Directorul general al aviaţiei civile malaeziene a demisionat marţi, a doua zi după publicarea unui raport asupra anchetei care nu aduce noi elemente cu privire la dispariţia inexplicabilă în 2014 a avionului Malaysia Airlines (zbor MH370) cu 239 de persoane la bord, informează Agerpres, care citează AFP şi Reuters.
Raportul prezentat familiilor victimelor luni, la Ministerul Transporturilor din Kuala Lumpur, concluzionează că anchetatorii 'nu au putut să stabilească cauza adevărată a dispariţiei MH370', ceea ce a provocat indignare printre rudele pasagerilor.
Acest document de 400 de pagini punctează de asemenea numeroase deficienţe ale controlorilor de trafic aerian în Malaezia şi Vietnam, în special în declanşarea „fazelor de urgenţă” după dispariţia de pe ecranele radarelor a aeronavei Boeing 777, care a decolat la 8 martie 2014 din Kuala Lumpur cu destinaţia Beijing.
Potrivit raportului, controlorii de la sol nu au respectat procedurile operaţionale standard, a declarat directorul general al aviaţiei civile malaeziene, Azharuddin Abdul Rahman.
„În consecinţă, cu regret şi după o reflecţie atentă, am decis să demisionez”, a adăugat el.
Nicio urmă a aeronavei nu a fost găsită în zona de căutări de 120.000 km2, explorată în sudul Oceanului Indian în largul Australiei, pe baza analizelor prin satelit ale traiectoriei posibile a aeronavei, după ce a deviat de la ruta sa teoretică.
Cele mai importante căutări maritime din istorie -care au început după dispariţia aeronavei în 2014 şi au fost conduse de Australia, în cooperare cu Malaezia şi China, ţară de unde proveneau majoritatea victimelor zborului MH370 - au fost întrerupte în ianuarie 2017.
Au fost identificate aproximativ 20 de fragmente găsite pe coasta Oceanului Indian în largul Africii de Est - departe de zona de cercetare - şi autorităţile au afirmat că ele proveneau probabil sau cu siguranţă de la aparat. Însă aceste descoperiri nu au permis elucidarea celui mai mare mister al aviaţiei civile moderne.