Live Text Cacealmaua lui Prigojin. Șeful Wagner va primi munțiile cerute de la armata rusă, după ce a amenințat că își retrage trupele din Bahmut

Data actualizării: Data publicării:
Liderul gruparii Wagner, Evgheni Prigojin, stă în fața trupelor sale la Bahmut, pe 5 mai 2023.
Grupul paramilitar Wagner este „frânt”, a declarat, vineri, ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, în urma morții liderului acestuia, Evgheni Prigojin. Foto: Profimedia Images

Suntem în ziua cu numărul 438 a războiului din Ucraina. Șeful grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a anunțat duminică dimineață că armata rusă i-a promis munițiile de care are nevoie, după ce a amenințat că își retrage trupele din Bahmut, pe 10 mai. Anterior, armata ucraineană îl acuzase pe Prigojin de cacealma, raportând că invadatorii ruși trag peste 20.000 de obuze pe zi, semn că mercenarii nu au rămas fără muniție, așa cum susține liderul grupării. Între timp, se înmulțesc semnele că se apropie contraofensiva ucrianeană. Zece drone au atacat, duminică dimineață, bazele militare rusești din Crimeea ocupată. Iar la Zaporojie, ocupanții ruși au evacuat 19 localități în apropiere de linia frontului, în așteptarea unui atac, inclusiv Enerhodar, orașul în care locuiesc majoritatea angajaților de la centrala nucleară Zaporojie. Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică a avertizat că situația la cea mai mare centrală atomică din Europa "devine din ce în ce mai imprevizibilă şi potenţial periculoasă".

LiveText-ul Digi24.ro care a acoperit evenimentele din Ucraina poate fi urmărit AICI.

Situaţia de pe frontul de est se află „sub control”, afirmă un general ucrainean

ACTUALIZARE 20:45 Situaţia pe frontul de est din Ucraina este „tensionată, dar sub control”, potrivit comandantului-şef responsabil de acest sector, Oleksandr Sîrski, citat duminică DPA.

După cum a anunţat conducerea militară duminică, Sîrski a prezentat în ajun un bilanţ al situaţiei operaţionale şi a discutat paşii următori cu comandanţii responsabili.

Accentul principal a fost pus pe apărarea oraşului Bahmut, epicentrul luptelor din Donbas (est) şi pe planul de „a provoca pagube maxime” unităţilor forţei de mercenari ruşi Wagner.

Potrivit evaluării generalului Sîrski, forţele ruse au sporit intensitatea focului cu armament greu în ultimele zile, au desfăşurat echipamente mai moderne şi şi-au regrupat trupele.

„Aceasta indică faptul că inamicul nu-şi schimbă planurile şi că face totul pentru a prelua controlul asupra Bahmut şi a-şi continua ofensiva”, a afirmat comandantul Grupului de armate din estul Ucrainei.

Trupele ruse încearcă de luni de zile să captureze Bahmut.

Potrivit părţii ruse, Rusia controlează deja cea mai mare parte a oraşului. Ministerul rus al Apărării a raportat duminică preluarea sub control a încă două blocuri înalte în Bahmut în ultimele 24 de ore, conform EFE.

„Unităţile de asalt au reuşit în ultimele 24 de ore să ocupe două blocuri din Artiomovsk (numele utilizat de ruşi pentru Bahmut) în nord-vestul şi în vestul oraşului”, a declarat purtătorul de cuvânt al ministerului, Igor Konaşenkov.

Aceasta ridică la 29 numărul de blocuri înalte cucerite de mercenarii Grupului Wagner în ultimele trei săptămâni în Bahmut, scenă a peste nouă luni de lupte sângeroase, potrivit Moscovei.

Şeful Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat sâmbătă seara, într-un mesaj audio pe canalul său Telegram, că unităţile sale au avansat 170 de metri într-o zi şi că au mai rămas de cucerit 2,42 kilometri pătraţi din oraş.

