NASA: Un producător de metale a falsificat niște teste; două lansări de sateliți au eșuat

Data publicării:
racheta pregatita de lansare - nasa

Falsificarea rezultatelor unor teste de către un producător de metale a provocat pierderi de peste 700 de milioane de dolari şi eşecul a două misiuni de lansare de sateliţi, potrivit unei investigaţii efectuate de NASA, transmite Bloomberg.

satelit lansare esuata - nasa
Cum ar fi trebuit să arate unul dintre sateliții a căror lansare a eșuat, în 2009. NASA spune că un producător de metale a falsificat niște teste și aceasta a fost cauza

Frauda a fost făcută de o companie din Oregon numită Sapa Profiles, care a falsificat mii de certificate de calitate pentru componente din aluminiu, pe parcursul a 19 ani, pentru sute de clienţi, între care şi NASA.

Componentele neconforme au fost utilizate la fabricarea Taurus XL, o rachetă care ar fi trebuit să plaseze sateliţi pentru studierea climei Pămândului, în timpul unor misiuni din perioada 2009-2011.

O capsulă a vehiculului de lansare, care transporta satelitul, nu s-a deschis complet, provocând eşecul lansării, potrivit unui comunicat al NASA.

„Când rezultatele testelor sunt modificate, iar certificarea este falsă, misiunea eşuează”, a declarat Jim Norman, director pentru servicii de lansare la NASA, în Washington. El a adăugat că ani de zile de cercetări ştiinţifice au fost pierdute din cauza acestei fraude.

Informaţiile referitoare la eşuarea lansărilor au apărut la o săptămână după ce Norsk Hydro ASA, actuala companie-mamă a Sapa, a acceptat să plătească 46 de milioane de dolari către NASA, Departamentul de Apărare şi alte părţi, pentru a renunța la acuzaţii şi la pretenţiile civile legate de fraudă.

Compania a recunoscut că angajaţi ai săi au falsificat rezultatele testelor legate de rezistenţa metalului şi siguranţa sub presiune a acestuia. Frauda a avut loc în perioada 1996-2015.

Sapa Profiles, cunoscută în prezent sub numele de Hydro Extrusion Portland, a aceeptat să îşi recunoască vinovăţia pentru fraudă poştală şi nu va mai avea dreptul să obţină contracte din partea guvernului federal al Statelor Unite.

„Lăcomia corporativă şi personală au perpetuat această fraudă împotriva guvernului şi altor clienţi privaţi, iar această hotărâre face răspunzătoare aceste companii pentru răul provocat de acţiunile lor”, a declarat Brian Benczkowski, procuror general adjunct al secţiei penale din cadrul Departamentului de Justiţie, într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt al Norsk Hydro a declarat că acest caz a fost închis.

(sursa: News.ro)

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri