Fostul comandant al trupelor separatiste din Donețk, Igor Girkin - zis și „Strelkov”, acuzat de procurorii olandezi că ar fi responsabil pentru doborârea zborului MH17, s-ar putea întoarce pe frontul din Ucraina, iar Kievul face toate eforturile pentru a-l captura.
Piet Ploeg a simțit că există din nou o șansă să se facă, în sfârșit, dreptate, atunci când a citit știrea că notoriul naționalist rus Igor Girkin s-ar putea întoarce pe câmpul de luptă din Ucraina, scrie The Guardian.
Fratele, nora și nepotul lui Ploeg au fost uciși împreună cu alți 295 de pasageri și membri ai echipajului atunci când avionul cu care decolaseră de la Amsterdam pe 17 iulie 2014 a fost lovit deasupra teritoriului ocupat de separatiștii din Ucraina de ceea ce investigatorii internaționali cred că era o rachetă sol-aer de producție rusească.
Procurorii olandezi spun că Girkin, comandantul forțelor separatiste ale Kremlinului în timpul primei invazii a Ucrainei în 2014, a facilitat aprovizionarea sistemului folosit la doborârea avionului.
„Trebuie să fim realiști. Șansele ca Olanda să îl prindă nu sunt uriașe. Ucraina are în primul rând nevoie să îl captureze în viață și apoi să ni-l predea”, a spus Ploeg, președintele Fundației Dezastrului MH17, o organizație olandeză care ajută rudele victimelor care și-au pierdut viața în tragedia din 2014.
„Dar ar fi incredibil dacă ar putea să fie tras la răspundere la curtea de justiție așa cum merită. Se mai întâmplă miracole în lumea asta”, a spus Ploeg.
Justiția olandeză urmează să dea verdictul în procesul împotriva lui Girkin și a altor trei acuzați pe 17 noiembrie – toți cei patru suspecți se află în libertate.
Girkin nu și-a recunoscut vina pentru doborârea zborului MH17, dar a spus că simte o „responsabilitate morală” pentru victime
Girkin, cunoscut sub pseudonimul „Igor Strelkov”, a spus în trecut că simte o „responsabilitate morală” pentru moartea a 298 de persoane care se aflau la bord, dar a refuzat să-și recunoască vina pentru doborârea avionului.
Primele speculații că Girkin ar putea ajunge din nou în Ucraina au apărut după ce canalul său de Telegram a rămas inactiv mai multe zile.
De la începutul războiului, Girkin a devenit unul dintre cei mai cunoscuți ultranaționaliști ruși și bloggeri pro-război care au criticat Kremlinul pentru eșecurile armatei ruse în Ucraina, ceea ce i-au adus peste 750.000 de urmăritori pe aplicația de mesagerie.
După ce soția sa a publicat o poză cu Girkin în uniformă militară, fostul comandant al separatiștilor a trimis marți un mesaj scurt: „Din 14 octombrie, 2022, fac parte din forțele active ale armatei.”
Ucraina a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru capturarea lui Girkin
Ucrainenii au lansat o campanie de strângere de fonduri pentru capturarea sa care a adus deja peste 150.000 de dolari. Printre donatori se numără politicieni locali și sportivi profesioniști.
Nerăbdarea Kievului de a-l prinde pe Girkin, care s-a lăudat cândva că el a „apăsat pe trăgaciul războiului” în Ucraina, vine parțial de la mulțimea de probe apărute care arată că Girkin se face vinovat de crime de război în timpul în care a fost comandant în armata separatiștilor.
Readovka, un site de știri pro-Kremlin care are legături cu serviciile de securitate, a scris miercuri că armata rusă nu a dorit să îl înroleze. „Dar el nu se dă bătut... face tot ce poate să meargă pe front”, potrivit Readovka.
Dacă Girkin va fi capturat, Olanda ar încerca să obțină extrădarea sa, a spus parlamentarul olandez Sjoerd Sjoerdsma. „Când am auzit despre campania de crowdfunding, am cerut guvernului să dubleze fondurile strânse”, a spus Sjoerdsma.
Olanda dorește să prevină repetarea situației din 2019, atunci când Ucraina l-a inclus pe Volodimir Țemah, un alt suspect în cazul doborârii zborului MH17, într-un schimb de prizonieri cu Rusia, ceea ce l-a făcut inaccesibil pentru procurorii olandezi.