Turcia a inaugurat prima centrală solară plutitoare. Șapte sate vor beneficia de energie și de un sistem de irigații 

Data publicării:
Germany's largest floating solar power plant on the Silbersee III, a quarry pond no longer used for sand mining, near Haltern am See, operated by Quar
Cele două instalaţii vor asigura jumătate din energia necesară sistemelor de irigare Kuzova şi vor reduce costul fermierilor cu 40%. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia Images

Direcţia Generală a Lucrărilor Hidraulice de Stat (DSI) a pus în funcţiune o centrală fotovoltaică plutitoare de 1 MW în provincia Elazığ din Anatolia de Est, Turcia. Facilitatea, prima de acest fel din Turcia, va alimenta irigarea din lacul de acumulare Keban, pe care operează, scrie publicaţia Balkan Green Energy News, preluată de News.ro.

Ministrul Agriculturii şi Pădurilor, İbrahim Yumaklı, a spus că şapte sate vor beneficia de centrala solară plutitoare Kuzova. Acesta va contribui la sistemul de irigaţii pentru 4.783 de hectare de teren agricol, a explicat el. Instalaţia constă în 1.840 de panouri solare, care se întind pe 0,6 hectare pe lacul de acumulare Keban din provincia Elazığ din Anatolia de Est.

Potrivit ministrului, este prima centrală fotovoltaică plutitoare din Turcia. Sistemele de energie solară la scară mică au fost instalate pe rezervoarele de apă de mai multe ori în ţară, dar eforturile au eşuat, a spus el.

Direcţia Generală a Lucrărilor Hidraulice de Stat (DSI), deţinută de stat, a instalat noul sistem, care a intrat în testarea producţiei. A costat 2,2 milioane de euro. Producţia anuală este estimată la 1,8 GWh.

Centrala solară plutitoare este integrată cu o unitate de 2 MW pe uscat, formată din 5.028 de panouri pe 1,5 hectare, a afirmat Yumaklı. Va genera 4,2 GWh pe an, a adăugat el.

Împreună, cele două instalaţii vor asigura jumătate din energia necesară sistemelor de irigare Kuzova şi vor reduce costul fermierilor cu 40%, a subliniat ministrul. Capacitatea va fi dublată, a susţinut Yumaklı.

Când zonele irigate sunt la o altitudine mai mare decât lacul de acumulare, ca în acest caz, sistemele de pompare cresc cheltuielile cu 40%, a subliniat el. De asemenea, având în vedere impactul schimbărilor climatice, viitoarele sisteme de irigare din Turcia vor fi închise şi vor folosi irigarea gravitaţională ori de câte ori este posibil, potrivit lui Yumaklı.

În caz contrar, tehnologia de energie solară plutitoare poate fi implementată, a spus el. În plus, este cu 10% mai eficient decât sistemele montate pe uscat şi reduce necesarul de spaţiu pe uscat, a mai spus ministrul.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
„La populaţie oprim pur şi simplu atât energia electrică, cât şi gazele”: Cinismul lui Ceauşescu în iarna...
Digi FM
Adriana Bahmuțeanu a reușit să-și vadă copiii, la peste o săptămână de la moartea lui Silviu Prigoană: “Sunt...
Pro FM
Mândria supremă a Antoniei sunt copiii ei: "Cea mai mare realizare a mea". Reacțiile urmăritorilor: "Ce...
Film Now
Kaley Cuoco, schimabare radicală de look. Cum arată azi celebra Penny din „Big Bang Theory”
Adevarul
Concluzia sumbră a fostului comandant suprem al armatei ucrainene, după ce Coreea de Nord s-a implicat în...
Newsweek
ALERTĂ Formula de recalculare a pensiei, analizată de CCR. Cum pot fi anulate creșterile de pensii?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un cadou total neașteptat de Crăciun. Reacția angajaților unui magazin când au găsit un șarpe în brazii...
Film Now
Johnny Depp: Toată lumea a fost împotriva mea. Nu am resentimente sau vreo rezervă de ură
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”