Comisia Europeană ar urma să aprobe săptămâna viitoare planul de redresare post-pandemie al Ungariei pentru a menține deschisă posibilitatea plăților de la UE, dar nu va da bani Budapestei până când aceasta îndeplinește toate condițiile convenite, au declarat surse din cadrul executivului UE citate de Reuters.
Ungaria ar putea obține prin PNRR 5,8 miliarde de euro sub formă de granturi pentru a face economia mai ecologică și mai digitalizată. Budapesta are mare nevoie de acești bani, pe fondul inflației tot mai mari, încetinirii creșterii economice și a costurilor tot mai mari pentru împrumuturi.
Pe de altă parte, Comisia va recomanda, de asemenea, săptămâna viitoare guvernelor UE să suspende 65% din transferurile de la bugetul UE către Ungaria, sau aproximativ 7,5 miliarde de euro, până când o parte dintre condiții, legate în principal de independența justiției, sunt îndeplinite, potrivit surselor Reuters.
Decizia Comisiei de a reține 13,3 miliarde de euro în total din fondurile destinate Ungariei vine după mai multe luni de negocieri cu guvernul premierului de dreapta Viktor Orban cu privire la îngrijorările UE cu privire la corupția la nivel înalt și la protejarea independenței magistraților, instituțiilor neguvernamentale și mass-media, precum și cu privire la drepturile minorităților.
În baza unui acord cu Comisia, Ungaria urma să ia măsuri cu privire la unele dintre aceste preocupări cheie până pe 19 noiembrie, dar oficialii europeni spun că o evaluare preliminară a arătat că pașii făcuți nu sunt suficienți.
PNRR-ul Ungariei și înghețarea celor 7,5 miliarde de euro destinați Budapestei din așa-numitele fonduri de coeziune ale UE sunt două procese juridice separate. Cu toate acestea, există un set comun de condiții pe care Ungaria trebuie să le îndeplinească pentru a obține banii.
Aprobarea PNRR-ului Ungariei este o modalitate de a menține deschisă opțiunea plăților și, prin urmare, de a face presiuni asupra guvernului Orban pentru a îndeplini condițiile cerute, scrie Reuters.
Dacă planul nu ar fi aprobat în 2022, 70% din granturile fondului de recuperare ar fi pierdute irevocabil.
Editor : M.B.