Live Text Blinken spune că Ucraina are „tot ce are nevoie pentru a-și recuceri teritoriul ocupat de invadatori”
Şeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat luni că lupte „feroce” continuă la Bahmut şi a anunţat că rușii au avansat în acest oraș încă 130 de metri în ultimele 24 de ore. În prezent, ucrainenii mai controlează 2,6 kilometri pătrați din acest oraș. Vladimir Putin a declarat, într-un discurs ținut cu ocazia paradei militare din Piața Roșie de 9 mai, că în prezent are loc un „război real” împotriva Rusiei alimentat de Occident care urmărește prăbușirea Federației Ruse. Rușii au atacat din nou Ucraina cu un nou val de rachete lansate de pe navele din Marea Neagră sau de bombardiere strategice aflate deasupra Mării Caspice.
LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.
Un jurnalist AFP a fost ucis în Ucraina, după un atac cu rachete al rușilor
ACTUALIZARE 22:32 Coordonatorul video al AFP în Ucraina, Arman Soldin, a fost ucis marţi după-amiaza într-un atac cu rachete Grad în estul Ucrainei, potrivit jurnaliştilor AFP care îl însoţeau.
Bombardamentul a avut loc în jurul orei locale 16:30 în împrejurimile oraşului Ceasov Iar, situat în apropiere de Bahmut, care este vizat zilnic de atacuri ale forţelor ruse.
Arman Soldin, în vârsta de 32 de ani, se afla cu patru colegi care sunt toţi teferi. Erau cu soldaţi ucraineni când au fost surprinşi de atacul rachetelor. Familia jurnalistului Arman a fost anunţată.
Citiți mai departe AICI
Parlamentarii francezi cer UE să declare Wagner organizație teroristă
ACTUALIZARE 21:52 Adunarea Naţională a Franţei a adoptat, marţi, în unanimitate o rezoluţie prin care cere includerea gruparea paramilitară rusească Wagner, acuzat de execuţii în Ucraina şi Africa, pe lista UE a organizaţiilor teroriste.
Textul, fără valoare obligatorie, recomandă guvernului francez „să se mobilizeze diplomatic” pentru ca UE să adere la această solicitare, care ar urma să permită sancţionarea mai eficientă a membrilor grupului Wagner şi a susţinătorilor acestora, în special financiar.
Susţinută de un deputat al partidului prezidenţial „Renaşterea”, rezoluţia vizează în special „numeroasele execuţii împotriva populaţiei civile” comise în Ucraina de această organizație rusească de mercenari, dintre care unele ar putea fi calificate drept „crime de război”.
„Activitatea Wagner corespunde definiţiei europene a terorismului”, a pledat deputatul Benjamin Haddad, descriind o „armată a haosului” care se află „de partea Rusiei lui Putin” şi ai cărei membri „seamănă instabilitate şi violenţă”.
Pe lângă Ucraina, rezoluţia, care a fost adoptată cu voturile opoziţiilor de stânga, dreapta şi extrema dreapta, se referă şi la execuţiile atribuite grupului Wagner în Siria şi mai multe ţări africane precum Mali sau Republica Centrafricană.
„Ucrainenii dispun de tot ce au nevoie pentru recucerirea teritoriilor”
ACTUALIZARE 21:25 Ucraina are resursele de care are nevoie pentru a-şi recuceri teritoriul de la Rusia într-o contraofensivă, apreciază secretarul de Stat american Antony Blinken.
„Ucrainenii dispun de ceea ce au nevoie pentru a continua să aibă succes în recucerirea teritoriului pe care li l-au luat cu forţa Rusia în ultimele 14 luni”, declară Antony Blinken într-o conferinţă de presă comună cu șeful diplomației britanice, James Cleverly. „Nu este vorba doar despre armament, ci şi despre formare”, a precizat șeful diplomației Statelor Unite.
„Este vorba despre a ne asigura că ucrainenii pot menţine sistemele pe care li le livrăm şi este important, desigur, să aibă planuri bune, din nou, pentru a a avea succes”, a mai spus Blinken.
