Echipa de campanie a lui Donald Trump a anunţat vineri că a strâns peste 50 de milioane de dolari din donaţii online în 24 de ore, după condamnarea penală a fostului preşedinte, subliniind că verdictul i-a amplificat sprijinul "ca niciodată".
"Asta înseamnă mai mult de două milioane de dolari pe oră", a transmis echipa sa de campanie într-un comunicat. "În câteva minute de la anunţarea verdictului, sistemul nostru digital de strângere de fonduri a fost copleşit de sprijin şi, în ciuda întârzierilor temporare legate de traficul online, preşedintele Trump a strâns 34,8 milioane de dolari în sume mici", au declarat consilierii de campanie Chris LaCivita şi Susie Wiles, citaţi într-un comunicat vineri dimineaţă, scrie Agerpres.
Vineri seara, suma a urcat la 52,8 milioane de dolari, o valoare uluitoare. Numai cifra de dimineaţă era aproape dublă faţă de cea mai bună zi pentru strângerea de fonduri pentru campanie pe WinRed, platforma oficială de donaţii a Partidului Republican. Iar 30% din aceste donaţii au fost făcute de noi donatori.
"Escrocul Joe şi democraţii, cu vânătoarea lor de vrăjitoare, au trezit mişcarea MAGA ('Make America Great Again', sloganul lui Donald Trump - n.r.) ca niciodată până acum", au spus consilierii de campanie.
Donald Trump a fost găsit vinovat joi, la New York, de toate acuzaţiile împotriva sa într-un proces penal, primul al unui fost preşedinte american, pentru falsificarea de documente pentru a ascunde plăţi menite să cumpere tăcerea unei foste vedete de filme porno. Judecătorul Juan Merchan a stabilit data sentinţei pentru 11 iulie.
Donald Trump este obişnuit să transforme scandalurile în avantajul său. La câteva momente după ce vinovăţia sa a fost anunţată, site-ul său de campanie a început să îi redirecţioneze pe vizitatori către o pagină de strângere de fonduri care îl declara "prizonier politic". Pagina a fost blocată timp de aproape o oră din cauza traficului mare.
Vineri, Donald Trump a denunţat un proces "foarte nedrept" şi trucat şi a anunţat că va "face apel la această înşelătorie". Candidatul republican descrie în mod regulat problemele sale juridice ca o luptă împotriva forţelor răului care sunt "statul profund" - o entitate nebuloasă despre care teoreticienii conspiraţiei cred că operează în culisele guvernului - şi administraţia Biden.
Republicanului îi place să se prezinte ca un martir pentru o cauză, gata să-şi sacrifice libertatea pentru binele susţinătorilor săi, scrie AFP.
În aprilie, el a făcut o comparaţie între situaţia sa şi cea a lui Nelson Mandela, activistul anti-apartheid din Africa de Sud care a stat închis timp de 27 de ani.
Editor : G.M.