O curte de apel federală din Statele Unite a decis miercuri că programul de supraveghere al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA), expus publicitaţii de fostul agent Edward Snowden, era ilegal. Acuzat de spionaj, Snowden se află de șapte ani în Rusia, unde s-a refugiat pentru a nu fi arestat de autoritățile americane.
Curtea de Apel a declarat că programul, în cadrul căruia NSA a colectat şi analizat datele colective furnizate de companiile de telecomunicaţii, încalcă legea privind supravegherea informaţiilor externe şi reprezintă un act neconstituţional.
După ce au negat iniţial că agenţia a colectat informaţii despre americani, oficialii au susţinut că spionajul a ajutat ţara să combată extremismul intern.
Setarile tale privind cookie-urile nu permit afisarea continutul din aceasta sectiune. Poti actualiza setarile modulelor coookie direct din browser sau de aici – e nevoie sa accepti cookie-urile social media
"În urmă cu şapte ani, când ştirile mă numeau infractor pentru că am spus adevărul, nu mi-am imaginat niciodată că voi trăi pentru a vedea instanţele de judecată din SUA să condamne activităţile NSA ca fiind ilegale şi, în aceeaşi hotărâre, să mă crediteze pentru că le-am expus", a declarat Snowden, prin intermediul unei postări pe Twitter.
Edward Snowden se află exilat în Rusia de 7 ani şi se confruntă cu acuzaţii de spionaj în SUA, relatează Deutsche Welle.
În 2013, Snowden a povestit lumii întregi cum NSA strângea înregistrările telefonice a milioane de americani. Furnizorul de telefonie era obligat prin ordin judecătoresc să predea aceste înregistrări zilnic. Şi nu erau vizaţi doar oameni asupra cărora planau suspiciuni. Informaţiile au fost adunate la grămadă, de la aproape toţi abonaţii. Mai mult, Snowden a dezvăluit că NSA a monitorizat serverele a nouă mari companii, între care Google, Facebook, Skype, Yahoo şi Microsoft pentru a urmări toate comunicările online. Iar supravegherea nu s-a limitat la utilizatorii americani. NSA ar fi accesat computere din China, dar şi telefoanele a milioane de francezi.
Editor: B.P.