Secretarul de Stat american a făcut aceste declaraţii după ce Statele Unite au anunţat că acordă Ucrainei un ajutor suplimentar în valoare de 1,2 miliarde de dolari, menit să consolideze apărarea antiaeriană şi să menţină aprovizionarea cu muniţie.
SUA anunță un nou ajutor militar pentru Ucraina în valoare de 1,2 miliarde de dolari
ACTUALIZARE 19:55 Statele Unite au anunţat marţi un nou ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 1,2 miliarde de dolari, destinat în special consolidării apărării aeriene împotriva atacurilor Rusiei, transmite AFP, potrivit Agepres.
Acest nou ajutor reflectă „hotărârea Statelor Unite de a continua să sprijine Ucraina prin furnizarea de resurse esenţiale pe termen scurt, cum ar fi sisteme de apărare aeriană şi muniţii”, întărindu-i în acelaşi timp capacitatea de a se apăra „pe termen lung”, se arată într-un comunicat al Pentagonului.
Nu este vorba de o asistenţă directă din stocuri americane, ci de finanţare pentru achiziţii de armament pe termen mai lung, evitându-se astfel apelarea la arsenalul SUA, care a fost deja solicitat. Pachetul de ajutor nu specifică tipul de sistem de apărare aeriană preconizat, dar oferă muniţie pentru sistemele anti-dronă.
Ucraina a cerut în mod repetat Occidentului să livreze mai multe blindate, artilerie, muniţie, dar şi avioane de luptă şi sisteme de tragere cu rază lungă de acţiune pentru a lovi logistica rusă mult în spatele liniei frontului. Această nouă tranşă ridică la peste 36 de miliarde dolari totalul ajutorului militar american acordat Ucrainei de la începutul ofensivei ruse în februarie 2022.
Citește continuarea AICI
China avertizează UE că va „riposta” la eventualele sancţiuni împotriva companiilor sale
ACTUALIZARE 19:35 China va „riposta” la eventualele sancţiuni ale Uniunii Europene împotriva companiilor chineze pentru presupusele lor schimburi comerciale cu Rusia, a avertizat marţi, la Berlin, ministrul de Externe chinez, Qin Gang, în replică la o declaraţie a şefei diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, care a criticat neutralitatea revendicată de China în conflictul din Ucraina, potrivit France Presse, citată de Agerpres.
„China şi companiile ruse au relaţie normală, una de cooperare. Acest tip de cooperare normală nu trebuie să fie afectat” de eventualele sancţiuni europene, a avertizat Qin Gang în cursul unei conferinţe de presă comune cu titulara Ministerului german de Externe.
Comisia Europeană a supus atenţiei vineri statelor membre ale UE al 11-lea pachet de măsuri restrictive împotriva Rusiei, destinat să împiedice eludarea sancţiunilor europene. „Obiectivul este de a evita ca bunurile interzise exportului spre Rusia să găsească o cale pentru a aproviziona complexul militar rus”, a explicat Eric Mamer, purtător de cuvânt şef al executivului european. Propunerea Comisiei vizează pentru prima oară opt companii chineze şi din Hong Kong acuzate că reexportă articole sensibile în Rusia, potrivit unui document consultat de AFP.
Citește continuarea AICI
Marea Britanie susţine ferm Ucraina, declară premierul Sunak, după discursul lui Putin la parada de 9 mai
ACTUALIZARE 19:15 Premierul britanic Rishi Sunak a denunţat vehement afirmaţiile preşedintelui rus Vladimir Putin la parada de Ziua Victoriei, după ce Putin a afirmat că „un adevărat război” a fost declanşat împotriva Rusiei de „ambiţiile neîmblânzite” ale Occidentului, potrivit DPA, scrie Agerpres.
În discursul susţinut în timpul paradei militare care celebrează înfrângerea Germaniei naziste în cel de-al Doilea Război Mondial, preşedintele rus a declarat: „Un război adevărat a fost dezlănţuit împotriva Patriei noastre” şi „civilizaţia se află din nou într-un punct de cotitură decisiv”.
