primit nimic”, a spus delegatul uneia dintre țările implicate în negocierile de joi dimineață, potrivit The Guardian.
„Pur și simplu nu a mai văzut nicio opțiune”, a declarat o altă sursă.
Concesii pentru Orban
Liderul de la Budapesta a cedat pur simplu în fața unității și presiunii celorlalți 26 de lideri UE, scrie și Politico.
Întrebată dacă vreunul dintre liderii europeni l-a amenințat pe Orban cu repercusiuni, având în vedere discuțiile despre ridicarea dreptului său de vot sau sancționarea economiei ungare, o sursă a declarat pentru de Guardian: „Nu cred că a fost nevoie să facă o amenințare mare, dar ultimele săptămâni au arătat o mare unitate între cei 26. Așa că nu cred că cel mai mare gest de amenințare făcut în weekend (sabotarea economiei Ungariei) a avut sens. Dar a fost clar că era foarte mult pe cont propriu”.
Concesia făcută de liderii europeni este că, în cazul ajutorului de 50 de miliarde de euro pentru Ucraina, va exista un raport anual al Comisiei Europene privind implementarea pachetului de ajutor (cum se cheltuiesc banii) și va exista o dezbatere la nivelul liderilor privind implementarea pachetului. Dacă se va considera necesar, peste doi ani Consiliul European va cere Comisiei Europene să propună o revizuire a noului buget, potrivit ultimei versiuni a proiectului de concluzii al Consiliului European, văzută de Politico.
De asemenea, liderii UE au mai adăugat în acord o declarație care face trimitere la concluziile summitului Consiliului European din decembrie 2020, „privind aplicarea mecanismului de condiționalitate”.
În 2020, liderii au convenit să creeze un nou mecanism care să permită blocului să suspende finanțarea UE pentru un stat membru dacă încălcarea principiilor statului de drept afectează sau riscă să afecteze grav buna gestionare financiară a bugetului UE sau protecția intereselor financiare ale blocului.
Mecanismul a fost declanșat ulterior pentru a suspenda o parte din finanțarea UE pentru Ungaria.
La momentul respectiv, ei au precizat că „aplicarea mecanismului de condiționalitate în temeiul regulamentului va fi obiectivă, echitabilă, imparțială și bazată pe fapte, asigurând un proces echitabil, nediscriminarea și tratamentul egal al statelor membre”.
„Nu era supărat, știa deja”
Concesiile sunt considerate minore la Bruxelles, deoarece liderii au evitat un scenariu în care Orban ar avea posibilitatea de a exercita un veto anual asupra ajutorului financiar pentru Ucraina. Dar, în acest fel, Orban poate proclama victoria acasă, spunând că Ungaria a obținut o revizuire, mai scrie Politico.
Acordul istoric de azi vine după o serie de întâlniri în grupuri mai mici ale liderilor europeni cu Viktor Orban.
Charles Michel și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, împreună cu liderii Franței, Germaniei și Italiei au avut o întâlnire cu ușile închise cu premierul ungar. Întâlnirea a fost apoi extinsă și cu alți lideri, inclusiv premierul olandez Mark Rutte, premierul polonez Donald Tusk și premierul belgian Alexander De Croo.
Mai multe surse politice au declarat pentru The Guardian că au avut impresia că Viktor Orban știa că jocul s-a terminat încă de dimineață.
„Nu era supărat sau ceva de genul acesta, dar știa deja”, a declarat o sursă politică.
Editor : Bogdan Păcurar