Ce salariu are Macron. Fișa cu venitul lunar al președintelui Franței a fost publicată într-un gest fără precedent

Data actualizării: Data publicării:
macron cu ceasul de 80.000 de euro
În timpul unui interviu din 2023, Emmanuel Macron i-a enervat și mai tare pe francezi după ce a apărut la interviul TVv pe tema controversatei legi a pensiilor având la mână un ceas despre care unii spun că ar valora 80.000 de euro. FOTO: Profimedia Images

Emmanuel Macron a fost nevoit să facă public salariul lunar pe care îl câștigă în calitate de președinte al Franței, scrie 7sur7. Dacă remunerația șefului statului era deja cunoscută, publicarea acestei fișe de salariu este fără precedent, relatează presa franceză.

Documentul cu fișa de venit al președintelui francez în format PDF a fost publicat pe madada.fr, în urma unei cereri făcute de un fost jurnalist, Xavier Berne. Este vorba despre două borderouri, unul pentru lunile decembrie 2023 și altul ianuarie 2024, pe care sunt menționate sumele 14.523,94 euro și, respectiv 14.586,32 euro net. Este menționată și adresa „angajatorului”: „Presidence de la République, 55, rue du Faubourg Saint-Honoré, 75008 Paris”. Dacă unele elemente confidențiale au fost acoperite, informațiile principale sunt evidente, relatează Libération joi.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Salariul președintelui Franței a fost adus la cunoștința publicului încă din timpul mandatului lui Nicolas Sarkozy. Fixat la 21.300 de euro net lunar la acea vreme (2007-2012), salariul a fost redus cu 30% în timpul mandatului lui François Hollande. Venitul este impozabil și indexat conform acelorași reguli care se aplică înalților funcționari publici - inclusiv prim-ministrul, miniștrii, deputații și senatorii, reamintește BFMTV. După cum se precizează în fișa de salariu, Emmanuel Macron primește 16.039,71 euro brut sau 12.457,10 euro „salariu de bază” la care se adaugă o „indemnizație de funcție” de 3.207,70 euro și o „indemnizație de ședere” de 373,71 euro.

Cerere simplă, procedură complicată

Obținerea acestor informații nu a fost o misiune ușoară.

În 2020, Lucie Sponchiado, cercetător la Observatorul de Etică Publică, înaintase o cerere în acest sens, care a fost respinsă de cabinetul Elysée, în contradicție cu legea franceză care instituise dreptul cetăţenilor de a avea acces la documentele administrative: „Orice persoană poate obţine comunicarea documentelor deţinute de o administraţie în cadrul activităților de serviciu public, indiferent de forma sau suportul acestora”.

S-a ajuns la un proces în contencios administrativ, care a fost câștigat doi ani mai târziu.

Acum, solicitarea făcută de Xavier Berne a primit răspuns în „doar” două luni, potrivit 7sur7.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri