Unsprezece senatori republicani au anunţat sâmbătă că se vor opune certificării de către Congresul SUA a rezultatului alegerilor prezidenţiale din 3 noiembrie, o procedură ce urmează să aibă loc săptămâna viitoare. Este o ultimă tentativă de contestare, care ar putea întârzia confirmarea victoriei lui Joe Biden, dar nu o va împiedica. Demersul este unul neobişnuit și riscă să expună liniile de fractură în cadrul Partidului Republican, comentează AFP, preluată de Agerpres.
Donald Trump refuză să recunoască rezultatul alegerilor din 3 noiembrie susținând că au fost fraudate, deși nu au existat dovezi convingătoare în acest sens.
Republicanul Josh Hawley a fost primul senator care îşi anunțase, miercuri, intenţia de a contesta victoria candidatului democrat. El a fost urmat de alți zece republicani, iar portavocea lor a devenit influentul senator de Texas, Ted Cruz.
„Congresul va trebui să numească imediat o comisie pentru alegeri, cu deplină autoritate de a ancheta posibile fraude electorale”, au afirmat într-un comunicat cei 11 senatori, care preiau astfel acuzațiile nefondate exprimate de două luni de președintele în exercițiu. Această comisie ar trebui să efectueze în regim de urgenţă, în maximum 10 zile, o evaluare a rezultatelor alegerilor în statele în care cei doi candidaţi erau aproape la egalitate de voturi, au cerut senatorii. Dacă acest audit nu are loc, „vom vota în 6 ianuarie pentru respingerea electorilor din statele disputate”, au adăugat ei.
Congresul trebuie să certifice rezultatul votului din Colegiul Electoral
În SUA, preşedintele este ales prin sufragiu universal indirect, iar Colegiul Electoral, format din reprezentanții electorali ai statelor americane, numiți și „electori”, a validat în 14 decembrie victoria lui Joe Biden, cu 306 voturi faţă de 232 pentru Donald Trump. Electorii au respectat astfel rezultatele din statele lor respective, așa cum au reieșit ele în urma votului popular.
Camera Reprezentanţilor şi Senatul trebuie să se reunească miercuri, 6 ianuarie, pentru a certifica aceste rezultate, procedură care constituie de obicei o simplă formalitate. Numai că preşedintele aflat la final de mandat refuză în continuare să-şi recunoască înfrângerea şi a cerut susţinătorilor săi să se adune la Washington în acea zi.
Ce șanse mai are Donald Trump
În Camera Reprezentanţilor, dominată de o majoritate democrată, peste 100 dintre aleşii republicani intenţionează să voteze împotriva certificării, potrivit CNN. Numai că în Camera Reprezentanţilor, ca şi în Senat, nu sunt destule voturi pentru ca demersul lor să-şi atingă ţinta.
„Nu suntem naivi. Ne aşteptăm ca majoritatea, dacă nu toţi democraţii şi poate câţiva republicani, să voteze altfel”, au recunoscut cei 11 senatori în comunicatul lor.
Donald Trump a cerut în mod repetat aleşilor republicani să-l susţină în cruciada sa de a contesta rezultatul alegerilor prezidenţiale din noiembrie, după ce demersurile lui au eşuat total în justiție. Un nou recurs de contestare a rezultatelor, făcut de congresmenul republican Louie Gohmert, a fost respins vineri de o instanță din Texas, în absenţa unor probe suficiente. Sesizarea sa urmărea să demonstreze că vicepreşedintele Mike Pence, care va prezida reuniunea Congresului din 6 ianuarie în calitate de președinte al Senatului, poate să declare el însuşi invalidarea rezultatelor în anumite state.
Editor : Luana Pavaluca