Cum a blocat Stephen Hawking site-ul Universităţii Cambridge
Data actualizării: Data publicării:
Teza de doctorat a profesorului Stephen Hawking, disponibilă pentru prima dată publicului, a dus la blocarea site-ului Universităţii Cambridge, din cauza numărului mare de persoane care au încercat să o acceseze. Teza a fost descărcată de aproximativ 60.000 de ori în mai puţin de 24 de ore, informează news.ro.
Pentru a marca „Open Acces Week” (Săptămâna accesului liber, n.r.), Universitatea Cambridge a făcut publică, luni, teza de doctorat "Properties of Expanding Universes", semnată în 1966 de Stephen Hawking. La scurt timp după momentul publicării, numărul mare al cererilor de accesare a acesteia au dus la prăbuşirea site-ului.
Luni după-amiaza, pagina principală a site-ului se încărca după câteva minute, dar nimic de pe această pagină nu era disponibil.
„Am avut parte de un răspuns imens la decizia profesorului Hawking de a îi face teza disponibilă pentru a putea fi descărcată. Aceasta a fost descărcată de aproximativ 60.000 de ori în mai puţin de 24 de ore”, a spus purtătorul de cuvânt Stuart Roberts. „Drept rezultat, site-ul nostru s-ar putea încărca mai încet decât de obicei şi ar putea fi chiar indisponibil temporar”, a adăugat el.
Teza de doctorat abordează subiectul implicaţiilor şi consecinţelor expansiunii universului.
„Este minunat să aflu cât de multe persoane au fost interesate să descarce teza mea de doctorat. Sper să nu fie dezamăgiţi acum că au acces la aceasta!”, a transmis Hawking înainte de prăbuşirea site-ului.
„Prin accesul liber la teza mea de doctorat, sper să inspir oamenii din întreaga lume să privească stelele şi nu propriile picioare, să se gândească la locul nostru în univers şi să încerce să înţeleagă cosmosul. Oricine, oriunde în lume ar trebui să aibă acces liber nu numai la cercetarea mea, dar la cercetările fiecărei minţi extraordinare”, a spus el.
„Fiecare generaţie se află pe umerii celor precedente, aşa cum m-am aflat şi eu, ca tânăr doctorand la Cambridge, inspirat de lucrările realizate de Isaac Newton, James Clerk Maxwell şi Albert Einstein”, a adăugat Stephen Hawking.
Într-o declaraţie anterioară, universitatea a arătat că această teză este cel mai solicitat element din catalog semnat de unul dintre cei mai cunoscuţi oameni de ştiinţă din lume.
Viaţa lui Stephen Hawking este prezentată în filmul biografic „The Theory of Everything” (2014), în care profesorul este interpretat de actorul Eddie Redmayne.