Video Sute de moldoveni au fost antrenați în Rusia să provoace destabilizare în Republica Moldova, anunță Chișinăul

Data actualizării: Data publicării:
doi tineri ,oldoveni retinuti, cu fetele blurate
Poliția din Republica Moldova a reținut mai multe persoane suspectate că au fost antrenate la Moscovei pentru perturbarea alegerilor de duminică. Sursă foto: captură YouTube

Peste 300 de persoane din Republica Moldova au fost antrenate în Rusia pentru a provoca dezordine în masă, acte de vandalism și pentru a ataca forţele de ordine în timpul protestelor, transmit autoritățile de la Chișinău.

Dezvăluirile au fost făcute cu trei zile înainte de alegerile prezidenţiale şi referendumul pro-UE şi vin în continuarea altor astfel de acţiuni pe care oamenii legii le-au descoperit în ultimii doi ani, în special de la izbucnirea războiului din Ucraina.

Au fost făcute în jur de 100 de percheziţii, au fost confiscaţi 1,6 milioane de lei (moldoveneşti), iar patru persoane sunt arestate preventiv, a anunţat şeful Inspectoratului General al Poliţiei, Viorel Cernăuţeanu.

Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media

El a explicat că începând din iunie şi până în prezent echipe de câte 20 de persoane erau trimise în Rusia regulat la o bază de odihnă pentru a fi instruite cum să procedeze, ce obiecte şi tactici să folosească pentru a crea tulburări, inclusiv cum să extragă arme de la forţele de ordine în timpul unor proteste care ar fi degenerat.

Aceste proteste ar fi urmat să fie organizate fie pentru a contesta scoaterea unor candidaţi din cursa electorală de către Comisia Electorală Centrală, fie pentru pretinsa falsificare a alegerilor.

La rândul său, şeful Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Alexandru Musteaţa, a declarat că oligarhul fugar Ilan Şor, prin intermediul fundaţiei sale din Rusia „Eurasia”, a finanţat deplasarea unor tineri la Moscova, sub pretextul unor tabere, pentru a fi instruiţi cum să confecţioneze explozibili artizanali, cum să mânuiască drone sau cum să arunce în aer bancomate pentru a crea o atmosferă de panică. Aceste tabere aveau coordonatori străini şi instructori din mai multe ţări.

Scrutinul de duminică este considerat crucial pentru viitorul Republicii Moldova, iar Rusia a fost acuzată în mai multe rânduri de interferenţă şi acţiuni hibride în încercarea de a împiedica direcţia proeuropeană a ţării.

Editor : A.R.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri