Alegeri în Germania | Cum funcționează sistemul de vot

Data actualizării: Data publicării:
Political Parties Campaign In Federal Elections
Foto: Gulliver/GettyImages

Germanii votează duminică în alegeri parlamentare în care cancelarului de centru-dreapta Angela Merkel candidează pentru un al patrulea mandat, relatează Reuters citată de News.ro, care prezintă cum funcţionează sistemul de vot. Digi24 va transmite în direct alegerile de duminică din Germania. Din Berlin, de la ora 18:00, Cosmin Prelipceanu va modera o ediţie specială despre scrutinul din cea mai influentă ţară a Uniunii Europene şi cum poate afecta rezultatul acestuia blocul comunitar, deci şi pe noi, aici, în România.

Political Parties Campaign In Federal Elections
Foto: Gulliver/GettyImages

DOUĂ BULETINE DE VOT

Germania are un sistem de vot mixt, direct şi proporţional, în care alegătorii primesc două buletine: unul direct pentru candidatul din circumscripţia sa şi al doilea pentru partid. Al doilea vot stabileşte distribuţia fotoliilor în Parlament.

De exemplu, numele lui Merkel nu apare pe buletinul pentru votul national, dar apare pe cel pentru circumscripţia sa, districtul Stralsund/Ruegen. Ea candidează acolo ca reprezentant al formaţiunii creştin-democrate CDU, după ce a câştigat de şapte ori în district, de la reunificarea Germaniei, în 1990.

ÎMPĂRŢIREA VOTULUI

Alegătorii germani îşi împart, de regulă, votul pentru a oferi susţinere suplimentară coaliţiei pe care o preferă. Astfel, ei votează un candidat dintr-unul dintre principalele două partide – fie CDU sau aliaţii săi bavarezi din CSU, fie social-democraţii din SPD – iar pe al doilea bulletin aleg un partener mai mic dintr-o eventuală coaliţie, precum Democraţii Liberi (FDP, pro-afaceri), Verzii, Die Linke (extremă-stânga) sau AfD (extremă-dreapta).

Partidele mai mici nu sunt interesate de primul buletin de vot, pentru că sistemul favorizează candidaţii formaţiunilor mari.

De altfel, susţinătorii de bază ai partidelor mici aleg, de multe ori, un candidat din formaţiunile mari pentru primul vot.

Schulz Holds Election Rally In Berlin
Foto: Gulliver/GettyImages

MANDATE SUPLIMENTARE

Dacă CDU-CSU sau SPD obţin mai multe mandate la votul direct într-un land decât ar obţine pe baza votului proporţional, Budestag creează mandate suplimentare. În Legislativul actual, sunt 299 de locuri în Parlament pentru câştigătorii votului direct şi alte 299 distribuite partidelor în funcţie de proporţia de voturi obţinute.

Numărul mandatelor suplimentare a crescut în urma alegerilor recente pentru că principalele două partide, CDU-CSU şi SPD, au câştigat aproape toate cele 299 de mandate puse în joc prin vot direct, dar au obţinut proporţii mai mici la votul proporţional.

PRAGUL ELECTORAL DE 5%

Partidele care nu reuşesc să obţină mai mult de 5% din voturi la nivel national sau nu obţin cel puţin trei mandate prin vot direct sunt excluse din Parlament. Proporţiile celorlalte formaţiuni sunt recalculate în consecinţă.

Această prevedere poate avea urmări majore pentru procesul construirii de coaliţii. De fapt, în 2013, FDP şi AfD au obţinut puţin sub 5% din sufragii. Cum voturile lor au fos redistribuite celorlalte formaţiuni, conservatorii lui Merkel au fost aproape de a putea să guverneze singuri, deşi obţinuseră numai 41,5% din sufragii.

Anul acesta, şase partied ar urma să intre în Parlament, potrivit sondajelor. Acest lucru va duce la un peisaj politic destul de fracturat, astfel că următorul Guvern va avea nevoie, probabil, de cel puţin 47% sau 48% din voturi pentru o majoritate stabilă.


Digi24 va transmite în direct alegerile de duminică din Germania. Din Berlin, de la ora 18:00, Cosmin Prelipceanu va modera o ediţie specială despre scrutinul din cea mai influentă ţară a Uniunii Europene şi cum poate afecta rezultatul acestuia blocul comunitar, deci şi pe noi, aici, în România.

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Femeile se pot pensiona anticipat în 2025 în condiții mai avantajoase. Ce prevede noua lege a pensiilor
Digi FM
Kamara și-a cerut iubita de soție pe scenă, în noaptea de Revelion: „Am intrat în 2025 în forță”
Pro FM
Fostul bodyguard al lui Whitney Houston, tentat să „renunțe la tot” de dragul cântăreței: „Siguranța ei era...
Film Now
Hugh Jackman, alături de fiul său, în vacanță, în Australia. Copiii actorului încearcă să se adapteze la noua...
Adevarul
Unde își mută românii firmele și ce facilități fiscale au alte state
Newsweek
Cea mai rea veste de la Casa de Pensii. „Lucrăm, dar nu facem plăți”. 2.500.000 pensionari, afectați
Digi FM
Sora lui Kim Jong-un, pentru prima dată în public cu copiii săi. Imagini apărute de Anul Nou, în condiţiile...
Digi World
Câte minute de viaţă pierd fumătorii cu o singură ţigară. Concluziile celei mai noi analize a oamenilor de...
Digi Animal World
Ce s-a întâmplat cu un câine la 15 minute după ce stăpânul său a murit. Familia a fost devastată
Film Now
Kevin Sorbo, protagonistul serialului Hercule, spune că a fost pus pe "lista neagră" de la Hollywood din...
UTV
26 de filme pe care trebuie sa le vezi neaparat pana la sfarsitul anului 2025