Trupele ucrainene opun o rezistenţă înverşunată la Bahmut cu scopul de a le provoca adversarilor lor cât mai mari pierderi posibile, potrivit DPA, citată de Agerpres.

În sudul Ucrainei, Rusia a evacuat până în prezent peste 1.500 de cetăţeni din localităţile din apropierea liniei frontului în regiunea Zaporojie, anunţase anterior guvernatorul interimar al regiunii anexate, Evgheni Baliţki, numit de Kremlin, relatează EFE.

„1.552 de persoane, dintre care 632 de minori, 145 de pacienţi ai centrului psiho-neurologic şi 10 persoane cu mobilitate redusă au fost deja mutate în mod organizat de pe teritoriul a cinci raioane şi două oraşe din prima linie”, a scris el pe canalul său Telegram.

În plus, a adăugat el, unii cetăţeni părăsesc zonele periculoase pe cont propriu cu maşini private.

Baliţki a anunţat vineri evacuarea populaţiei celei mai vulnerabile din 18 localităţi din apropierea liniei frontului din cauza intensificării bombardamentelor din partea trupelor ucrainene.

Potrivit vicepremierului regiunii anexate, Andrei Kozenko, aproximativ 70.000 de cetăţeni vor fi relocaţi în cadrul unei operaţiuni pe care Kievul a calificat-o drept relocare „forţată”.

Printre localităţile supuse evacuării se numără şi Energodar, unde se afla centrala nucleară din Zaporojie, cea mai mare din Europa.

De asemenea, va fi evacuată şi populaţia din Tokmak, un important nod de comunicaţii din centrul Zaporojiei, unde Rusia se teme de un atac ca parte a contraofensivei ucrainene.

Forţele ruse controlează aproximativ 70% din teritoriul regiunii Zaporojie, învecinată cu regiunea Herson, a cărei capitală regională cu acelaşi nume, controlată de forţele ucrainene, se afla sub stare de asediu până luni, ora 03:00 GMT.

„Chinaz - Invadatorii 6:0”

ACTUALIZARE 17:23 Forțele ucrainene au înregistrat din dronă o luptă deosebit de dură în tranșeele de pe frontul din Bahmut, în urma căreia un singur soldat ucrainean a reușit să elimine șase ruși. Soldatul ucrainean, cu nume de cod „Chinaz”, a fost rănit, dar a supraviețuit și a povestit cum s-a desfășurat confruntarea din tranșee. El se recuperează în spital acum, însă vrea să se întoarcă repede pe front.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

Șase angajați ai serviciilor de urgență ucrainene au fost uciși în bombardamentele din Herson

ACTUALIZARE 16:35 Șase angajați ai Serviciului de Urgență de Stat din Ucraina au fost uciși în timpul bombardamentelor rusești din regiunea Herson, au anunțat autoritățile ucrainene, potrivit The Guardian.

Biroul procurorului general al Ucrainei a comunicat că atacul a avut loc într-o zonă populată din regiune, sâmbătă, iar rușii au folosit drone pentru a lansa proiectilele.

Alți doi angajați au ajuns la spital cu răni grave.

Biroul procurorului general a precizat că a deschis o anchetă pentru încălcarea convenţiei privind legile şi obiceiurile războiului în acest caz.

Noi atacuri cu rachete asupra Ucrainei

Rusia continuă și duminică atacurile cu rachete asupra Ucrainei, fiind vizat un obiectiv industrial din regiunea Mikolaiv, informează Agerpres.

Şeful administraţiei militare a regiunii, Vitali Kim, a relatat că o clădire şi perimetrul unei întreprinderi au fost avariate după ce rușii au folosit cinci rachete de croazieră de tipul Kh-22.

În regiunea Harkov (est), cel puţin cinci persoane au fost rănite după ce o rachetă S-300 a lovit o parcare din oraşul Balaklia, a declarat guvernatorul Oleh Siniehubov.

Forţele ruse şi-au intensificat loviturile cu rachete cu rază lungă de acţiune asupra ţintelor civile şi infrastructuri în ultimele zile.