Premierul britanic a respins afirmaţiile preşedintelui rus, subliniind că Vladimir Putin este singura persoană vinovată pentru războiul pe care l-a declanşat împotriva Ucrainei. Mai devreme marţi, Rusia a lansat un val de rachete de croazieră asupra Ucrainei, cu numai câteva ore înainte de începerea defilării din Piaţa Roşie, care în acest an a avut pe fondul unor măsuri de securitate stricte.
Forţele ruse au lansat 25 de rachete în cursul nopţii trecute asupra Ucrainei într-un val de atacuri intense în ultimele zile, a indicat armata ucraineană, precizând că forţele sale antiaeriene au reuşit să doboare 23 dintre acestea.
Vorbind la un post de televiziune din Southampton, Rishi Sunak a declarat: „Nu există decât o singură persoană responsabilă pentru invazia ilegală şi neprovocată în Ucraina şi aceasta este preşedintele Putin. Crimele comise sunt îngrozitoare. Suferinţa provocată poporului ucrainean este îngrozitoare”.
„De aceea, este corect să rămânem neclintiţi în a susţine cu fermitate poporul ucrainean să se opună acestei agresiuni. Asta este ceea ce eu şi Regatul Unit vom continua să facem, a declarat şeful guvernului britanic, potrivit DPA.
Lui Lukașenko i s-a făcut rău la Moscova și a plecat însoțit de o ambulanță. A ratat masa dată de Putin pentru prietenii dictatori
ACTUALIZARE 17:40 Potrivit presei din Belaurs, dictatorului Alexander Lukașenko i s-a făcut rău după parada de Ziua Victorie de la Moscova, și a fost dus la aeroport, însoțit de o ambulanță. Acesta nu a participat la cina oferită de Vladimir Putin prietenilor dictatori.
Lukașenko a participat, marți, la parada de Ziua Victoriei din Piața Roșie, unde a fost suprins cu un bandaj pe brațul drept. Ulterior, acesta a mers alături de ceilalți președinți ai statelor din CSI, și de Vladimir Putin, la mormântul Soldatului Necunoscut, după care ar fi plecat la aeroport, însoțit de o ambulanță.
„Suntem mai uniți și mai pregătiți decât oricând să rezistăm oricărei amenințări”, spune Mircea Geoană de Ziua Europei
ACTUALIZARE 16:15 Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a transmis, marţi, un mesaj de Ziua Europei, menţionând că Uniunea Europeană nu trebuie să se abată de valorile ei: democraţia, domnia legii, libertatea şi respectul pentru drepturile suverane ale naţiunilor de a-şi alege destinul. Geoană a mai precizat că, în contextul războiului din Ucraina, „am demonstrat că suntem mai uniţi decât oricând şi mai pregătiţi să rezistăm oricărei ameninţări”.
Zelenski îi cere Ursulei von der Leyen să ridice restricțiile pentru importul cerealelor ucrainene în țări vecine, inclusiv în România
ACTUALIZARE 16:00 Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a spus şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, care se află marţi în vizită la Kiev, că se aşteaptă ca UE să elimine restricţiile comerciale asupra importurilor de cereale din Ucraina, măsuri pe care le-a caracterizat ca fiind „dure” şi „protecţioniste”, relatează The Guardian.
Comisia Europeană a permis la sfârşitul lunii trecute, pe o perioadă limitată, ca ţările vecine Ucrainei - Polonia, Ungaria, României, Slovacia şi Bulgaria - să permită doar tranzitul cerealelor ucrainene, nu şi importul, după ce aceste ţări s-au plâns că cerealele ucrainene le inundă pieţele şi-i afectează pe producătorii locali. Măsurile de salvgardare luate de Comisia Europeană se referă la grâu, porumb, seminţe de rapiţă şi de floarea-soarelui, dar ar putea fi extinse şi la alte produse, spre nemulţumirea Ucrainei.
