Un adolescent din Las Vegas a murit după ce a contractat o amibă care mănâncă creierul. Experţii atrag atenția că acest caz nu trebuie să stârnească panică, ci să ne determine să fim mai prudenți în ce privește lacurile de apă dulce, râurile şi izvoarele, scrie The Guardian.
„Această amibă atrage atenţia oamenilor din cauza numelui”, a declarat vineri Brian Labus, un fost epidemiolog specializat în sănătate publică, despre organismul natural numit oficial Naegleria fowleri, dar cunoscut sub numele de „amiba care mănâncă creierul”. „Este însă o boală foarte, foarte rară”, a subliniat el.
Anchetatorii cred că adolescentul a fost expus la această amibă în apele calde ale lacului Mead. Specialiștii au făcut public cazul miercuri, în urma confirmării cauzei de către Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor.
Centrul pentru Controlul Bolilor a făcut publice 154 de cazuri de infecţie şi deces din cauza amibei în SUA din 1962, a spus Labus, care predă la Şcoala de Sănătate Publică de la Universitatea Nevada, Las Vegas. Aproape jumătate dintre aceste cazuri au fost în Texas şi Florida. Doar unul a fost raportat în Nevada înainte de această săptămână.
„Nu cred că ar trebui ca oamenii să fie alarmați din această cauză”, a spus Labus. „Oamenii trebuie să fie prudenți atunci când se află în locuri în care trăieşte de fapt această amibă rară. Organismul se găseşte în ape a căror temperatură variază de la 25 grade C la 46 grade C”, a adăugat el.
Districtul şi zona naţională de recreere Lake Mead, care supraveghează lacul şi râul Colorado, au remarcat că amiba infectează oamenii prin nas şi migrează către creier. În aproape toate cazurile este fatală.
„Nu poate infecta oamenii dacă este înghiţită şi nu se transmite de la o persoană la alta”, au transmis autorităţile, care i-au sfătuit pe oameni să evite sărituri sau scufundări în ape calde, mai ales în timpul verii, şi să ţină capul deasupra apei în izvoarele fierbinţi sau în alte „ape geotermale netratate”.
„Este fatală în proporţie de 97%, dar poate fi prevenită în proporţie de 99%”, a precizat Dennis Kyle, profesor de boli infecţioase şi biologie celulară şi director al Centrului pentru Boli Tropicale de la Universitatea din Georgia.
Amiba provoacă meningoencefalită amibiană primară, o infecție a creierului cu simptome asemănătoare meningitei sau encefalitei, care includ inițial dureri de cap, febră, greață sau vărsături - apoi duce la gât înțepenit, convulsii și comă care poate provoca moartea.
Simptomele pot începe la una până la 12 zile după expunere, iar moartea apare de obicei în aproximativ cinci zile. Nu există un tratament eficient cunoscut și, în cele mai multe cazuri, diagnosticul vine prea târziu.
Editor : A.P.