Alertele de raid aerian au răsunat timp de mai multe ore în noaptea de sâmbătă spre duminică în două treimi din Ucraina, de la Kiev şi regiunile situate la vest de capitala ucraineană până în estul şi sudul ţării.

Prigojin anunță că a primit promisiunea armatei ruse că va primi muniția cerută pentru Bahmut

ACTUALIZARE 14:05 Şeful grupării paramilitare Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat duminică dimineață că a primit "promisiunea" armatei ruse că va primi mai multe muniţii şi arme, după ce a ameninţat că, în lipsa sprijinului, îşi va retrage mercenarii din oraşul ucrainean Bahmut, pe 10 mai. 

"În noaptea aceasta, am primit un ordin de luptă (...). Au promis să ne dea toate muniţiile şi armele de care avem nevoie pentru a continua operaţiunile", a susţinut Prigojin, într-un mesaj audio difuzat de serviciul său de presă, informează Agerpres.

"Ne-au jurat că tot ce este necesar va fi furnizat pe flancurile noastre (în jurul Bahmutului - n.r.) pentru ca inamicul să nu le străpungă şi ni s-a spus că putem acţiona la Artiomovsk (numele folosit de ruși pentru Bahmut - n.r.) aşa cum considerăm că este necesar", a adăugat el.

Prigojin nu a spus în mod explicit că renunță la ideea de a-și retrage trupele din Bahmut, pe 10 mai, însă a vorbit la viitor despre implicarea lui și a mercenarilor săi în luptele din Ucraina.

Liderul Wagner a mai spus că generalul Serghei Surovikin va lua de acum înainte "toate deciziile referitoare la operaţiunile militare ale Wagner în cooperare cu Ministerul Apărării rus".

"Este singura persoană cu stele de general de armată care ştie să lupte", a spus Prigojin.

Generalul Surovikin a fost numit comandant al forţelor ruse din Ucraina în octombrie anul trecut, spre marea satisfacţie a lui Evgheni Prigojin, cu puţin timp înainte ca armata rusă să se retragă din Herson în faţa unei ofensive ucrainene.

Dar Serghei Surovikin a fost înlocuit între timp, în ianuarie, în această poziţie, de generalul Valeri Gherasimov, şeful Statului Major al Forţelor Armate, criticat în mod constant de şeful Wagner.

Vineri, Evgheni Prigojin a ameninţat că îşi va retrage mercenarii săptămâna viitoare din oraşul Bahmut, epicentrul luptelor din estul Ucrainei, acuzând Statul Major rus că nu-i trimite muniţie.

Însă liderul Wagner a mai făcut astfel de amenințări și în trecut și a revenit, apoi, asupra deciziei.

Panică și cozi de mii de mașini în regiunile aflate în curs de evacuare din Zaporojie

ACTUALIZARE 12:15 Operațiunile de evacuare din cele 18 localități ale regiunii Zaporojie aflate sub ocupație rusească și situate în apropiere de linia frontului sunt marcate de panică, a relatat primarul ucrainean aflat în exil al localității Melitopol, Ivan Fedorov, potrivit BBC.

Acesta a scris pe Telegram că mii de mașini părăsesc localitățile, iar oamenii stau la cozi și câte cinci ore pentru a ieși din orașe.

De asemenea, magazinele și farmaciile au fost golite, deoarece oamenii își fac provizii.

Acesta a adăugat că spitalele au început să externeze pacienții deoarece există temerea că, în cazul unui atac al ucrainenilor, alimentarea cu apă și energie electrică va fi sistată.

Ivan Fedorov a adăugat că, contrar afirmațiilor autorităților rusești de ocupație, cum că cei evacuați sunt copii, femei, bătrâni și persoane cu dizabilități, două treimi din convoaiele care părăsesc zona sunt formate din soldați ruși.