Prigojin spune că nu se mai retrage din Bahmut ca să nu fie acuzat de „trădare de patrie”
ACTUALIZARE 14:35 Şeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a anunţat marţi că unităţile sale de mercenari nu îşi vor abandona poziţiile la miezul nopţii în oraşul ucrainean Bahmut, deşi nu au primit încă toată muniţia promisă, deoarece Moscova a transmis fără drept de apel că va considera o astfel de retragere drept o „trădare de patrie”, transmite EFE.
„Nu vom părăsi Artiomovsk (numele rusesc al Bahmutului), vom mai insista câteva zile, ne vom lupta şi apoi vom vedea”, a transmis el într-o înregistrare video postată pe canalul său Telegram. Prigojin a acuzat faptul că, după ce duminică Moscova i-a promis că wagneriţii vor primi toate armele şi muniţiile necesare pentru a continua lupta în acest oraş, „am primit în cele din urmă doar 10% din ceea ce am cerut”.
„Pur şi simplu ne-au înşelat fără ruşine”, a subliniat Prigojin, care a ameninţat vinerea trecută că îşi va retrage miercuri, 10 mai, unităţile din Bahmut din cauza lipsei de muniţie şi a morţii „fără sens” a oamenilor săi în acest oraş ucrainean.
El a explicat că, luni, „a sosit un ordin de luptă în care se precizează clar că abandonarea posturilor va fi interpretată ca o trădare de patrie”.
„Asta ni s-a spus, dar dacă nu există muniţie, ne vom abandona poziţiile şi ne vom întreba cine este adevăratul trădător, eventual cel care a semnat ordinul”, a spus şeful Wagner.
Prigojin a denunţat că, pe fondul acestor ameninţări de la Moscova, „una dintre unităţile Ministerului Apărării a fugit astăzi de pe unul dintre flancuri” din Bahmut, protejată de Forţele Aeropurtate.
Duminică, şeful grupului Wagner a declarat că, pe lângă promisiunea că va fi suficientă muniţie pe acest front, ierarhia militară rusă l-a asigurat că „se va face totul pe flancuri pentru ca inamicul ucrainean să nu atace” şi că mercenarii pot „acţiona în Artiomovsk după cum cred ei de cuviinţă”.
De fapt, „se face tot posibilul ca frontul să se prăbuşească”, a acuzat el, referindu-se la unitatea armatei regulate ruse care „a fugit şi şi-a abandonat poziţiile” pe unul dintre flancurile din Bahmut şi a lăsat fără protecţie o zonă de aproape 2 kilometri lăţime şi 500 de kilometri adâncime.
Prigojin a avertizat totodată că forţele ucrainene se regrupează în regiunea vecină Zaporojie şi „vor începe o contraofensivă în viitorul apropiat”.
Olaf Scholz, discurs la Strasbourg: Putin îşi scoate astăzi la paradă soldaţii, tancurile şi rachetele. Nu trebuie să fim intimidaţi
ACTUALIZARE 14:30 Uniunea Europeană nu trebuie să se lase intimidată de etalarea puterii militare a Rusiei, ci să continue să sprijine Ucraina atât timp cât este nevoie, a declarat marţi cancelarul german Olaf Scholz, în timp ce la Moscova se desfăşura parada prin care ruşii aniversează victoria în cel de-al doilea război mondial.
„La 2200 de km la nord-est de aici, (preşedintele rus Vladimir) Putin îşi scoate astăzi la paradă soldaţii, tancurile şi rachetele. Nu trebuie să fim intimidaţi de astfel de jocuri de putere! Să rămânem constanţi în sprijinul pentru Ucraina, oricât ar dura!”, a spus şeful executivului german în faţa europarlamentarilor la Strasbourg, într-un discurs citat de Reuters.
