Dirijabile misterioase la granița NATO: Războiul ascuns din orașul care poate fi următoarea țintă a lui Putin

Data actualizării: Data publicării:
dirijabil cu care Rusia încearcă să îi sperie pe estoni / Vladimir Putin
Dirijabilele misterioase de la granița dintre Rusia și Estonia sunt doar una dintre tacticile războiului hibrid pe care Moscova îl desfășoară la frontiera de est a Nato. Colaj foto: Profimedia Images / X (Twitter)

Orașul Narva este văzut de forțele de frontieră din Estonia drept „sfârșitul și începutul lumii libere”. Aflat la granița de est a Nato și despărțit de Rusia doar de un râu, orașul a devenit o țintă constantă a tacticilor de război hibrid folosite de Moscova, care trimite aproape săptămânal dirijabile de supraveghere în regiune și distruge infrastructura Estoniei de la graniță în toiul nopții, scrie The Independent.

„Pentru tot ce se află de partea cealaltă a graniței, nu aș folosi termenul 'lumea liberă'”, a spus Egert Belițev, director general al forțelor de frontieră estone. Dar nu toată lumea din Narva vede lucrurile la fel.

Aproximativ 96% din cei 56.000 de oameni care trăiesc în Narva folosesc rusa ca limbă principală, în timp ce 34% din populație este alcătuită din cetățeni ruși.

„Ei trăiesc în interiorul spațiului cultural și de propagandă rusesc”, a explicat Dr. Maria Smorjevskih-Smirnova, directoare a muzeului din Narva.

Nu este o surpriză faptul că în 2022, Vladimir Putin a indicat faptul că a pus ochii pe Narva și că ar fi complet justificat să „ia înapoi” și să „securizeze” orașul de graniță.

Narva,Estonia,10,March,2022,.,View,Of,The,Russian
Un singur pod desparte orașul eston Narva de orașul rusesc Ivangorod. După invazia rusească în Ucraina, podul și, totodată, punctul de trecere a frontierei au fost închise traficului rutier. Foto: Shutterstock

În ultimii doi ani, muzeul din Narva a agățat un banner pe care scrie „Putin este un criminal de război” pe una dintre laturile castelului Narva care poate fi văzută din Ivangorod, orașul rusesc de la granița cu Estonia aflat la doar 101 metri depărtare.

Oficialii ruși le-au cerut autorităților estone să dea jos bannerul, dar aceștia au refuzat. Reacția furioasă, însă, nu a venit doar de la cei aflați pe cealaltă parte a râului care desparte cele două orașe și țări.

Cu toate că muzeul a primit susținerea altor orașe din Estonia, Smirnova a spus că ea și membrii familiei ei au fost amenințați cu moartea, abuzați și hărțuiți de unii dintre locuitorii orașului Narva.

„Ei au amenințat că o vor viola, omorî, spânzura”, a povestit Zurab Janes, un angajat al muzeului. „Au editat poze cu Maria cu capul tăiat.” Chiar și fiul ei a primit astfel de imagini groaznice.

Cu toate că Smirnova s-a născut în Siberia și vorbește rusa, ea a spus că „pentru noi nu este vorba despre națiuni și origini, ci despre valori”.

View,From,Ivangorod,Fortress,To,Hermann,Castle,(narva,,Estonia),On
Între castelul din Narva, care acum este un muzeu, și fortăreața Ivangorod, aflată de partea cealaltă a graniței, sunt doar 101 metri. Foto: Shutterstock

Putin a amenințat că va aduce Narva din nou sub controlul Moscovei

În ciuda contingentului mare de locuitori asociați etnic și cultural cu Rusia, regimul lui Putin folosește orașul ca o țintă principală pentru operațiunile rusești de perturbare a ordinii – acțiuni care sunt tot mai dese și mai grave de când a izbucnit războiul din Ucraina.

Potrivit oficialilor de la graniță, Rusia a trimis în repetate rânduri dirijabile asemănătoare unui zepelin în spațiul aerian al Estoniei de deasupra orașului Narva. Aceste dirijabile erau însemnate cu litera „Z”, un simbol asociat cu propaganda rusească și războiul lui Putin din Ucraina.

Tehnologia din spatele dirijabilelor este una foarte veche, aparatele fiind folosite în mod evident ca să stârnească îngrijorare în Estonia, potrivit lui Belițev. „Ei încearcă să provoace o reacție. Vor să vadă cum vom răspunde.”

