Cu câteva zile înainte de alegerile care vor stabili componenţa următorului parlament de la Atena, cei mai mulţi dintre tineri se anunţă neinteresaţi de politică, pentru că trebuie să alerge între două locuri de muncă sau între slujbă şi facultate. Majoritatea studenţilor sau absolvenţilor de studii superioare lucrează în restaurante sau baruri, în ciuda pregătirii lor. Motivul este că nu reuşesc să găsească aproape niciodată de lucru conform calificării lor.
„Singura slujbă pe care am reuşit să o găsesc, în timpul primei facultăţi şi chiar şi acum, la cea de a doua facultate, este de chelneriţă, nimic altceva. Fac cafea, servesc, stau în spatele barului, o muncă obişnuită pentru supravieţuire”, spune Giota Vamvaka, actriţă şi chelneriţă.
„Dacă reuşeşti să găseşti o slujbă, ai parte de ore de muncă extenuante, fără o plată corespunzătoare, uneori neplătite sau plătite cu salariul minim”, afirmă actorul Thalis Politis.
În aceste condiţii dificile, mulţi tinerii greci se gândesc să îşi găsească un loc de muncă în afara ţării. Însă pentru unii nu este atât de uşor să îşi lase în urmă familiile.
„M-am gândit să plec în afara ţării, în special când căutam cursuri postuniversitare şi burse. Dar faptul că părinţii şi prietenii mei sunt aici, viaţa socială pe care mi-am clădit-o cu paşi mici încă din copilărie, ei bine, nu este atât de uşor să renunţi la acestea”, explică Giota Vamvaka.
„M-am gândit să plec din ţară, dar sunt încă în faza de a căuta ce pot face încă aici, să termin toate ofertele şi posibilităţile disponibile. Dacă apare o ofertă interesantă, care să fie un pas înainte, mă voi gândi să plec din ţară, dar nu definitiv”, spune Thalis Politis.
Grecii speră ca alegerile din 25 ianuarie să aducă schimbarea în bine. Mulţi înclină spre partidele de stânga, în speranţa unor politici sociale mai bune. În momentul de faţă, Grecia are cel mai ridicat şomaj din Uniunea Europeană, de aproape 26 la sută. În rândul tinerilor, rata şomajului este de 51 la sută, a doua cea mai ridicată din UE.