Nu sunt posibile în acest moment negocieri pentru pace în Ucraina, secretarul general al ONU
ACTUALIZARE 12:10 Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, consideră că nu există posibilitatea, în acest moment, de a se ajunge la o încetare a focului generală în Ucraina, întrucât amândouă părţile sunt convinse că pot câştiga, consemnează marţi AFP şi Reuters, citând dintr-un interviu acordat de responsabilul ONU cotidianului spaniol El Pais.
„Din păcate, cred că în acest moment o negociere de pace nu este posibilă” şi „nu văd nicio posibilitate de a obţine imediat (...) o încetare a focului globală”, a afirmat în interviu Guterres, aflat în vizită în Spania.
„Este clar că cele două părţi sunt complet angajate în război” şi sunt „convinse că pot să câştige”, a adăugat acesta.
El şi-a exprimat totodată „speranţa” ca „în viitor” să fie posibilă aducerea Rusiei şi Ucrainei la masa negocierilor.
ONU se concentrează asupra discuţiilor cu Rusia şi cu Ucraina vizând reglementarea unor probleme concrete ca prelungirea acordului privind cerealele, care urmează să expire pe 18 mai, a menţionat secretarul general al Naţiunilor Unite.
Ursula von der Leyen a ajuns la Kiev, unde marchează „Ziua Europei” alături de Volodimir Zelenski
ACTUALIZARE 11:10 Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a sosit la Kiev, unde se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski şi va marca „Ziua Europei”, în timp ce la Moscova Vladimir Putin sărbătoreşte Ziua Victoriei cu o paradă nostalgică în Piaţa Roşie, transmite News.ro.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
Ucraina va sărbători, în schimb, „Ziua Europei” alături de ţările din Uniunea Europeană la care speră să adere, rupând tradiţia de până acum, când marca şi ea Ziua Victoriei asupra nazismului din cel de-al Doilea Război Mondial tot la 9 Mai. Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat însă luni că de-acum încolo Ucraina va marca Ziua Victoriei la 8 Mai, alături de celelalte ţări europene, în timp ce la 9 Mai va sărbători Ziua Europei.
Capitularea Germaniei naziste a avut loc la 8 mai, dar, din cauza diferenţei de fus orar, Moscova - şi ţările din fostul spaţiu sovietic - a marcat dintotdeauna acest eveniment la 9 mai.
Citește continuarea AICI.
Putin: Rusia dorește „un viitor de pace”. „Elitele occidentale” alimentează „discursul urei și rusofobiei”
ACTUALIZARE 10:35 Vladimir Putin a declarat luni, în fața celor prezenți în Piața Roșie unde are loc parada militară de 9 mai, că „un război real are loc în acest moment împotriva patriei noastre mamă”, informează BBC.
Putin a mai spus că Rusia dorește „un viitor de pace” dar a acuzat „elitele occidentale” că alimentează „discursul urei și rusofobiei”.
„Țelul lor e nimic altceva decât să vadă prăbușirea țării noastre”, a spus Putin. „Bătăliile care au decis soarta patriei noastre au devenit întotdeauna (sărbători) naționale și sacre”.
Putin către militarii ruși: „Ne rugăm pentru voi”
Liderul rus a spus că „nu e nimic mai important” decât lupta soldaților ruși și că Rusia depinde de activitatea acestora pe câmpul de luptă.
„Cu toții ne rugăm pentru voi”, le-a spus el soldaților ruși aflați în Piața Roșie.
De asemenea, Putin s-a declarat „mândru” de militarii ruși care participă în așa-numita „operațiune specială” - eufemismul folosit de Moscova pentru a descrie actualul război din Ucraina.
Parada de Ziua Victoriei de la Moscova
ACTUALIZARE 10:22 La Moscova a început parada militară dedicată Zilei Victoriei. În discursul ținut în deschiderea evenimentului, Vladimir Putin a felicitat armata rusă și a precizat că „un război real” se desfășoară în acest moment și că Rusia își apără suveranitatea, informează BBC.
