Arabia Saudită a executat un număr record de oameni anul trecut, numărul celor care au primit pedeapsa capitală s-a dublat în Irak, iar Iranul a rămas pe locul doi la nivel mondial la acest capitol, arată raportul organizației Amnesty Internațional referitor la execuțiile petrecute în 2019. Pe locul I se află în continuare China, deși numărul execuțiilor nu este făcut public, fiind considerat secret de stat.
Cu toate acestea, trendul global în privința execuțiilor este de scădere, iar numărul acestora a scăzut în 2019 pentru al patrulea an consecutiv, la cel puțin 657, de la cel puțin 690 în 2018. Numărul de anul trecut este cel mai mic înregistrat în ultimii 10 ani.
Țările cu cele mai multe execuții înregistrate în 2019 au fost: China (de ordinul miilor), Iran (cel puțin 251), Arabia Saudită (184), Irak (cel puțin 100) și Egipt (cel puțin 32).
Amnesty International nu deține informații din China, unde numărul execuțiilor, care se presupune că este de ordinul miilor, rămâne secret. Alte state care practică execuțiile însă nu oferă informații transparente despre numărul real cazurilor sunt Iran, Coreea de Nord și Vietnam, se arată în raportul organizației.
Potrivit Amnesty International, doar 20 de state sunt responsabile pentru toate execuțiile cunoscute la nivel mondial. Dintre acestea, Arabia Saudită, Irak, Sudanul de Sud și Yemen au crescut numărul execuțiilor în 2019.
Pentru prima dată din 2011, a existat o scădere a numărului țărilor care practică execuțiile în regiunea Asia-Pacific, doar 7 state recurgând la pedeapsa capitală. Japonia și Singapore au redus drastic numărul persoanelor executate, de la 15 la 3, respectiv de la 13 la 4.
Pentru prima dată în ultimii 10 ani, în Afganistan nu a avut loc o execuție pe parcursul anului trecut. Nu au existat execuții nici în Taiwan și Thailanda în 2019, deși ambele state au executat condamnați cu un an înainte.
Editor web: V.M.