"Țigările au devenit noul aur". În Gaza pot costa până la 25 de dolari bucata, iar convoaiele cu ajutoare devin ținta contrabandiștilor

Data publicării:
camioane cu ajutoare umanitare in gaza
Camioane cu ajutoare umanitare intră în Gaza. Sursa foto: Profimedia Images

În Fâșia Gaza, convoaiele cu ajutoare umanitare au început să fie atacate de contrabandişti, care ascund țigări în camioane, scrie Wall Street Journal. „Țigările au ajuns noul aur în Gaza”, a declarat un oficial ONU.

Țigările din Fâșia Gaza ajung să coste până la 25 de dolari, situație apărută după ce armata israeliană, care a ocupat punctul de control Rafah de la granița cu Egiptul la începutul lunii mai, a destructurat ruta de aprovizionare ilegală cu produse din tutun.

Din acel moment, aprovizionarea a început să se facă prin punctul de control Kerem Shalom, situat la granița cu Israelul. Acolo însă, spre deosebire de Rafah, contrabandiştii palestinieni nu pot acționa, așa că singura lor variantă e să atace camioanele aflate pe traseu. Camioanele nu sunt atacate însă doar de contrabandiștii care ascund țigările pentru a fi duse în Gaza, dar și de infractori care caută marfa de contrabandă.

De-a lungul timpului, atacurile asupra convoaielor cu ajutoare umanitare au devenit atât de intense încât peste o mie de camioane sunt acum parcate la punctele de control. Șoferii ezită să meargă mai departe. „Acest lucru subminează tot ceea ce încercăm să facem”, a declarat un reprezentant al ONU pentru Wall Street Journal, citat de site-ul Meduza. Șeful Agenției de Ajutorare a ONU pentru Refugiații Palestinei din Orientul Apropiat (UNRWA) din Fâșia Gaza, Scott Anderson, a declarat că organizația nu a mai trimis marfă prin acel punctul de control din 15 iunie din motive de securitate.

Unul dintre locuitorii din zonă a declarat reporterilor că a văzut odată câțiva bărbați înarmați căutând cu atenție sacii de făină care căzuseră din camion, după care s-au urcat înapoi pe camion și au plecat. „Dacă ar fi țigări în aceste pungi, acești oameni ar ucide pe oricine le-ar atinge”, a adăugat el.

Oficiali ONU au declarat că două dintre depozitele organizaţiei au fost atacate în Fâşia Gaza și că infractorii erau interesați doar de produse din tutun ascunse. „Țigările au devenit noul aur în Gaza”, a adăugat purtătorul de cuvânt al ONU.

Un palestinian familiarizat cu operațiunile contrabandiștilor a spus că complicii lor ascund țigările în saci sau cutii cu mărfuri legale și, uneori, chiar în alimente. De exemplu, pot pune unul sau două pachete de țigări într-un pepene verde, din care scot miezul. „Israelienii verifică atent fiecare convoi, dar nu pot verifica fiecare pachet, cutie sau pachet individual”, a adăugat el.

După cum notează WSJ, distribuirea ajutorului umanitar a devenit una dintre principalele probleme în timpul războiului din Fâșia Gaza. Grupurile umanitare spun că Israelul limitează livrările, iar luptele, ilegalitatea și distrugerea pe scară largă a drumurilor și a altor infrastructuri fac dificilă livrarea ajutorului.

În urma unui atac aerian israelian asupra convoiului de ajutor World Central Kitchen, în care au fost uciși șapte voluntari, unele organizații ezită să-și mai pună angajații în pericol. La rândul său, Israelul insistă că problemele cu livrarea și distribuirea ajutorului sunt asociate cu activitatea redusă a organizațiilor umanitare, scrie WSJ.

Editor : G.M.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Constructia mamut pentru care Ceaușescu a plătit 60 de tone de aur pur. Inaugurată de tovarășul Ion Iliescu...
Digi FM
Grasu XXL a izbucnit în lacrimi pe scena Neversea în timp ce cânta piesa scrisă pentru fiica lui. Imaginile...
Pro FM
Bebe Rexha, declarații controversate: „Sunt frustrată, am tăcut prea mult!” Susține că dezvăluirile ei vor...
Film Now
Eddie Murphy așteaptă ca fiul lui și fiica lui Martin Lawrence să-l facă bunic: “Mă aștept ca acest copil să...
Adevarul
Mega-structura construită de romani peste Dunăre. Podul era considerat una din minunile Antichității
Newsweek
Șeful ONU, despre încălzirea globală: „Jucăm la ruleta rusească cu Planeta”
Digi FM
Grasu XXL a izbucnit în lacrimi pe scena Neversea în timp ce cânta piesa scrisă pentru fiica lui. Imaginile...
Digi World
Ce se ascunde în spatele salutului însoțitorilor de bord. Fiecare pasager e atent analizat din mai multe...
Digi Animal World
Momentul când o veveriță însetată se ține după un turist pentru a primit o gură de apă: „E atât de...
Film Now
De ce Morgan Freeman poartă mereu o mănușă în mâna stângă. Avea 71 de ani când i s-a schimbat viața
UTV
Lidia Buble a facut confesiuni dureroase despre boala cu care a fost diagnosticata in urma cu doi ani. „Mi...