Ucraina folosește un satelit finanțat de cetățeni pentru a distruge mii de ținte militare rusești. Cum îl utilizează armata în război

Data actualizării: Data publicării:
un militar ucrainean care transmite informații printr-un laptop
Folosirea „satelitului poporului” combinată cu accesul la baza de date ICEYE a permis specialiștilor HUR să facă peste 4.700 de fotografii ale obiectelor militare rusești. Foto cu caracter ilustrativ: Shutterstock

Un satelit finanțat de cetățenii ucraineni permite serviciilor de informații militare ale țării să urmărească obiective rusești din spațiu, să identifice trupele lor militare și să le distrugă armele. Prin acest satelit, Ucraina a reușit să folosească 38% din datele obținute pentru a pregăti atacuri asupra Rusiei. 

„Rezultatele sunt peste așteptările noastre”, declară serviciile militare ucrainene, cunoscute și sub numele de HUR, într-un raport publicat miercuri, informează Politico.  Micro-satelitul cumpărat de la o companie finlandeză le permite ucrainenilor să spioneze locațiile trupelor rusești, tancurilor și navelor.

„Datorită satelitului oamenilor, armata noastră a reușit să distrugă mii de ținte militare, inclusiv submarinul Rostov-pe-Don și marea navă de aterizare Minsk”, a declarat Serhiy Prytula, un prezentator și actor TV ucrainean, a cărui fundație a ajutat la strângerea de bani pentru satelit.

Totul a început în primele zile după invazia rusă în țara vecină, când ucrainenii se luptau să cumpere arme pentru a preveni atacul.

Fundația de caritate a lui Serhiy Prytula și a bloggerului ucrainean Ihor Lachenkov a adunat aproximativ 20 de milioane de dolari pentru a cumpăra trei drone Bayraktar, care ar fi fost o  achiziție vitală în primele luni de război. Cu toate acestea, producătorul turc Baykar Defense a decis să-i ofere aceste drone Ucrainei, iar cu banii adunați, voluntarii au consultat armata cu privire la cea mai bună utilizare a banilor.

Astfel, în august 2022, au decis să cumpere un satelit, precum și acces la baza de date a companiei finlandeze ICEYE, care a fost creată de cei 21 de sateliți pe care firma îi deținea la acel moment.

„Nu-mi amintesc niciun caz în care societatea civilă a cumpărat un satelit pentru informațiile de apărare ale țării sale. Și ucrainenii sunt cei care au făcut-o. Oamenii au simțit puterea de a crea proiecte atât de mari pentru forțele lor de apărare”, a spus Prytula.

Cum folosește Ucraina „Satelitul poporului” 

Ucraina nu avea propriii sateliți înainte de 2022, așa că accesul la tehnologia ICEYE a permis Kievului să primească imagini exclusive în orice condiții meteorologice, în ciuda ploii, zăpezii, ceții, și prafului, zi și noapte.

Sateliții firmei ICEYE folosesc așa-numita tehnologie Radar cu deschidere sintetică (SAR) care colectează imagini detaliate de prin nori, frunziș și le pot realiza și noaptea, reflectând undele radio de pe suprafața Pământului.

Acest lucru face dificilă ascunderea tancurilor sau trupelor și permite armatei să planifice mai bine operațiunile și să distrugă mai eficient inamicul.

Folosirea „satelitului poporului” combinată cu accesul la baza de date ICEYE a permis specialiștilor HUR să facă peste 4.700 de fotografii ale obiectelor militare rusești, inclusiv 370 de aerodromuri, 238 de poziții de apărare aeriană și de informații tehnice radio, 153 de depozite de petrol și depozite de combustibil, 147 de depozite pentru rachete, arme de aviație și muniție și 17 baze navale.

HUR a spus că aproximativ 38% din datele obținute datorită satelitului firmei ICEYE au fost folosite pentru a pregăti atacuri asupra inamicului.

„Un avantaj uriaș al satelitului ICEYE este capacitatea sa de a vedea clar un grup de unități mecanizate inamice cu echipamente, chiar și camuflate. Ce crezi că se întâmplă cu ei după aceea?” a declarat HUR. 

Folosirea sateliților în război

Sateliții „spion” au fost folosiți încă de la începutul erei spațiale, însă până acum au fost în mare parte lansați și operați de agențiile naționale de informații și armate. Războiul din Ucraina a arătat că cererea este mult mai largă de atât.

Sateliții deținuți de proprietăți private, utilizați de obicei pentru a monitoriza schimbările climatice sau marile întreprinderi agricole au, de asemenea, capacități utile pentru război.

„Serviciile de apărare și securitate oferite sunt foarte bune”, a declarat William Marshall, șeful firmei Planet, care conduce o flotă de sateliți de observare a Pământului de înaltă rezoluție. În primele zile ale războiului, compania a furnizat o hartă detaliată a trupelor ruse de-a lungul graniței cu Ucraina și încă publică în mod regulat instantanee actualizate.

 Tehnologia folosită de Planet folosește, în principal, sateliți optici convenționali, ce pot evalua primii 10 centimetri de sol. Apoi folosește inteligența artificială pentru a dezvolta ceea ce Marshall numește „viziunea indirectă” necesară pentru a identifica mici schimbări importante pe zone mari, cum ar fi construcția de poduri sau câmpuri îmbibate de apă sau noroi. 

Editor : C.S.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Tânărul din imagine e un geniu român cu cea mai frumoasă poveste de iubire. Ioana și-a părăsit soțul ca să...
Digi FM
Tudor Chirilă, reacție după ce tricolorii au fost învinși de olandezi: „Nu e puțin lucru. Băieții ăștia au...
Pro FM
Pink a anulat un concert în Elveţia din motive medicale: „Abia aşteptam să fiu cu voi, să ne facem amintiri...
Film Now
Millie Bobby Brown, copleșită de emoții în timp ce proba rochia de mireasă. Tânăra actriță a izbucnit în...
Adevarul
De ce au votat francezii cu extrema dreaptă? „Percepția de situație scapătă de sub control, umilința în fața...
Newsweek
Cine sunt pensionarii a căror pensie va fi recalculată anual? Câți ani de muncă au?
Digi FM
Mesajul lăsat de tricolori, în vestiarul de la Munchen, după meciul cu Olanda de la Euro 2024. Au făcut...
Digi World
De ce-i ciupesc țânțarii pe unii oameni mai mult decât pe alții. Ce explicații au reieșit în urma mai multor...
Digi Animal World
Un pompier a devenit un erou după ce a salvat un câine dintr-un incendiu. I-a făcut respirație gură la gură
Film Now
A fost o adevărată provocare pentru Russell Crowe să lucreze cu acest actor: Ticălosul acela mic mă facea să...
UTV
Bebe Rexha ameninta ca va face dezvaluiri care vor prabusi o parte din industria muzicala