Ponta răspunde Rusiei: Reunirea României cu Moldova în UE până în 2018-2019 este obiectiv strategic

Data publicării:
ponta guv-2

 

 El a insistat asupra faptului că vorbeşte despre reunirea României cu Republica Moldova strict în cadrul Uniunii Europene.

"Mă bucur când sunt criticat de la Moscova pentru faptul că îmi doresc, alături de prim-ministrul Iurie Leancă, ca Moldova să fie în Uniunea Europeană până în 2018-2019. Poate că este un obiectiv prea ambiţios, dar dacă nu ai obiective ambiţioase, nu le atingi. Eu cred că reunirea României cu Moldova în cadrul Uniunii Europene - atenţie! nu în alt fel - este un obiectiv strategic pentru Guvernul proeuropean de la Chişinău şi pentru Guvernul României şi pentru toţi cei care văd un viitor european pentru Republica Moldova. Aşa încât asemenea critici este în regulă dacă primesc, le susţin. Da, chiar asta vreau, ca Moldova să fie membră a Uniunii Europene şi am totală încredere că un guvern proeuropean, aşa cum este cel condus de domnul Leancă, este cel care duce Moldova în direcţia bună", a spus Ponta în şedinţa de miercuri a Guvernului, în faţa presei.

Vineri, premierul Ponta a afirmat, în discursul rostit în cadrul Congresului PSD, reunit la Alba Iulia, că angajamentul său şi apelul adresat românilor este acela de a face împreună, pentru a doua oară, marea unire a României.

"Vreau să ne asumăm cu toţii un angajament: în 1918, aici, la Alba Iulia, după ce sute de mii români şi-au dat viaţa în primul Război Mondial, am obţinut cel mai important obiectiv naţional: Marea Unire. Vreau şi vă rog să fiţi alături de mine pentru ca, la o sută de ani, să fim acea ţară mândră, puternică, respectată, pe care strămoşii noştri aflaţi aici în urmă cu 96 de ani şi-au dorit-o. Acesta e angajamentul meu, acesta e apelul meu către toţi românii, să facem împreună a doua oară Marea Unire a României", a afirmat Ponta.

El a precizat că profilul viitorului preşedinte al României trebuie să aibă o caracteristică importantă, respectiv aceea de a uni.

"Vreau să spun un lucru important, care ţine de profilul prezidenţial, de ceea ce trebuie să facă preşedintele. Vă rog să mă credeţi că ştiu foarte bine cât de greu este să fii prim-ministru cu un preşedinte care te sabotează tot timpul. Şi vreau să-mi iau angajamentul, aşa cum mi l-am luat şi la Craiova, şi voi spune tot timpul că voi lucra ca preşedinte cu Guvernul pe care românii îl aleg pentru binele României şi pentru a fi într-adevăr uniţi în România", a spus Ponta.

El a arătat că rolul preşedintelui nu este de a lupta cu Guvernul, cu Parlamentul sau cu Justiţia, ci, dimpotrivă, este cel de a-i uni, de a-i pune ca împreună să lucreze pentru România.

Marţi, Ministerul rus de Externe a transmis un comunicat în care apreciază ca iresponsabile şi inacceptabile declaraţiile premierului Victor Ponta privind "eventualitatea unirii Republicii Moldova cu România", cerând o reacţie din partea Uniunii Europene.

"Rusia este preocupată de afirmaţiile premierului Victor Ponta privind viitorul Republicii Moldova, făcute la o întâlnire cu activişti ai Partidului Social-Democrat, la Alba Iulia", anunţă Ministerul rus de Externe.

"După cum reiese din apelurile clare făcute de candidatul în scrutinul prezidenţial din Romania în sensul realizării "celei de-a doua mari uniri" până în 2018, unele cercuri politice de la Bucureşti continuă să elaboreze planuri de anexare a unui stat vecin suveran. Rusia consideră iresponsabile şi inacceptabile declaraţii de acest fel făcute din afară, în contextul campaniei electorale din Republica Moldova", precizează diplomaţia de la Moscova.

"Aşteptăm ca autorităţile de la Chişinău să analizeze în mod adecvat aceste declaraţii. Sperăm, de asemenea, că va exista o reacţie corespunzătoare din partea Bruxellesului şi a capitalelor statelor europene", încheie Ministerul rus de Externe.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri