„Suntem pregătiţi să cumpărăm vaccinurile AstraZeneca din Danemarca”, a declarat ministrul ceh de Interne, Jan Hamacek, pe Twitter.
Vaccinul AstraZeneca s-a aflat în centrul unor controverse în ultimele săptămâni pe măsură ce îngrijorările au crescut tot mai mult pe plan internaţional în legătură cu faptul că acest ser ar putea să determine cazuri rare şi letale de tromboze. Mai multe ţări au limitat folosirea vaccinului pentru anumite grupe de vârstă, însă Danemarca a mers şi mai departe de atât şi a decis să renunţe la utilizarea serului.
Oferta făcută de Republica Cehă subliniază faptul că anumite ţări ar fi în continuare mai mult decât bucuroase să continue să folosească vaccinul AstraZeneca. Deocamdată nu este foarte clar dacă o astfel de tranzacţie între două state ar putea fi permisă în virtutea regulamentelor din Uniunea Europeană. UE şi-a asumat rolul iniţial - prin Comisia Europeană - de a achiziţiona vaccinuri anti-COVID-19 pentru statele membre.
Nu este clar nici dacă aceste doze sunt de vânzare. Danemarca nu a exclus, miercuri, posibilitatea de a include din nou, în viitor, vaccinul AstraZeneca în campania sa de imunizare.
Jan Hamacek, care conduce provizoriu şi Ministerul de Externe, a dezvăluit că toate guvernele caută în prezent în lumea întreagă doze disponibile de vaccinuri anti-COVID-19. Politicianul ceh a a mai spus că intenţionează să călătorească la Moscova luni pentru a afla mai multe informaţii despre o posibilă aprovizionare a ţării sale cu doze de Sputnik V, unul dintre vaccinurile anti-COVID-19 produse în Rusia.
Guvernul de la Praga a fost criticat pentru reacţia sa lentă în faţa nevoii populaţiei cehe de a se vaccina. Până miercuri, 768.250 de rezidenţi din populaţia cehă de 10,7 milioane de locuitori au fost vaccinaţi cu ambele doze ale unor vaccinuri anti-COVID-19.