SURSE: SUA, înșelate de Phenian în privința rachetelor intercontinentale. Ce au surprins agențiile americane de spionaj

Data publicării:
satelit
Fabrica de rachete Sanumdong. Imagine Google Earth.

Coreea de Nord pare că asamblează una sau două rachete balistice intercontinentale (ICBM) cu combustibil lichid la o fabrică unde a produs primele sale rachete capabile să atingă Statele Unite, scrie The Washington Post, citat de agenţia Reuters, potrivit Agerpres

satelit
Fabrica de rachete Sanumdong. Imagine Google Earth.

Ziarul, citând oficiali neidentificaţi familiarizaţi cu informaţiile serviciilor, arată că agenţiile de spionaj americane au surprins semne ale construcţiei de rachete la o mare unitate de cercetare din Sanumdong, la marginea Phenianului.

Constatările sunt cele mai recente care sugerează o activitate în curs de desfăşurare la unităţi de rachete şi nucleare nord-coreene în ciuda discuţiilor cu Statele Unite asupra armamentului şi a summitului între liderul Coreei de Nord, Kim Jong Un, şi preşedintele american, Donald Trump.

Conform oficialului american care a vorbit cu Reuters, o fotografie arată o camionetă şi o remorcă acoperită similare cu cele folosite de Nord pentru a transporta rachetele balistice în trecut. Cum remorca era acoperită, nu se poate şti ce transporta, notează News.ro.

Casa Albă nu a oferit comentarii.

Mintaro Oba, un fost diplomat american care a lucrat la politica privind Coreea de Nord, a declarat: „Acest lucru reflectă un lucru important: în ciuda a ce au spus oficialii americani, Coreea de Nord nu s-a angajat la mare lucru privind dezarmarea nucleară. Nu este surprinzător că Nordul ar dori să continue programul nuclear până când se ajunge la un acord. Nu se vor opri doar pentru că am avut un summit”.

Secretarul de Stat al SUA, Mike Pompeo, a spus săptămâna trecută în Comisia pentru Relaţii Externe a Senatului american că Phenianul a continuat să producă combustibil pentru bombele nucleare în ciuda promisiunii sale de denuclearizare, dar a insistat că administraţia Trump încă înregistrează progrese în discuţiile cu Coreea de Nord.

Trump a scris pe Twitter după istoricul summit cu Kim, din Singapore, luna trecută: „Toată lumea se poate simţi acum mult mai în siguranţă decât în ziua când am fost învestit în funcţie. Nu mai există o Ameninţare Nucleară din partea Coreei de Nord".

Kim s-a angajat în acelaşi summit să acţioneze în direcţia denuclearizării, dar Phenianul nu a oferit detalii despre cum ar putea decurge procesul. 

 

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri