Trump, declarațiile care îngrijorează Europa. Primele reacţii
Președintele ales al SUA, Donald Trump, a apreciat că Angela Merkel a comis „o eroare catastrofică” deschizând țara migranților și a acuzat Germania de dominație asupra Uniunii Europene, într-un interviu difuzat duminică seara. În plus, Trump a calificat NATO ca fiind o organizație „învechită” și a reproșat statelor membre că nu-și achită contribuția la apărarea comună, bazându-se pe Statele Unite. Referitor la Brexit, miliardarul american, a prezis că acesta va fi „un succes” și este convins că și alte state de pe Bătrânul Continent vor urma exemplul Marii Britanii și vor ieși din UE.
Actualizare. Miniștri de externe ai Uniunii Europene au reacționat, în declarațiile de presă făcute la sosirea la consiliul ce are loc luni la Bruxelles, la afirmațiile făcute de președintele ales al SUA, Donald Trump, în interviurile acordate publicațiilor The Times și Bild. Detalii, AICI.
------------------------------------------------------
TRUMP: MERKEL, „O EROARE CATASTROFICĂ”
„Cred că ea a făcut o eroare catastrofică și aceasta a fost de a prelua toți acești migranți ilegali”, a declarat Trump cotidienelor Bild și Times despre cancelarul Germaniei.
El a apreciat că consecințele acestei politici s-au făcut recent „clar simțite” în țară, într-o aluzie la atentatul comis asupra unui târg de Crăciun la Berlin, pe 19 decembrie, care a făcut 12 morți și a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, notează AFP.
Angela Merkel a decis, în septembrie 2015, să deschidă frontierele pentru zeci de mii de migranți, dintre care o parte fugeau de războiul din Siria.
În total, Germania a înregistrat un număr record de 890.000 de solicitanți de azil în 2015, cifră redusă la 280.000 în 2016, urmare a unei clare înăspriri a politicii guvernului în materie de imigrare, scrie Agerpres.
Președintele ales american a apreciat că Berlinul, mai degrabă decât să primească refugiați, ar fi făcut mai bine să militeze mai susținut pentru obținerea creării de zone de excludere aeriană în Siria pentru a proteja populația locală de bombardamente. „Țările din Golf ar fi trebuit să plătească pentru asta, au mai mulți bani decât oricine altcineva”, a spus Trump, potrivit Bild.
Donald Trump a acuzat de asemenea Germania că domină UE, aceasta fiind practic „un instrument” pentru Berlin. „Este motivul pentru care eu cred că Regatul Unit a avut dreptate să iasă din UE”, a spus președintele ales al SUA.
El a mai spus că are „mult respect” pentru Angela Merkel, care „este de departe unul dintre șefii de guvern cei mai importanți”.
„Eu o respect, o apreciez, dar nu o cunosc, deci nu pot să spun că aș susține-o” la alegerile legislative germane prevăzute pentru această toamnă, „în cazul în care aș susține pe cineva”.
Angela Merkel și-a văzut scăzând popularitatea după sosirea unui număr record de solicitanți de azil, dar ea rămâne favorită pentru a fi realeasă cancelar în septembrie, conchide AFP.
„NATO ESTE ÎNVECHITĂ”
„Am spus cu mult timp în urmă că NATO are probleme. În primul rând că este învechită, pentru că a fost concepută acum ani și ani”, a arătat Trump, într-un interviu acordat cotidianului german Bild și cotidianului britanic The Times.
„În al doilea rând, țările (membre) nu plătesc ceea ce ar trebui”, a adăugat Trump, referindu-se la faptul că puține dintre statele din alianța atlantică ating nivelul de 2% din produsul lor intern brut pentru cheltuieli militare, obiectiv al NATO fixat în 2014.
„Noi trebuie să protejăm aceste țări, dar multe dintre ele nu plătesc ceea ce ar trebui”, a subliniat viitorul președinte american, care a apreciat că „aceasta este foarte nedrept față de SUA”.
„Nu există decât cinci țări care plătesc ceea ce ar trebui. Cinci. Nu este mult”, a criticat el.
Președintele ales american a spus că a calificat de asemenea NATO ca învechită „ pentru că nu s-a ocupat de terorism”.
Cu toate acestea, „NATO rămâne foarte importantă pentru mine”, a declarat totuși Trump, potrivit Bild, citat de Agerpres.
