Cât de sigur este votul online. Hackeri din toată lumea testează la Las Vegas vulnerabilitățile unei platforme electronice de votare

Data publicării:
Hacked By Def Con Press Preview - 2016 Tribeca Film Festival
Au fost puse la bătaie premii în valoare de 10.000 de dolari pentru a fi împărțite între toți hackerii care pot identifica cu succes defectele sistemului electoral SIV. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Hackerii din întreaga lume s-au adunat vineri într-o mică sală de conferințe din Las Vegas pentru a-și testa abilitățile pe o nouă platformă de vot online, în încercarea de a afla ce vulnerabilități digitale există la noile generații de sisteme electorale.

Platforma, cunoscută sub numele de Secure Internet Voting sau SIV, este făcută de o firmă americană cu același nume și permite oamenilor să voteze de pe telefoanele sau computerele lor. Aceasta este deja folosită în mici programe pilot din Statele Unite, scrie Reuters.

Dar se confruntă cu obstacole semnificative pentru o mai mare implementare: majoritatea statelor nu permit utilizarea pe scară largă a votului online din motive de securitate, optând în schimb pentru buletinele de vot pe hârtie care sunt auditabile.

Există o mulțime de oameni care au stabilit doar posibilitatea unui vot nesigur pe internet”, a declarat fondatorul SIV, David Ernst, pentru Reuters la conferință. „Credem că există instrumente și tehnologii moderne care vă permit să o faceți hipersecurizat, cu un nivel de securitate mai ridicat decât pe care îl puteți obține în prezent cu hârtie.”

SIV a fost deja folosit la nivel de partid pentru a selecta un candidat într-o cursă primară, a spus Ernst. Republicana Celeste Maloy a fost selectată drept candidat la Congres într-un vot susținut pe SIV în 2023. Maloy a câștigat acel loc în districtul 2 al Congresului din Utah în noiembrie anul trecut.

Securitatea votului este un subiect care îi frământă pe americani, unii temându-se că alegerile prezidențiale și pentru Congres din noiembrie ar putea fi ținta unor atacuri cibernetice străine.

Înalți oficiali de securitate națională spun că Rusia și Iranul vizează deja alegătorii cu campanii de influență online. În timpul ciclurilor electorale din 2016 și 2020, hackerii ruși au vizat birourile electorale și au investigat mai multe companii de mașini de vot.
Acţionarii Intel au dat compania în judecată miercuri.

Echipa din spatele SIV a oferit premii în valoare de 10.000 de dolari pentru a fi împărțite între toți hackerii care pot identifica cu succes defectele sistemului lor.

Evenimentul are loc la „DEF CON Hacking Conference”, care aduce mii de profesioniști în securitate cibernetică în Nevada timp de un weekend pe an și a fost organizat de grupul de securitate electorală „Voting Village” al DEF CON.

Fondatorul Voting Village, Harri Hursti, a spus că tehnologia promite, dar că posibilitatea de a vota online pe scară largă ar putea dura decenii până să se realizezedeviă realitate.

Există câteva abordări matematice care ar putea, în viitor, să facă posibil votul pe internet”, a spus Hursti. „Inventatorul uneia dintre aceste tehnologii a spus că s-ar putea să o rezolve, dar nu în timpul vieții noastre”.

Editor : M.I.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Se introduce taxa de autostradă în România, explicația de la Guvern. De ce nu se plătește la fel ca în...
Digi FM
Dan Negru, despre prima zi de școală a copiilor lui: „Eu nu sunt entuziasmat din cauza ghiozdanelor pe care...
Pro FM
CRBL încearcă să repare lucrurile cu fiica lui, după divorțul de mama ei: "Timpul le așază pe toate. Ne-am...
Film Now
O prezentatoare TV a dezvăluit care a fost ultima discuție pe care a avut-o cu Shannen Doherty: „Am fost...
Adevarul
Experiență de coșmar pentru un român care a dat mii de euro pe o vacanță de 5 stele. „Nu pot să cred așa...
Newsweek
Care pensionari iau pensia recalculată și mărită abia în noiembrie? Casa de Pensii confirmă
Digi FM
Ce studii are, de fapt, Elena Lasconi și cum justifică notele mici. Candidata la Președinție este acuzată că...
Digi World
Un YouTuber cu peste 5 milioane de abonați a slăbit mai mult de 100 kg. Cum și-a păcălit urmăritorii în...
Digi Animal World
Luptă acerbă între un șarpe Boa și un crocodil. Spectacolul uimitor oferit de reptile turiștilor din Brazilia
Film Now
15 cupluri celebre care s-au cunoscut pe platourile de filmare. Iubiri mai spectaculoase decât în peliculele...
UTV
(VIDEO) Jon Bon Jovi a salvat o femeie care era pe punctul de a sari de pe un pod din Nashville