Armata ucraineană îl acuză de cacealma pe Prigojin

Acuzațiile furioase ale șefului grupării de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, cum că trupele sale din Bahmut nu primesc suficientă muniție din partea armatei ruse, este o "cacealma" spune purtătorul de cuvânt al Comandamentului Militar de Est al Ucrainei, Serghei Cerevati.

"În prezent ei trag peste 20.000 de obuze pe zi. De aceea (afirmația lui Prigojin privind lipsa muniției n.r.) este o cacealma totală", a spus Serghei Cerevati pentru CNN.

"Noi controlăm o parte din oraș. Nimic nu s-a schimbat aici, războiul pe poziții continuă. Inamicul nu a avut nicio reușită majoră", a adăugat el.

Evgheni Prigojin i-a acuzat vineri pe ministrul Apărării și șeful Statului Major din Rusia că nu trimit muniții luptătorilor săi din Bahmut, motiv pentru care a decis să retragă trupele sale din oraș începând cu 10 mai.

Sâmbătă, Progojin a acceptat oferta liderului cecen Ramzan Kadîrov ca începând de miercuri poziţiile deţinute de mercenarii săi în Bahmut să fie cedate luptătorilor ceceni şi a dat asigurări că negociază deja acest transfer.

Consilierul prezidențial ucrainean Mihailo Podoliak a declarat că acuzațiile lui Progojin față de ministrul Apărării și șeful Statului Major din Rusia sunt semnul unui "război intern" în Rusia, scrie Kiev Independent.

Potrivit lui Mihailo Podoliak, mai multe "clanuri mici" s-au format acum în Rusia, iar "răzvrătirea" lui Prigojin arată tensiunile dintre ele.

Mai multe explozii au avut loc duminică dimineaţă în Crimeea

Ucraina a lansat peste 10 drone în timpul nopţii de sâmbătă spre duminică asupra Peninsulei Crimeea, inclusiv trei drone asupra portului Sevastopol, a declarat duminică dimineaţă guvernatorul instalat de Moscova în acest oraş, Mihail Razvojaiev.

Razvojaiev a adăugat că sistemele de apărare antiaeriană au respins toate atacurile asupra portului Sevastopol.

"Niciun obiect (în Sevastopol) nu a fost afectat", a mai spus oficialul prorus pe canalul său Telegram.

Potrivit Reuters, nu există detalii imediate privind pagube produse de raiduri în alte zone din Peninsula Crimeea, anexată ilegal de Rusia de la Ucraina în 2014.

Baza, un canal Telegram cu legături cu agenţiile forţelor de ordine ale Rusiei, a relatat duminică devreme că, potrivit informaţiilor preliminare pe care le deţine, nu s-au înregistrat victime în ceea ce Baza a numit o serie de atacuri asupra Crimeei.

Potrivit monitorizărilor ucrainene ale canalelor Telegram, explozii s-au înregistrat în Sevastopol şi Saki - unde Rusia are o bază aeriană -, precum şi în alte câteva locuri, informaţie pe care Reuters anunţă că nu a reuşit să o verifice din alte surse.

Loviturile asupra unor obiective ruse s-au intensificat în ultimele două săptămâni, îndeosebi în Crimeea. Fără a-şi confirma rolul în aceste atacuri, Ucraina afirmă că distrugerea infrastructurii reprezintă o pregătire pentru planificata sa ofensivă terestră.

Evacuări în Zaporojie. AIEA este îngrijorată de situaţia de la centrala nucleară

Şeful Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa celei mai mari centrale nucleare din Europa, în timp ce forţele de ocupaţie ruseşti evacuează civilii din oraşul ucrainean Enerhodar, situat în apropiere.

Rafael Grossi a declarat că situaţia de la centrala din Zaporojie "devine din ce în ce mai imprevizibilă şi potenţial periculoasă", scrie News.ro, citând BBC.

Evacuarea are loc înainte de o contraofensivă ucraineană aşteptată.

Însă personalul nuclear rămâne la faţa locului.