Criticile președintelui ales riscă să reîntărească temerile aliaților SUA asupra politicii viitoare a Washingtonului, notează AFP.
În timpul campaniei pentru alegerile prezidențiale, Donald Trump a suscitat neliniște în special în rândul țărilor din Europa de Est din vecinătatea Rusiei, părând să pună în cauză obligația de solidaritate între țările NATO în caz de agresiune.
El spusese că ar reflecta de două ori înainte de ajuta o țară NATO dacă costurile Statelor Unite pentru susținerea acesteia nu erau „rezonabil rambursate”.
Secretarul general al NATPO, Jens Stoltenberg, i-a răspuns atunci apreciind că alianța transatlantică este, în opinia sa, mai necesară ca oricând. „Nu este momentul să repunem în cauză parteneriatul între Europa și Statele Unite”, a spus el.
Statele Unite suportă circa 70% din cheltuielile militare ale NATO, o organizație fondată în 1949 pentru a face față Uniunii Sovietice și blocului est-european.
Organizația numără azi 28 de state membre, multe dintre acestea din Europa de Est, altădată făcând parte din sfera sovietică.
„BREXITUL VA SFÂRȘI PRIN A FI UN LUCRU BUN”
Preşedintele american-ales Donald Trump a declarat că Brexitul se va dovedi un lucru extraordinar şi că alte ţări vor urma exemplul Marii Britanii de a ieşi din Uniunea Europeană. El a promis că va încheia un acord comercial cu Marea Britanie, relatează Reuters.
„Cred că Brexit va sfârşi prin a fi un lucru bun”, a spus Trump. „Să vă spun ceva, faptul că lira voastră sterlină s-a depreciat? Minunat. Pentru că afacerile sunt incredibile în multe părţi ale Marii Britanii”, a adăugat el.
Trump a insistat asupra relaţiilor sale cu Marea Britanie, spunând că mama sa, de origine scoţiană, era „mândră” de regina Elisabeta a II-a şi că el este dornic să încheie cât mai repede un acord comercial.
„Vom lucra din greu să îl încheiem şi mai repede şi să îl facem bine. Bun pentru ambele părţi”, a spus Trump. „Mă voi întâlni cu (May - n.r.). Ea a cerut o întâlnire şi vom avea o întâlnire imediat după ce ajung la Casa Albă (…). Vom realiza ceva foarte repede”, a adăugat el.
„Cred că şi alţii vor pleca”, a subliniat el. „Dacă refugiaţii vor veni în număr mare în diferite părţi ale Europei (…), cred că va fi greu să rămână împreună, pentru că oamenii sunt furioşi”, a avertizat preşedintele-ales.
Votul din 23 iunie a luat mulţi investitori şi directori de companii prin surprindere, provocând cele mai profunde tulburări politice şi financiare din Marea Britanie după cel de-al Doilea Război Mondial şi cea mai mare depreciere a lirei sterline faţă de dolar în decurs de 24 de ore.
Lira sterlină s-a depreciat în lunile următoare şi mai mult faţă de dolar, pe măsură de brokerii, companiile şi investitorii au devenit din ce în ce mai îngrijoraţi în legătură cu relaţia pe care o va avea Londra cu UE.
În campania electorală, Trump a prezentat Brexit ca pe un exemplu pentru alegătorii dezamăgiţi care se ridică împotriva sistemului politic. În plus, el s-a împrietenit cu liderul campaniei anti-UE, Nigel Farage, un critic vehement al premierului Theresa May.
Victoria lui Trump în alegeri a ridicat şi mai multe semne de întrebare în legătură cu viitorul aşa-numite „relaţii speciale” pe care Londra şi Washingtonul o au de decenii.
SUA AR PUTEA RIDICA SANCȚIUNILE ÎMPOTRIVA RUSIEI
Donald Trump va propune ridicarea sancţiunilor impuse Rusiei pentru anexarea Crimeei în schimbul unui acord pentru reducerea arsenalului nuclear încheiat cu preşedintele rus Vladimir Putin.
El a criticat vehement politica externă americană din ultimii ani, descriind invazia din Irak drept cea mai gravă eroare din istoria SUA şi similară cu „aruncatul cu pietre într-un stup de albine”.
Înainte de învestirea sa în funcţie ca al 45-lea preşedinte al SUA, Trump a evocat posibilitatea primului pas important către controlul armelor nucleare după ce preşedintele Barack Obama a semnat noul tratat START cu Rusia, în 2010.
