Ameninţarea lansată de preşedintele rus Vladimir Putin conform căreia va lovi capitala ucraineană Kiev cu o rachetă experimentală hipersonică ''este o mărturie a slăbiciunii sale'', iar NATO şi Ucraina trebuie să îi ţină piept liderului rus, a susţinut joi premierul polonez Donald Tusk.
Putin a afirmat joi că nu exclude să lovească Kievul cu racheta experimentală hipersonică cu rază medie Oreşnik, pe care a descris-o drept o armă de distrugere teribilă.
El a lăudat puterea de foc a acestei rachete capabile să lovească orice loc din Europa.
„Faptul că el utilizează atât de frecvent ameninţări foarte dure în retorica sa este o dovadă a slăbiciunii sale mai degrabă decât a forţei sale'',a reacţionat Tusk, întrebat despre această ameninţare într-o conferinţă de presă comună cu omologul său suedez Ulf Kristersson,potrivit AFP, transmite Agerpers.
„Dacă Ucraina ar fi fost înspăimântată de ameninţări, ar fi existat de mult timp trupe ruse la frontierele poloneze, finlandeze sau norvegiene. Exemplul Ucrainei în această privinţă ar trebui aşadar să fie foarte semnificativ pentru noi toţi'', a adăugat el.
Miercuri, Polonia, ţările baltice şi cele nordice au declarat că doresc să-şi consolideze sprijinul militar pentru Ucraina şi au pledat pentru o prelungire a sancţiunilor contra Rusiei.
„Nu ne vom lăsa speriaţi de ameninţări de acest fel, vom sprijini Ucraina atât timp cât va avea nevoie'', a insistat Donald Tusk.
În faţa ameninţării ruse, Polonia a întreprins o modernizare rapidă a armatei sale, cu un buget militar de aproximativ 4% din produsul intern brut (PIB), cea mai mare proporţie dintre ţările membre ale NATO.
De asemenea, Varşovia a alocat miliarde de dolari pentru achiziţionarea unor echipamente militare moderne, produse în special în SUA şi Coreea de Sud.
Editor : A.R.