În declaraţia AIEA se arată că "în timp ce personalul operativ rămâne la sit, directorul general Grossi şi-a exprimat profunda îngrijorare cu privire la condiţiile din ce în ce mai tensionate, mai stresante şi mai dificile pentru personal şi familiile acestora".

În comunicat se precizează că experţii AIEA prezenţi la centrală au "primit informaţii potrivit cărora a început evacuarea anunţată a locuitorilor din oraşul Enerhodar, situat în apropiere - unde locuieşte majoritatea personalului centralei".

"Trebuie să acţionăm acum pentru a preveni ameninţarea unui accident nuclear grav", a spus Grossi.

AIEA a emis anterior avertismente cu privire la siguranţa centralei, după ce bombardamentele au provocat unele daune la instalaţii şi întreruperi temporare de energie electrică, fără a declanşa însă vreo scurgere de radiaţii.

În martie, AIEA a deplâns faptul că centrala funcţiona cu generatoare diesel pentru a menţine în funcţiune sistemele vitale de răcire, după ce liniile electrice au fost avariate.

Toate cele şase reactoare ale centralei se află în modul de oprire, precizează AIEA.

Aceasta îl citează pe directorul sitului, Yuri Chernichuk, care a declarat că personalul de exploatare nu este evacuat şi că face tot ce este necesar pentru a asigura siguranţa nucleară în zonă.

De când Rusia şi-a lansat invazia în februarie 2022, numărul personalului de la centrală a scăzut, spune AIEA, "dar conducerea sitului a declarat că acesta a rămas suficient pentru funcţionarea în siguranţă a centralei".

Forţele ruseşti ocupă o mare parte din regiunea Zaporojie, dar nu şi capitala regională Zaporojie, care se află chiar la nord-est de Enerhodar, dincolo de rezervorul Dnipro. În afară de Enerhodar, Rusia a ordonat evacuarea civililor din 18 locaţii de pe linia frontului din regiune.

Vineri, şeful regional instalat de Rusia, Evgheni Balitski, a declarat că "în ultimele zile, inamicul a intensificat bombardamentele asupra aşezărilor din apropierea liniei frontului".

"Prin urmare, am luat decizia de a evacua în primul rând copiii şi părinţii, persoanele în vârstă, persoanele cu handicap şi pacienţii din spitale", a scris el pe reţelele de socializare.

Grupul Wagner va continua să lupte în numele Moscovei şi după retragerea din Bahmut

Evgheni Prigojin, şeful grupului paramilitar rus Wagner, afirmă că forţele sale vor continua să lupte în numele Moscovei, chiar dacă se vor retrage din oraşul strategic Bahmut din estul Ucrainei.

"Luptătorii Wagner vor fi păstraţi pentru operaţiuni viitoare de interes pentru Rusia", a declarat el, citat duminică de presa rusă de stat, potrivit News.ro.

Grupul Wagner, descris adesea ca fiind armata privată a lui Vladimir Putin, a fost desfăşurat în operaţiuni militare ruseşti în diferite ţări, inclusiv în Africa.

Prigojin a cerut sâmbătă armatei ruse permisiunea de a ceda poziţiile sale din oraşul ucrainean Bahmut trupelor liderului cecen Ramzan Kadîrov, în semn de protest faţă de lipsa de muniţie. Mutarea trupelor este aşteptată să aibă loc miercuri.

Agenţia de ştiri de stat rusă TASS, citând serviciul de presă al lui Prigojin, a declarat că forţele ruse controlează aproximativ 95% din oraş.

Editor : D.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
La ce temperatură reglezi termostatul la centrală pe timp de noapte, doar pe timp de zi. Așa faci...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Meg Ryan, o mamă extrem de mândră. Cu ce se ocupă la 20 de ani Daisy, fiica pe care a adoptat-o din China, ca...
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Cum arată un câine care a dispărut timp de 4 luni și a trăit în sălbăticie. Stăpânii abia l-au recunoscut...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Mariah Carey ii semneaza sanul Rihannei, intr-un moment inedit, la ultimul concert de Craciun al artistei