Călătoria președintelui american în Israel a venit la pachet cu niște condiții. Sursele spun că americanii cer un plan umanitar pentru Fâșia Gaza și Casa Albă vrea ca Israelul să-și amâne ofensiva terestră în Gaza până după ce Joe Biden pleacă din regiune, transmite CNN.
A fost nevoie de un angajament explicit din partea israelului de a deschide Gaza pentru ajutor umanitar, pentru ca președintele Joe Biden să accepte să facă o călătorie extraordinară, în timpul războiului, la Tel Aviv.
În joc sunt viețile a milioane de civili, inclusiv americani, blocați în prezent în enclava palestiniană de coastă, unde o criză umanitară este în desfășurare, în timp ce trupele israeliene se adună la granițele sale înaintea unei invazii terestre așteptate.
Surse: SUA cere Israelului să-și amâne invazia în Gaza
Deși nu a existat nicio prevedere explicită din partea SUA ca Israelul să nu lanseze invazia până când Biden nu părăsește regiunea, aceasta este înțelegerea oficialilor americani care și-au petrecut ultimele câteva zile dezbătând și planificând vizita președintelui, potrivit mai multor persoane familiarizate cu chestiunea.
Oficialii americani doresc ca planurile umanitare pentru Gaza să fie pe deplin semnate și implementate înainte de începerea invaziei, au spus sursele, descriind această sarcină ca printre principalele obiective ale lui Biden în timpul vizitei sale la Tel Aviv de miercuri.
Luni seara, purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby, a declarat că Biden va sosi în Israel concentrat pe „nevoia critică de asistență umanitară în Gaza, precum și capacitatea oamenilor nevinovați de a ieși de acolo”.
El a spus că SUA nu au cerut asigurări de la Israel cu privire la momentul invaziei sale terestre înainte de călătoria lui Biden.
„Nu dictăm termeni sau direcții operaționale israelienilor”
Între timp, la Tel Aviv, secretarul de stat Antony Blinken a convocat o sesiune maraton cu oficiali israelieni de vârf pentru a discuta despre deschiderea Gazei la ajutorul umanitar și prevenirea ca civilii să fie prinși în răspunsul Israelului la atacurile teroriste de weekendul trecut.
Deși programul lui Blinken a fost foarte fluid în această săptămână, întâlnirea s-a întins mult mai mult decât se aștepta inițial – aproape șapte ore și jumătate într-o întâlnire cu cabinetul de război al Israelului. Durata întâlnirii a subliniat amploarea problemelor, oficialii americani și omologii lor israelieni ieșind în camere separate și schimbând documente înainte și înapoi, încercând să găsească limbajul potrivit unui acord. Propunerile au inclus zone sigure și coridoare de ajutor.
Anunțând călătoria de miercuri a lui Biden, după ore de negocieri, Blinken a spus că Statele Unite și Israel „au convenit să dezvolte un plan care să permită ajutorului umanitar din partea națiunilor donatoare și a organizațiilor multilaterale să ajungă la civilii din Gaza”.
Fostul ambasador al SUA, David Satterfield, pe care președintele l-a numit luni drept trimisul său pentru asistența umanitară din Orientul Mijlociu, se va gândi la transformarea acordului conceptual într-un plan tangibil, au spus oameni familiarizați cu problema.
Satterfield se va întâlni marți cu oficialii israelieni pentru a face schița planului. În întâlnirea inițială dintre Blinken și Netanyahu de la Ierusalim, oficialii americani au spus că vor lucra cu israelienii și că intenționau să anunțe public că lucrează la asta.
Ce au stabilit oficialii americani cu israelienii la Tel Aviv
Când s-au reunit din nou la Tel Aviv, oficialii americani au dezvoltat mai multe idei. Netanyahu nu a fost în sală pentru întreaga întâlnire de șapte ore și jumătate din cauza unei reuniuni a cabinetului, dar au existat negocieri tot timpul. Oficialii americani s-au instalat alături și el ieșea periodic, iar SUA făceau schimb de documente cu israelienii. Au fost în total nouă ore de negocieri.
Acordul luat în considerare se referă doar la trecerea Rafah între Gaza și Egipt, nu și trecerile israeliene în Gaza, potrivit unei persoane familiarizate cu discuțiile.
Preocuparea israeliană este supravegherea și faptul că orice intră în Gaza ar putea fi folosit de Hamas, de exemplu așa-numitele articole „cu dublă utilizare”, cum ar fi combustibilul, a spus o sursă. Accentul acum este să se introducă articole de bază cât mai repede posibil - alimente, medicamente, apă.
Blinken a spus la Tel Aviv că SUA împărtășesc „îngrijorarea Israelului că Hamas ar putea să pună mâna pe ajutoare sau să distrugă intrarea în Gaza sau să împiedice în alt mod să ajungă la oamenii care au nevoie de ele”.
„Dacă aș fi israelian, aș bănui orice.”, a spus o sursă. Egiptenii, a adăugat aceeași sursă, „nu vor permite niciunei ființe umane să iasă până când va ajunge ajutorul umanitar”.
Scopul este ca cea mai mare parte a planului să fie terminată până la sosirea lui Biden, dar oficialii recunosc că este o problemă grea și vor cere și altor părți să fie de acord cu el.
Cum a fost văzută vizita lui Blinken în Orientul Mijlociu
Eforturile diplomatice ale lui Blinken în Orientul Mijlociu au oferit un fel de previzualizare pentru discuțiile cu președintele american. Întâlnirile sale cu liderii arabi au fost văzute de oficialii americani ca fiind aproximativ productive, dar departe de a fi concludente.
Tonul perceput ascuțit al comentariilor publice ale președintelui egiptean Abdel Fattah El-Sisi față de Blinken a fost privit de unii oficiali americani de la Washington cu enervare, având în vedere că discuțiile complexe în curs nu ajunseseră la o rezoluție. Blinken, în mijlocul a ceea ce a devenit un maraton al diplomației „de navetă” în regiune, a înțeles intenția și i-a acordat atenție.
Stând în palatul prezidențial din Cairo, președintele egiptean i-a spus lui Blinken: „Ai spus că ești evreu, iar eu sunt un egiptean care a crescut alături de evrei din Egipt. … Ei nu au fost niciodată supuși vreunei forme de opresiune și nu s-a întâmplat niciodată în regiunea noastră ca evreii să fie vizați în istoria recentă sau veche.”
Prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman l-a forțat pe Blinken să aștepte ore întregi pentru întâlnirea lor, gest care, de asemenea, nu a fost apreciat de oficialii americani, dar era de așteptat.
În timp ce vizita președintelui american la Tel Aviv este pe față cea mai dramatică manifestare publică de sprijin din această săptămână, decizia de a călători ulterior în capitala Iordaniei, Amman, subliniază cât de strategic încearcă Casa Albă să echilibreze sprijinul public și militar cu realitatea, care arată că partenerii arabi sunt critici pentru abordarea lui Biden.
La Amman, Biden se va întâlni cu regele Iordaniei Abdullah al II-lea și președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas.
Înainte de vizita lui Biden, regele Abdullah a avertizat marți că strămutarea palestinienilor în Iordania și Egipt este o „linie roșie” și a spus că nu vor exista refugiați în Iordania și nici refugiați în Egipt.
„Aceasta este o linie roșie, pentru că cred că este un plan al unor suspecți obișnuiți de a încerca să creeze probleme de facto pe teren”, a spus el, vorbind alături de cancelarul german Olaf Scholz la o conferință de presă la Berlin.
Editor : M.I.