Subiectul avionului de pasageri doborât de Iran în ianuarie se redeschide. Canada critică investigația iranienilor

Data publicării:
rămășițe ale avionului ucrainean doborât deasupra Teheranului, ianuarie 2020
Rămășițele avionului ucrainean doborât deasupra Teheranului în luna ianuarie 2020. Foto: Agerpres

Canada nu este mulțumită de felul în Iranul a investigat doborârea accidentală a avionului ucrainean de pasageri, incidentul tragic în care au murit 176 de persoane, printre care și cetățeni canadieni, se arată într-un raport canadian.

„Multe dintre detaliile cheie ale acestui eveniment îngrozitor rămân necunoscute”, a scris Ralph Goodale, unul dintre consilierii guvernului de la Ottawa. „Iranul poartă responsabilitatea pentru aceasta, cel puţin până acum nu şi-a efectuat investigaţiile (de siguranţă, penale sau de altă natură) într-un mod cu adevărat independent, obiectiv şi transparent; şi răspunsuri la întrebări critice nu au apărut”, adaugă el, conform Agerpres.

Citiți șiVIDEO. Momentul în care o rachetă lovește avionul ucrainean

Iranul a refuzat să permită Canadei să numească un reprezentant acreditat în anchetă, limitând Ottawa la un rol de observator, şi a avut nevoie de mai mult de şase luni pentru citirea înregistratoarelor de zbor, a mai scris Goodale.

Canada solicită despăgubiri de la Iran, inclusiv compensaţii pentru rudele apropiate ale victimelor, o contabilitate completă a ceea ce s-a întâmplat şi scuze oficiale.

Iniţial Iranul a dat vina pentru prăbuşire pe o problemă tehnică, dar apoi a recunoscut că a doborât neintenţionat avionul pe fondul tensiunilor crescute cu forţele americane în Irakul vecin.

În raportul său final de la mijlocul lunii iulie privind prăbuşirea, agenţia de aviaţie iraniană a vorbit despre „eroare umană”, spunând că un sistem radar funcţionând defectuos a provocat probleme de comunicaţie cu unitatea militară responsabilă.

Aeronava Boeing 737 a companiei Ukrainian International Airlines (UIA) a fost doborâtă de forţele aeriene iraniene la scurt timp după decolare pe 8 ianuarie, ucigându-i pe toţi cei 176 de oameni la bord. Pasagerii erau din Ucraina, Iran, Canada, Afganistan, Marea Britanie şi Suedia. Un total de 138 aveau legături cu Canada.

Editor : Adrian Dumitru

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri