Peste 40.000 de oameni au venit pe faleza unde a avut loc masacrul pentru a aduce un omagiu victimelor. Mulţi dintre ei se aflau pe Promenade des Anglais în seara atacului. Oamenii i-au aplaudat minute în şir pe pompierii şi medicii care au participat la operaţiunile de salvare.
Recunoştinţa tuturor se îndreaptă şi către oamenii obişnuiţi care şi-au riscat viaţa pentru a-l opri pe terorist. Doar unul dintre eroi a supravieţuit pentru a povesti.
„Am alergat şi am ajuns în dreptul cabinei şi am încercat să deschid uşa. Moment în care l-am văzut că se uită după ceva. A scos o armă şi mi-a aruncat o privire rece, m-a ameninţat cu arma. Atunci am dat drumul portierei fiindcă am văzut că m-a luat la ţintă, iar din privirea lui mi-am dat seama că urma să mă împuşte”, a povestit Alexander Migues.
De o primire rece au avut parte politicienii. Premierul Manuel Valls a fost huiduit şi oamenii i-au cerut demisia. Francezii îi acuză pe oficiali că nu au fost capabili să prevină o nouă tragedie după atentatele de anul trecut, în care alţi 147 de oameni au murit. Oficialii recunosc că sunt depăşiţi.
„Lupta cu terorismul este dificilă. Cu un astfel de nivel de ameninţare Franţa nu s-a mai confruntat până acum”, a declarat Bernard Cazeneuve, ministrul francez de Interne.
Între-timp, anchetatorii completează treptat profilul atacatorului. În telefonul lui, scrie presa, au fost găsite fotografii cu multe cuceriri feminine, dar şi masculine. Se mai ştie că tunisianul Mohamed Bouhlel suferea de depresie de mulţi ani, consuma alcool şi nu reuşea să ţină Ramadanul. Specialiştii spun că tocmai aceşti oameni sunt vulnerabili faţă de fenomenul radicalizării rapide.
„Schimba câte trei-patru femei pe zi. Este un profil psihologic care ne este foarte cunoscut. La un moment, se refugiază în islamul radical, crezând că acolo îşi va găsi echilibrul”, a spus Douania Bouzar, de la Centrul de prevenire a derivelor sectariene.
„Radicalizarea poate avea loc în timp record. Ea poate avea loc chiar în ziua atentatului, pentru că ideologii islamişti spun că atentatul sinucigaş, atentatul martir cum îl numesc ei, duce la iertarea tuturor păcatelor”, a adăugat Mohamed Sifaoui, specialist în terorism.