Alte incidente provocate de Rusia în apropierea punctului de graniță din Narva includ proteste anti-Occident, tentative de contrabandă cu arme, perturbarea semnalului GPS, încercări de a trimite valuri de migranți în Estonia și alte cascadorii aeriene asemănătoare incursiunilor cu dirijabile, potrivit The Telegraph.

Susținerea Ucrainei și decizia Estoniei de a impune restricții de circulație la punctul de trecere a frontierei folosit de vorbitorii de rusă l-au enervat pe Putin, care a sugerat în 2022 că ar vrea să vadă din nou orașul sub controlul Moscovei.

Estonian border with Russia
Forțele de frontieră din Estonia, conduse de Egert Belițev (în poză), se confruntă cu numeroase tentative ale Rusiei de a perturba ordinea și de a provoca o reacție din partea estonilor la acțiunile agresive ale Moscovei. Foto: Profimedia Images

Cozi lungi, fortificații antitanc și multă îngrijorare la granița dintre Rusia și Estonia

Rusia a fost acuzată și că a furat balizele de navigație care marchează granița dintre cele două țări din Rezervorul Narva în încercarea de a afecta capacitatea Estoniei de a monitoriza incursiunile rusești, precum și pentru a încetini procesul de verificare desfășurat în punctul de frontieră pentru a crea cozi cât mai lungi la graniță.

La aproape șase luni de la acel incident, oamenii încă trebuie să stea la coadă mai bine de 12 ore în zăpadă ca să treacă granița înspre Rusia.

Rusia a închis punctul de frontieră din Narva pentru toate vehiculele, ceea ce înseamnă că singurul mod de a trece granița este pe jos. Iar fortificațiile antitanc amplasate pe mijlocul podului le amintesc tuturor cât de aproape se află de o zonă de război.

În timp ce oficialii estoni dau vina pe Rusia pentru întârzierile și cozile uriașe de la graniță, Belițev nu pare foarte perturbat de situație.

„Dacă vrei să mergi în Federația Rusă, nu ar trebui să fie confortabil. Rusia este o țară agresoare care a desfășurat acțiuni militare ample timp de mai bine de 1.000 de zile în una dintre țările învecinate cu ea”, a spus Belițev. „Orice om cu o gândire limpede nu ar merge acolo.”

Estonian border with Russia
Nu există niciun semn că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a restului Europei va încetini în 2025. Foto: Profimedia Images

„Rusia va rămâne o amenințare pentru foarte mult timp”

În capitala Estoniei, Tallinn, liderii țărilor nordice și baltice s-au adunat săptămâna aceasta pentru un summit anual al Forței Expediționare Comune (JEF), o coaliție de forțe conduse de Marea Britanie care susțin trupele Nato din regiune.

Erkki Tori, un consilier din guvernul eston, a spus că nu există niciun semn că agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și a restului Europei va încetini în 2025.

„Rusia va rămâne o amenințare pentru foarte mult timp, nu vedem nicio schimbare în gândirea regimului rusesc”, a spus Tori. „Rusia crede că noi vom deveni tot mai extenuați și că ei pot rezista mai mult decât noi în acest război de agresiune.”

„Rusia se vede în război cu Nato și, de aceea, scopul scuză mijloacele”, a mai spus Tori.

Editor : Raul Nețoiu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Simona Halep revine în forță și își reia drumul spre glorie: Marea campioană va...
Digi FM
Nicușor Dan, despre campania lui Călin Georgescu: “Specialiştii cu care am vorbit spun că trece de 10...
Pro FM
Cum arată mama lui Fuego și ce mesaj emoționant i-a transmis public de ziua ei. Fanii, impresionați complet...
Film Now
Cum arată Milla Jovovich, în 2024, la 49 de ani. Imagini de colecție cu celebra actriță
Adevarul
Jurnalista din România, dezamăgită de Țara lui Moș Crăciun. „Laponia e prima țeapă pe care o iau de pe...
Newsweek
De ce pensia intră pe card, în ianuarie, mult mai devreme? Ce bani iau în plus pensionarii?
Digi FM
Iluzie optică: Poți să găsești ursul polar din imagine? Doar cei mai inteligenți reușesc în mai puțin de 5...
Digi World
O iluzie optică a făcut vâlvă pe rețelele sociale. Poți să ”vezi” cele trei creaturi din imagine în 15...
Digi Animal World
Imagini virale cu trei lupi care apar pe o pârtie de schi renumită din Italia: „Se antrenează să fie mai...
Film Now
Cum o privește el, nu o privește nimeni! Keanu Reeves, fascinat de Alexandra Grant pe covorul roșu la...
UTV
Reactia lui Sydney Sweeney dupa criticile dure legate de aspectul ei fizic