„N-am mâncat timp de cinci zile, nu am băut deloc apă. Nimic. Ne e foame şi frig”. Este mărturia unui militar ucrainean întors de pe frontul din estul ţării. El a luptat alături de colegii săi în Debalţeve, oraş strategic disputat de armată şi separatişti. Au fost lupte grele în această localitate, care a rămas într-un final în mâinile rebelilor proruşi.
„Nici nu vă pot spune cât de fericit sunt că am scăpat de acolo, că sunt aici, acum”, adaugă militarul.
Nu toţi militarii ucraineni au reuşit să plece din Debalţeve. Separatiştii au luat zeci de prizonieri, pe care ar urma să-i elibereze în schimbul rebelilor prinşi de armată.
„În batalionul nostru erau străini, erau suedezi, francezi, instructori militari străini. Toţi aceşti străini aveau arme provenite din străinătate”, a declarat Evgheni Ciudneţov, militar ucrainean care s-ar fi predat rebelilor.
Între timp, preşedintele Petro Poroşenko a cerut Naţiunilor Unite organizarea unei misiuni de menţinere a păcii în estul ţării. Liderul de la Kiev vrea ca trupele ONU să acţioneze sub mandat din partea Consiliului de Securitate, dar ideea este respinsă de Rusia.
„Suntem convinşi că ar fi cea mai bună şi eficientă garanţie pentru securitate, într-o situaţie în care promisiunile pentru pace nu sunt respectate de Rusia şi de cei pe care îi susţine”, a spus Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei.
„Dacă vor să trimită forţe de menţinere a păcii, nu suntem împotriva acestui lucru, să-i trimită”, a replicat Eduard Basurin, lider al separatiştilor.
Separatiştii susţin că numai în luptele din Debalţeve au fost ucişi 3.500 de militari ai Kievului. De la declanşarea conflictului, în urmă cu aproape un an, peste 5.600 de oameni şi-au pierdut viaţa în estul Ucrainei.