Bombele cu fragmente metalice, de cinci ori mai periculoase
Data actualizării: Data publicării:
Primele indicii arată că în atentatul din Manchester a fost folosită o bombă artizanală compusă din fragmente metalice, în special cuie. Nu este pentru prima dată când teroriştii folosesc astfel de dispozitive şi nici o premieră pentru Marea Britanie sau Europa. Experţii spun că detonarea acestor bombe produce efecte devastatoare, pentru că bucăţile de metal se împrăştie cu o viteză de cinci ori mai mare decât cea a unui glonţ.
Teroriştii sinucigaşi au detonat două bombe cu fragmente metalice la aeroportul din Bruxelles. 32 de oameni au fost ucişi şi 340 răniţi, după ce sute de cuie şi bucăţi de metal s-au împrăştiat prin aerport în urma exploziei.
Investigaţiile făcute de procurori au arătat că bombele ar fi fost produse într-un apartament din nordul capitalei belgiene. Acolo a fost găsit încă un dispozitiv improvizat.
Tot anul trecut, pe 24 septembrie, o bombă similară a fost detonată la Budapesta, în Ungaria. Doi poliţişti au fost răniţi.
În ultimii 10 ani şi Marea Britanie s-a confruntat cu mai multe incidente în care au fost folosite bombe artizanale cu fragmente metalice. În 2008, un extremist de 22 de ani a detonat bomba în toaleta unui restaurant din oraşul Exeter, aflat în sud-vestul Regatului Unit.
În 2013, o altă bombă a fost detonată într-o moschee din oraşul Tipton, aflat la 130 de kilometri de Manchester.
În 2015, poliţiştii britanici au reţinut un bărbat din Birmingham pe care îl acuză că încerca să construiască acasă o bombă cu fragmente metalice. Experţii genişti spun că aceste dispozitive au efecte devastatoare.
„Au şuruburi, cuie. Sunt de cinci, şase ori mai mari decât un gloţ, dar au o viteză de cinci ori mai mare”, explică Steve Cassidy, genist.
Tot experţii spun că detonarea unei astfel de bombe poate să producă pagube şi la trei kilometri distanţă de locul deflagraţiei. Totul depinde de cantitatea de explozibil pe care atacatorii o folosesc pentru a crea dispozitivul.