„Au impus sancţiuni Rusiei - să vedem dacă putem încheia nişte acorduri bune cu Rusia”, a spus preşedintele-ales republican citat de The Times.
„În primul rând, cred că armele nucleare ar trebui să fie mai puţine, reduse substanţial. Dar Rusia suferă foarte mult acum, din cauza sancţiunilor, dar cred că se poate întâmpla ceva de pe urma căruia vor beneficia mulţi oameni”, a adăugat el.
Statele Unite şi Rusia sunt, de departe, cele mai mari puteri nucleare din lume. SUA au 1.367 de focoase nucleare instalate pe rachete strategice şi bombardiere, în timp ce Rusia au 1.796 de focoase nucleare desfăşurate, potrivit celor mai recente evaluări ale Departamentului de Stat, scrie News.ro.
În interviul publicat duminică, Trump a criticat intervenţia rusă în războiul civil din Siria. Această intervenţie, combinată cu ajutor oferit de Iran, a înclinat balanţa în favoarea preşedintelui Bashar al-Assad.
Trump a avertizat că intervenţia Moscovei a dus la o „situaţie umanitară îngrozitoare”.
Războiul s-a soldat cu moartea a peste 300.000 de oameni şi a dus la cea mai gravă criză a refugiaţilor din lume. În plus, organizaţia teroristă Statul Islamic a fost consolidată în urma vidului de putere.
Trump a promis că va îmbunătăţi relaţiile cu Moscova, deşi este criticat vehement pentru că este prea dornic să fie aliat cu Vladimir Putin.
Criticile s-au intensificat după ce presa a citat un raport potrivit căruia Moscova ar avea informaţii compromiţătoare despre Trump, însă veridicitatea acestuia nu a fost verificată.
O ÎNTÂLNIRE CU PUTIN, DEZMINȚITĂ
Echipa preşedintelui-ales Donald Trump a dezminţit duminică faptul că acesta ar plănui să îl întâlnească pe preşedintele rus Vladimir Putin într-un summit în Islanda, peste câteva săptămâni, în prima sa deplasare în străinătate, relatează AFP, citată de News.ro.
Ziarul britanic The Sunday Times, care a evocat acest plan citând surse britanice la curent cu dosarul, a scris că miliardarul american ar dori ca în acest fel să „încălzească” relaţiile cu Kremlinul.
Întrebată dacă există un asemenea proiect cu privire la un summit la Reykjavik, o purtătoare de cuvânt a lui Donald Trump a răspuns foarte succint - „Total fals”.
Potrivit ziarului, obiectivul lui Trump este să se înceapă să se lucreze la un acord care să limiteze armamentul nuclear.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat, tot duminică, la rândul său, că „pentru moment nu există vreo discuţie cu privire la o întâlnire”.
Guvernul islandez a anunţat, de asemenea, că nu este la curent cu un asemenea proiect, dar s-a declarat pregătit să găzduiască o întâlnire care să îmbunătăţească relaţiile dintre Washington şi Moscova.
AVERTISMENTUL DIRECTORULUI CIA
Directorul în funcție al CIA, John Brennan, i-a administrat duminică președintelui ales al SUA, Donald Trump, o mustrare severă, sfătuindu-l să nu absolve Rusia pentru recentele sale acțiuni și prevenindu-l să fie atent la declarațiile pe care le va face după învestirea în funcție, transmite Reuters, citată de Agerpres.
„Spontaneitatea nu este ceva care apără interesele naționale de securitate și, de aceea, atunci când vorbește sau când reacționează, asigurați-vă că înțelege că implicațiile și impactul asupra Statelor Unite poate fi profund”, a afirmat Brennan, într-un interviu la postul Fox News.
„Nu este vorba doar despre dl Trump. Este vorba despre Statele Unite ale Americii”, a subliniat directorul CIA, comentariile sale evidențiind tensiunile ce există între președintele ales și comunitatea de informații din SUA.
Trump a acuzat săptămâna trecută serviciile de informații americane pentru scurgerea în presă a unui raport neverificat despre materiale compromițătoare pe care Rusia le-ar avea despre el. Într-un mesaj pe Twitter, miliardarul a acuzat aceste servicii de practici aducând aminte de Germania nazistă.
Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News