Ultimii americani se grăbesc să ajungă în Coreea de Nord. SUA vor interzice călătoriile
Data actualizării: Data publicării:
Unii turişti americani îndrăzneţi se grăbesc să-şi petreacă vacanţa în Coreea de Nord, înainte de intrarea în vigoare a unei interdicţii de călătorie care le este impusă de către Statele Unite, relatează CNN.
Începând de la 1 septembrie, paşapoartele americane vor fi invalide în vederea unor călătorii în această ţară izolată.
„Având în vedere viitoarea interdicţie, mi-am spus acum ori niciodată”, declară Nicholas Burkhead, un locuitor din Virginia, care se plânge că nu a mai avut timp să înveţe coreeana din cauza acestei interdicţii.
Pe Burkhead şi pe alţii ca el, riscul arestării şi încarcerării în această ţară totalitară pare să nu-i descurajeze şi nici eventualitatea ca Phanianul să declanşeze un război nuclear.
În contextul în care Statele Unite şi Coreea de Sud şi-au desfăşurat exerciţiile militare anuale comune vineri, Phenianul a lansat trei rachete balistice cu rază scurtă de acţiune, în mare, între peninsula Coreea şi Kaponia. Două dintre rachete au zburat cu succes, însă a treia a explodat la câteva momente după lansare.
Washingtonul le-a impus americanilor această interdicţie de călătorie la o lună după moartea misterioasă a lui Otto Warmbier, un student în vârstă de 22 de ani care a fost încarcerat timp de aproape un an şi jumătate în Coreea de Nord şi care le-a fost trimis înapoi părinţilor săi în comă, din care nu a mai ieşit.
Însă pot exista excepţii la această interdicţie, aflate la discreţia Departamentului de Stat. Jurnaliştii sunt un astfel de exemplu.
„Paşapoartele americane vor fi invalide în vederea călătoriei în sau tranzitării Coreei de Nord, iar oamenii sunt invitaţi să ceară un paşaport cu o validare specială pentru a putea călători în Coreea de Nord”, a declarat Heather Nauert, o purtătoare de cuvânt a Departamentului de Stat.
În pofida unor tensiuni recente şi unor lansări de rachetă, turismul în Coreea de Nord continuă, însă un zbor recent era mai gol decât de obicei. La bord erau doar opt americani, printre ultimii cu vize turistice înainte de intrarea în vigoare a interdicţiei.
„Este neplăcut pentru curioşi şi mai ales pentru nord-coreeni care ar vrea să afle cum arată vizitatori americani”, a declarat Simon Cockerell, care se afla la bordul avionului.
Cockerell este directorul Koryo Tours, cu sediul la Beijing, un operator specializat în ajutarea turiştilor care vor să ajungă în Coreea de Nord.
Aceasta este a 165-a călătorie a lui Cockerell în această ţară izolată.
„Până la urmă toată lumea este exact la fel”, a declarat Ali Karim din Washington.
Karim, un fost medic care călătoreşte în întreaga lume cu un mesaj de unitate, a declarat că şi-a devansat călătoria în Coreea de Nord cu câteva luni, pentru ca să evite interdicţia.
Departamentul de Stat nu urmăreşte numărul americanilor care vizitează Coreea de Nord, însă operatorii turistici estimează că este vorba despre câteva sute de oameni pe an.