Ucrainenii spun că au interceptat majoritatea rachetelor trase de ruși în seara zilei de 8/9 mai
ACTUALIZARE 09:25 Rușii au lansat în noaptea de luni spre marți 25 de rachete de croazieră Kalibr și Kh-101/555, informează Forțele Aeriene ale Ucrainei într-un comunicat postat luni pe Facebook.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
„În jurul orei 22.00, ora locală, pe data de 8 mai, forțele ruse au tras opt rachete de croazieră Kalibr de pe navele de luptă din Marea Neagră. Toate cele opt rachete au fost distruse de forțele antiaeriene”, se arată în comunicatul armatei ucrainene
De asemenea, rușii au lansat în dimineața zilei de 9 mai, în jurul orei 04.00 a.m. un număr de 17 rachete Kh-101/Kh-555. Rachetele au fost lansate de deasupra Mării Caspice de bombardiere strategice Tu-95.
„Antiaeriana ucraineană a distrus 15 dintre aceste rachete”, conform Kievului.
Evgheni Prigojin: „Luptele de la Bahmut sunt feroce”
Prigojin, în conflict deschis de luni de zile cu ierarhia militară rusă, a ameninţat vineri că îşi va retrage combatanţii, aflaţi în prima linie în acest oraş ucrainean pe care forţele ruse îl asaltează din august anul trecut, în cazul în care nu va primi mai multe muniţii din partea armatei, informează AFP preluată de Agerpres.
Duminică, el a anunţat că a primit „promisiunea” că oamenii săi vor fi aprovizionaţi.
„Potrivit primelor informaţii, vom începe să primim muniţii”, a declarat Prigojin într-o înregistrare audio difuzată pe Telegram de serviciul său de presă.
„Luptele (de la Bahmut) sunt feroce. Grupurile avansează şi vor continua să avanseze”, a adăugat Prigojin, afirmând că trupele ucrainene nu mai controlează decât 2,36 kilometri pătraţi din oraş.
La rândul său, Statul Major ucrainean a raportat că „ostilităţile continuă în oraşul Bahmut” și a raportat „acţiuni ofensive fără succes” ale trupelor ruse.
Bătălia pentru Bahmut, cea mai lungă din conflict, a fost marcată de pierderi grele în ambele tabere, în pofida importanţei strategice contestate a oraşului. Ucraina spune că pregăteşte de luni de zile o contraofensivă de amploare, care pare tot mai iminentă şi poate că este deja în curs.
SUA trimite Ucrainei drone, obuze și rachete antiaeriene în valoare de 1,2 miliarde de dolari
Statele Unite urmează să anunţe un pachet de ajutor de 1,2 miliarde de dolari pentru Ucraina încă de marţi, potrivit unui oficial american familiarizat cu acest pachet. Acesta vine într-un moment critic, în contextul în care se anunţă o contraofensivă a Ucrainei împotriva forţelor ruseşti, relatează CNN, preluată de news.ro.
Pachetul va include drone, muniţie de artilerie şi rachete de apărare aeriană, precum şi alte capacităţi, a declarat oficialul. Pachetul - raportat pentru prima dată de Associated Press - va intra sub incidenţa Iniţiativei de asistenţă pentru securitatea Ucrainei (USAI), ceea ce înseamnă că va fi contractat şi achiziţionat de la producători, în loc să fie scos direct din stocurile Departamentului Apărării în cadrul unei retrageri.
În loc să furnizeze Ucrainei armele de care are nevoie în prezent, pachetele USAI sunt menite să creeze o aprovizionare pe termen mediu şi lung pentru Ucraina. Săptămâna trecută, Pentagonul a anunţat cel de-al 37-lea pachet de retragere pentru Ucraina din august 2021. Pachetul de 300 de milioane de dolari a inclus muniţie suplimentară pentru sistemul de rachete HIMARS, muniţie pentru artilerie şi tancuri, arme antitanc şi multe altele.
Editor : M.L.
- Etichete:
- vladimir putin
- ucraina
- armata rusa
- armata ucraineana
- volodimir zelenski
- razboi în ucraina
- bahmut
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News