Ca urmare, Comisia Europeană va recomanda Consiliului European să aprobe ridicarea obligativității vizelor pentru cetățenii Republicii Moldova, a spus președintele Barroso.
Anunțul a fost făcut la Bruxelles în prezența premierului moldovean Iurie Leancă și a omologului român, Victor Ponta.
Decizia finală aparține șefilor de stat și de guvern din UE, dar anunțul făcut de Jose Manuel Barroso este un semnal important.
Republica Moldova va parafa peste câteva zile, la Vilnius, un acord de asociere și liber-schimb cu Uniunea Europeană, considerat un pas important pentru apropierea de UE și desprinderea din sfera de influență a Moscovei.
De altfel, Moscova negociază și ea de câțiva ani cu Uniunea Europeană ridicarea obligativității vizelor pentru propriii cetățeni, fără rezultate palpabile însă.
Republica Moldova a început negocierile cu Uniunea Europeană pe tema vizelor în 2010, după venirea la putere a guvernului format de forțele prooccidentale. Practic, în trei ani ea a reușit să îndeplinească toate condițiile cerute de Bruxelles.
Cel mai devreme, măsura liberalizării vizelor ar putea fi aplicată de la jumătatea anului viitor, pentru că va figura, cel mai probabil, pe agenda consiliului european de primăvară din 2014. În orice caz, dacă liderii UE vor aproba recomandarea Comisiei, în țările UE vor putea călători liber, pe o perioadă limitată, numai cetățenii moldoveni care au pașapoarte biometrice.
UE a ridicat deja vizele pentru statele din Balcanii de Vest: pentru Macedonia, Muntenegru și Serbia în decembrie 2009, iar pentru Albania și Bosnia în decembrie 2010. Însă, din cauza unei avalanșe de cereri de azil provenind din regiune, statele membre au fost nevoite în 2011 să ceară măsuri Comisiei Europene. Legislația a fost schimbată prevăzând reimpunerea obligativitatăți vizelor, în cazuri speciale.