Monica Macovei face parte din comisia AFET FOTO: MediafaxFoto
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. „Sunt convinsă că aceasta va fi în topul priorităţilor Președinţiei Române a Uniunii Europene din 2019", a declarat europarlamentarul Monica Macovei.
Membrii Comisiei pentru Afaceri Externe (AFET) din Parlamentul European și-au dat consimţământul juridic şi au adoptat, joi, cu o majoritate confortabilă, o rezoluţie cu privire la încheierea unui Acord de Asociere între Uniunea Europeană şi Republica Moldova.
Votul din Plenul Parlamentului European, din luna noiembrie, va da, în mod formal, undă verde Consiliului pentru ratificarea Acordului.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Monica Macovei, membru al Comisiei AFET şi candidat independent la Preşedinţia României, şi-a exprimat satisfacţia cu privire la rezultatul votului şi a îndemnat statele membre să ratifice rapid Acordul de Asociere, susținând astfel alegerea pro-europeană clară a Republicii Moldova.
„Acordul de Asociere reprezintă un remarcabil pas în faţă şi o precondiţie pentru procesul de aderare a Republicii Moldova. România are un puternic interes naţional în consolidarea integrării Europene a Republicii Moldova. Am primit cu bucurie eforturile prietenilor noştri de peste Prut de a efectua o modernizare ambiţioasă a ţării. Acordul include stabilirea unei zone de comerţ liber care va duce la creştere economică şi la crearea de locuri de muncă", a declarat Monica Macovei.
„Stabilitatea politică şi consolidarea instituţiilor democratice sunt aspecte cruciale. Există încă provocări în ceea ce priveşte statul de drept, lupta împotriva corupţiei şi crimei organizate şi drepturile omului. Avem încredere că, după următoarele alegeri, Parlamentul şi Guvernul moldovean vor întări relaţiile cu UE." a mai spus Monica Macovei, fost preşedinte al delegaţiei UE-Moldova în Parlamentul European.
ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014. Unirea Republicii Moldova cu România este o temă enunțată de premierul Victor Ponta odată cu lansarea campaniei sale electorale.
Acordul de Asociere UE-Republica Moldova, parafat la summitul de la Vilnius din noiembrie 2013, a fost semnat de Republica Moldova la 27 iunie 2014. Anexarea Crimeei de către Rusia și evoluțiile ulterioare din Ucraina au avut un rol catalizator către acest pas.
Republica Moldova, care avea prevăzută semnarea Acordului la Vilnius, a fost dată înapoi de situația politică apărută la Chișinău, după ce fostul premier Vlad Filat a demisionat, din cauza certurilor din coaliția proeuropeană aflată la guvernare la Chișinău.
Republica Moldova are alegeri legislative în 30 noiembrie, considerate cruciale pentru viitorul european al țării.
Urmăreşte ştirile Digi24 despre ALEGERI PREZIDENŢIALE 2014 şi pe contul dedicat pe Twitter #cotroceni2014!