„Există vreun loc sigur?” Întrebarea locuitorilor din Beirut după confruntările mai intense dintre Israel și Hezbollah

Data publicării:
Death toll in Israeli air strike on Beirut rises to 31
În Dahieh, o suburbie din sudul Beirutului, misiunea de căutare și salvare era în desfășurare. Foto: Profimedia Images

Mai multe atacuri lansate dintr-o parte și alta a graniței Liban – Israel au avut loc sâmbătă, după ce forțele israeliene au vizat vineri, într-un atac din capitala Beirut, liderii Hezbollah, ucigând, potrivit IDF, 16 membri ai grupării susținute de Iran, inclusiv 12 comandanți de rang înalt. În schimb, Hezbollah a confirmat în acest timp că doi comandanți de rang înalt au fost uciși vineri în capitala Libanului. Atacul a ucis cel puțin 37 de persoane, inclusiv trei copii, a declarat sâmbătă Ministerul Sănătății din Liban, potrivit BBC.

  • Gruparea armată libaneză a lansat noi valuri de rachete spre nordul Israelului, în timp ce armata israeliană a efectuat atacuri aeriene în sudul Libanului.
  • Schimbul de focuri vine după ce Hezbollah a confirmat că doi comandanți de rang înalt au fost uciși vineri într-un atac israelian în capitala libaneză Beirut.

În Dahieh, o suburbie din sudul Beirutului, misiunea de căutare și salvare era în desfășurare sâmbătă seară. Cu o zi în urmă, în acest cartier, Israelul efectuase un „raid țintit”, potrivit armatei israeliene. Au fost uciși mai mulți comandanți Hezbollah, printre care și Ibrahim Aqil, un lider al grupării pe capul căruia SUA puseseră o recompensă de 7 milioane de dolari.

Raidul a avut loc într-un cartier puternic fortificat și aflat sub controlul Hezbollah. Însă nu toți cei care locuiesc în Dahieh sunt susținători ai Hezbollah sau șiiți, scrie corespondentul BBC pentru Orientul Mijlociu, aflat în Beirut.

„Acest lucru lipsește din toate mass-media”, povestește o localnică, Nour, care locuiește acolo, pentru reporterul BBC.

Nour lucrează pentru o organizație de ajutor internațional și a fost instruită să părăsească Dahieh și să se mute într-un alt cartier după un alt atac al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) care l-a ucis pe comandantul de vârf al Hezbollah, Fuad Shukr, pe 30 iulie.

Dar surorile și părinții ei în vârstă au refuzat să meargă cu ea atunci. Ea a transmis sâmbătă că, în cele din urmă, au decis să plece. „Dar există vreun loc sigur?”, întreabă ea retoric reporterul BBC.  

O întrebare pe care și-o pun acum mulți din Beirut și Liban, după ce dronele și avioanele au trecut pe deasupra.

În Dahieh, accesul mass-mediei este limitat. Un tânăr coordonator Hezbollah le-a spus jurnaliștilor că un grup dintre ei va fi dus la locul atacat.

LEBANON BEIRUT ISRAELI ATTACK
Urmările atacului israelian asupra cartierului din Beirut Foto: Profimedia

El spune: „Aveți voie doar să filmați acolo și în unghi drept când mergem. Nu mergeți la stânga sau la dreapta. Nu filmați nicio altă clădire”.

La locul atacului, un buldozer îndepărta molozul dintr-un șanț adânc creat de atacul aerian israelian. Toate celelalte clădiri din jur au pagube. Mașinile sunt distruse, iar echipajele de intervenție încă îndepărtau molozul, oameni fiind încă sub dărâmături.

Lângă locul atacului, multe familii așteptau. Unele femei plângeau. Toți purtau negru în semn de doliu.

Oamenii erau șocați. Unii se întrebau de ce mulți comandanți de rang înalt ai Hezbollah s-au adunat în această locație, care nu este prea departe de locul în care Fuad Shukr, comandantul de vârf al grupării, a fost ucis într-o altă lovitură aeriană israeliană pe 30 iulie.

Sursele BBC spuneau că, întrucât căile lor de comunicare au fost avariate din cauza exploziilor dispozitivelor de comunicare, au decis să se întâlnească personal.

Apelul lansat de premierul Libanului

În urma tensiunilor tot mai ridicate dintre Israel și Hezbollah, gruparea șiită sprijinită de Iran, premierul Libanului a făcut apel la comunitatea internațională să „adopte o poziție clară” cu privire la ceea ce el numește „masacre oribile”.

Prim-ministrul Najib Mikati a declarat că intenționa să călătorească la New York pentru a participa la Adunarea Generală a ONU, dar a decis să nu călătorească după evenimentele din această săptămână.

„Reiterez că, în prezent, nu există nicio prioritate mai mare decât oprirea masacrelor comise de inamicul israelian și a diferitelor tipuri de războaie pe care le poartă”, se arată în declarație.

„De asemenea, fac apel la comunitatea internațională și la conștiința umană să adopte o poziție clară cu privire la aceste masacre îngrozitoare”.

Mikati solicită, de asemenea, „adoptarea de legi internaționale pentru neutralizarea mijloacelor tehnologice civile dintre obiectivele militare și de război”, în urma atacurilor cu pagere și stații emisie-recepție (walkie-talkie).

Raidurile israeliene, precum și rachetele trase de Hezbollah spre nordul Isrelului, vin după un an de tensiuni între cele două tabere, tensiuni apărute în urma atacului Hamas, urmat de invazia din Gaza. Conflictul a devenit și mai intens, după valul de explozii de pagere și dispozitive explozive care a avut loc în Liban, marți și miercuri. Potrivit ministerului sănătății, 152 de persoane erau sâmbătă încă în stare critică. Cel puțin 39 de oameni au murit în acele zile, potrivit celui mai recent bilanț al guvernului libanez.

Totodată, șeful ONU pentru drepturile omului, Volker Türk, a declarat că exploziile pagerelor și a stațiilor emisie-recepție din această săptămână în Liban au încălcat dreptul umanitar internațional.

Editor : A.C.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri